Sánchez insta les CC.AA. a complir amb el pla d'estalvi energètic i demana "responsabilitat" al PP

Guardar

Pedro Sánchez, durant la seua intervenció en el debat sobre l'estat de la nació aquest dimarts en el Congrés  (Javier Lizon / EFE)
Pedro Sánchez, durant la seua intervenció en el debat sobre l'estat de la nació aquest dimarts en el Congrés (Javier Lizon / EFE)

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha demanat al conjunt d'administracions públiques i al Partit Popular "unitat, responsabilitat i solidaritat amb la resta de països europeus" per a complir amb el reial decret d'estalvi energètic aprovat per l'Executiu i que entrarà en vigor aquest dimecres.

"Les lleis es compleixen i és el que han de fer totes les administracions públiques", ha assenyalat Sánchez en una compareixença davant els mitjans de comunicació, al costat del president de Canàries, Ángel Víctor Torres, en la seu del Cabildo de Lanzarote.

Aquest mateix dilluns, la Comunitat de Madrid ha anunciat que presentarà un recurs d'inconstitucionalitat al reial decret del pla energètic del Govern d'Espanya en considerar que s'estan "posant en qüestió les competències pròpies" de la Comunitat, en concret, les lligades al comerç.

Enfront d'això i davant les crítiques de la resta de comunitats governades pel PP, Sánchez ha insistit a demanar "unitat envers Europa, responsabilitat i solidaritat". "Sé que és predicar en el desert perquè patim una oposició negacionista en tots els àmbits", ha lamentat.

Sobre la sol·licitud del líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, de convocar una Conferència de Presidents per a abordar aquest pla d'estalvi energètic, Sánchez no ha aclarit la seua posició, però ha defensat que el Govern ha estat en contacte amb comunitats, grups polítics i el sector privat abans de l'aprovació del reial decret en Consell de Ministres.

A més, ha destacat que just aquest dilluns Govern i comunitats autònomes han mantingut una reunió de la conferència sectorial amb presència dels responsables d'energia i indústria de les diferents administracions.

El president ha recordat que aquest pla s'emmarca en l'acord en el si de la Comissió Europea que tots els països han d'estalviar un 15% d'energia, encara que en el cas d'Espanya és d'un 7%, després d'intenses negociacions. "Hem de complir amb la llei i hem de complir amb els acords que hem aconseguit a Brussel·les", ha subratllat el president.

"Estalviar energia significa fer front al xantatge de Putin i significa també estalviar diners i factura", ha remarcat, al mateix temps que ha apel·lat a enfrontar amb això l'emergència climàtica que s'està percebent més intensament en aquests mesos d'estiu.

El president també ha fet referència al mecanisme impulsat juntament amb Portugal per a limitar l'augment del preu del gas, que ja ha limitat l'alça de l'import en la península ibèrica i blindarà a tots dos països en pròxims mesos de tardor i hivern, que seran els més "difícils", segons Sánchez,

A més, el cap de l'Executiu també ha reclamat "unitat" a nivell europeu perquè en les pròximes setmanes es puga aconseguir a Brussel·les un acord per a reformar el mercat elèctric i es puga desacoblar l'evolució del preu del gas al de l'electricitat. També des d'Espanya s'advoca per fixar un preu màxim als drets d'emissió de diòxid de carboni (CO₂).

Destacats