Sindicatura detecta incompliments en els contractes d'investigació de la UV i demana més "rigor" i control

Guardar

Campus de Burjassot Paterna de la UV
Campus de Burjassot Paterna de la UV

La Sindicatura de Comptes ha detectat incompliments en els contractes d'investigació de la Universitat de València (UV) i ha recomanat s'efectuen i desenvolupen amb més "rigor" i control, segons una auditoria de l'exercici 2020.

En concret, un dels incompliments és que els informes que obren en els expedients revisats --previs a la signatura dels contractes-- no es manifesten sobre la seua adequació als models normalitzats aprovats i als textos legals que els regulen, la qual cosa suposa un incompliment de la normativa interna de la UV.

Paral·lelament, en tres dels contractes d'investigació analitzats no consta que l'activitat es puga identificar amb les que permeten formalitzar un contracte d'investigació, ni en el detall dels treballs a realitzar ni en la definició de l'objecte de contracte.

A més, la gestió d'un dels contractes d'investigació analitzats s'han constatat incompliments "significatius" de la normativa interna de la Universitat que no han sigut esmenats.

L'òrgan fiscalitzador creu la institució acadèmica ha d'actuar amb més rigor en la formalització de les fulles per encàrrec, perquè en una d'elles hauria d'haver-se subscrit un contracte ordinari i en altres quatre se supera el límit màxim de 12.000 euros que permet la seua formalització.

NORMATIVA DESFASADA

Davant aquests incompliments, l'auditoria inclou recomanacions com que la UV actualitze i desenvolupe la seua normativa interna sobre contractes d'investigació, en quedar "desfasada" en alguns aspectes i ser "poc concreta i clara" en establir el procés que s'ha de seguir en la contractació, gestió i liquidació d'aquests contractes.

Al seu judici, també hauria de modificar la instrucció de la gerència sobre la gestió dels contractes d'investigació, suprimint la possibilitat que un mateix investigador responsable compte amb més d'una clau específica d'activitats menors i establint l'obligació d'identificar cada fulla per encàrrec.

Per a Sindicatura, la UV hauria d'estimar els costos reals que li suposen els projectes d'investigació contractats, a fi de millorar la gestió econòmica dels seus recursos, i revisar si la retenció del 10% sobre el preu dels contractes és suficient per a compensar la totalitat del cost induït per la seua execució.

Unes altres de les seues recomanacions són graduar el percentatge a llevar de la remuneració dels professors pels contractes d'investigació, en lloc d'aplicar un percentatge invariable del 10%, i establir un sistema que permeta el control de les persones que participen de manera efectiva en cada contracte d'investigació en qualsevol moment.

També insta la UV a detallar prou en quins han consistit els treballs realitzats pels sol·licitants dels complements retributius i recorda que el model utilitzat per als expedients de contractació de contractes menors ha d'adaptar-se a la normativa sobre contractació pública i millorar així la motivació de la seua necessitat.

DEMANA LÍMITS EN LA CONTRACTACIÓ A favor D'UN PROFESSOR

L'ens fiscalitzador subratlla que no han d'efectuar-se autoritzacions anuals genèriques i sense límit d'imports per a la contractació d'activitats d'investigació a favor d'un professor per part del consell de departament, de l'institut universitari d'investigació o òrgan de govern equivalent de l'estructura d'investigació a la qual pertanga.

En aquesta línia, recomana garantir que els investigadors formalitzen una declaració responsable de no incórrer en cap de les causes d'incompatibilitat que determina la normativa.

COMPTES DE LES UNIVERSITATS PÚBLIQUES

Al costat d'aquesta auditoria s'ha publicat l'informe de control formal dels comptes de 2020 de les universitats públiques valencianes, després de la seua aprovació pel consell social de cadascuna i la seua remissió a la Conselleria d'Universitats i a Intervenció General de la Generalitat.

En general es van complir els tràmits i terminis en l'aprovació, presentació, publicació i posterior liquidació dels pressupostos de cada universitat. En total van ascendir a 1.692,74 milions d'euros, un 4,6% més que en 2019, amb un grau d'execució del 70,2% i el pagament del 97% de despeses comptabilitzades.

En el cas de la UV, Sindicatura adverteix que "segueix sense oferir" en els seus comptes anuals informació sobre el cost de les activitats i que, encara que no és obligatori, hauria d'implantar un sistema de comptabilitat analítica "com més prompte millor". Això sí, té constància que aquesta universitat treballa en la comptabilitat de costos i té ultimada la corresponent a 2018.

No obstant això, Sindicatura adverteix que el conseller d'Hisenda, Vicent Soler, no ha remés els comptes anuals de les entitats dependents de les universitats, incomplint el que s'estableix en la normativa, i que els informes d'auditoria de compliment i d'auditoria operativa realitzats per Intervenció es van entregar el 21 d'octubre amb posterioritat al termini legal.

Destacats