Sumar dona un càrrec de portaveu adjunt en el Congrés a Compromís

Guardar

Imatge d'arxiu de la diputada de Compromís Sumar en el Congrés per València Àgueda Micó
Imatge d'arxiu de la diputada de Compromís Sumar en el Congrés per València Àgueda Micó

Sumar ha formalitzat aquest dilluns el repartiment dels càrrecs de portaveu adjunts del seu grup parlamentari en el Congrés i ha atorgat una d'elles a la representant de Compromís Àgueda Micó. Així mateix, ha repartit aquests càrrecs de portaveu entre En Comú Podem (Aina Vidal) i el diputat de la Chunta aragonesista Jorge Pueyo.

D'aquesta manera, Podemos no figura en la terna d'aquests càrrecs en l'organigrama de Sumar en la Cambra Baixa, malgrat haver-ho reclamat aquest dilluns en roda de premsa, i tampoc figuren altres formacions de la coalició com IU o Más País.

Micó ha assenyalat després de la seua designació com a portaveu adjunta de Compromís en el grup parlamentari Plurinacional-Sumar que la coalició que ella representa és "la veu de la societat valenciana" i ha afirmat que aquest és "moment d'influir en el Congrés i en la conformació del Govern perquè els interessos valencians estiguen damunt de la taula".

"Tenim un càrrec de portaveu adjunt en el grup Plurinacional-Sumar. Aquest càrrec de portaveu de Compromís és un espai d'influència, és un espai de reivindicació i de visibilitat d'allò que necessitem com a societat valenciana", ha afirmat Àgueda Micó.

En aquesta línia, la parlamentària ha agregat: "és moment d'influir, no sols en el Congrés sinó també en la conformació del Govern, perquè els interessos de les valencianes i els valencians, les infraestructures que ens corresponen, el finançament que ens correspon i la necessitat de no ser considerats ciutadans de segona estiguen damunt de la taula".

Micó ha manifestat que Compromís farà que això siga possible. "A través del càrrec de portaveu adjunt i del treball que farem els diputats i disputades de Compromís-Sumar en el Congrés i en el Govern", ha precisat.

La composició del grup de Sumar després de les eleccions del 23J estava marcada pels equilibris entre les huit formacions que componen la confluència, on Sumar té deu diputats mentre que IU, Podemos i 'comuns' disposen de cinc cadascun. Compromís compta amb dos parlamentaris, altres dos per a Más País-Más Madrid, un per a la Chunta i un altre per a Més per Mallorca.

Sumar ja havia registrat el seu grup parlamentari el passat 25 d'agost on el seu líder i vicepresidenta segona en funcions, Yolanda Díaz, ostentava la Presidència i la portaveu requeia en Marta Lois, postergant fins hui la configuració dels càrrecs de portaveu adjunts.

Una incògnita que ha buidat aquest dilluns amb una composició que deixa al secretari general del grup parlamentari, Txema Guijarro, com a portaveu substitut de Lois, per a les situacions on la diputada de màxima confiança de Díaz no puga exercir les seues funcions.

D'aquesta manera, els càrrecs de portaveu adjunts queden escalonades en tres nivells i els 'comuns', a través de Vidal, ostentarà la primera mentrestant.

ADJUNTA SEGONA

Compromís, que havia sol·licitat disposar d'aquest lloc, ostentarà el càrrec de portaveu adjunt segon i una de les novetats és la designació de Pueyo com a portaveu adjunt tercer.

Així, Podemos no veu satisfeta la seua exigència de tindre un d'eixos càrrecs de portaveu, en reclamar que Sumar havia de tractar amb "respecte" i "reconeixement" al seu pes. Fins i tot alertava que l'opció d'invisibilitzar a la formació morada només podia generar "desil·lusió" en l'espai a l'esquerra del PSOE.

Destacats