Sense Agència Antifrau ni Transparència: PP i Cs proposen tornar a 2015 en lluita anticorrupció

Cantó mescla la reducció de conselleries amb eliminar “organitzacions pancatalanistes” i suprimir la Conselleria de Transparència

Guardar

bonig_telefono
bonig_telefono

Els candidats de les dues principals formacions de la dreta valenciana han proposat eliminar mesures anticorrupció dutes a terme pel Govern del Botànic. La popular Isabel Bonig va prometre divendres passat eliminar l'Agència Valenciana Antifrau (AVA) i Toni Cantó, de Ciutadans, va assegurar un dia abans que en cas d'arribar al Govern eliminarà la Conselleria de Transparència.

L'encara Vicepresidenta de la Generalitat, Mònica Oltra, es va preguntar el divendres després de la reunió del Consell "per què alguns li ho volen posar menys difícil als lladres i als corruptes".

Cantó va llançar un compromís dijous passat, des d'Alacant i al costat de la candidata de la seua formació per Barcelona, Inés Arrimadas: reduir de deu a set les conselleries perquè així s'eliminen "endollats, quiosquets, fundacions i organitzacions pancatalanistes amb un odi a l'espanyol". Al costat d'aqueix missatge, va afegir que "una de les conselleries a eliminar és Transparència, que té un pressupost de 49 milions". Cantó veu innecessària la Conselleria encarregada de la direcció i execució de la política de transparència, participació ciutadana i responsabilitat social de l'Administració. Assegura que, amb el seu cost, podria contractar "900 metges".

L'endemà Bonig va prendre un discurs semblant i també parle d'eliminar "quiosquets". Assegura, igual que des de Ciutadans, que l'Administració ha 'engreixat' en excés i que esborrarà la "despesa supèrflua". És per a ella una d'aquestes despeses les "agencies contrasentit" com l'Agència Antifrau i l'Agència Valenciana de la Innovació. Segons la popular a la lluita contra la corrupció no cal dedicar-li un organisme independent i s'hauria de reforçar mecanismes interns de la Generalitat com l'advocacia. Per a la candidata aquests organismes "només aporten greix" a l'Administració Pública, per la qual cosa promet "aprimar-la".

Posar-ho difícil als lladres

Oltra, en ser preguntada per aquestes declaracions, va assegurar que tant la Conselleria de Transparència com l'AVA "han fet un treball extraordinari" sobre el que "feia falta en aquesta comunitat", que era "bandejar la corrupció generalitzada de les institucions". "És tot un sistema normatiu que té com a objectiu principal la prevenció de la corrupció, perquè una vegada s'ha produït ja ha tacat la democràcia i danyat als ciutadans i ciutadanes", ha recalcat.

L'Agència va començar a configurar-se amb l'arribada del Botànic en 2015 perquè, tal com s'assegura en la mateixa Llei de la seua creació, "moltes de les causes de la corrupció" succeeixen "per no haver creat mecanismes reals de participació ciutadana en el control eficaç de les institucions". Es tracta d'un organisme en la prevenció però amb potestat sancionadora i que "protegeix als qui denuncien la corrupció", assegura Joan Llinares, Director de l'ens.

La també Consellera d'Igualtat ha aprofitat per a recordar l'informe de la Unió Europea en el qual es destaca la Comunitat com "el territori d'Espanya on s'ha creat tota una sèrie de normativa i institucions encarregades de prevenir la corrupció": "En comptes de plantejar que s'ha d'investigar per a veure on ha anat els diners del Banc Europeu d'Inversions... No estaven ni els col·legis construïts", ha recordat Oltra.

Ahir saltava la notícia d'un possible cas de corrupció en les formacions a aturats que abastaria diverses Comunitats. La investigació es va iniciar per una denúncia d'un grup de docents i un informe de la AVA.

"Les formacions polítiques que vulguen eliminar la prevenció de la corrupció... Perquè igual tenen les seues raons", ha iniciat la Vicepresidenta. Va assegurar que "clar" que si hi ha "una agència antifrau, una Conselleria de Transparència i un sistema d'alertes anticorrupció (Satán)" es posa "més difícil" la situació "als lladres". "Qui no li ho vol posar difícil als lladres? Per què?", va preguntar Oltra. És alguna cosa que, assegura, hauran de respondre els que ho volen posar més fàcil. "Dos i dos són quatre. Si lleves el Satán, dos i dos són tres, i et falta un", va concloure.

Destacats