Sánchez i els presidents autonòmics pacten un text en el qual es comprometen a seguir prenent mesures

Guardar

El president del Govern, Pedro Sánchez, en La Palma
El president del Govern, Pedro Sánchez, en La Palma

La Conferència de Presidents, en la qual s'han donat cita aquest diumenge a l'illa de la Palma el cap de l'Executiu, Pedro Sánchez, i tots els líders autonòmics, ha pactat una declaració, subscrita per tots, en la qual expressen la seua unitat davant la condemna a la invasió de Rússia a Ucraïna i es comprometen a continuar prenent mesures per a pal·liar els efectes provocats per aquesta guerra.

Segons han informat fonts del Govern, aquest text ha sigut secundat pels 17 presidents de les comunitats autònomes i els dos líders de les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla. En aquesta declaració, entre altres coses, es mostra el "suport" al Govern en la seua posició davant el pròxim Consell Europeu per a prendre mesures per a aconseguir una rebaixa dels preus de l'energia.

"Totes les institucions espanyoles treballaran conjuntament per a recolzar aquesta posició de país, que beneficiarà als consumidors i als sectors més vulnerables davant l'impacte de la crisi energètica", afig aquesta declaració en aquest punt, que és un dels quatre eixos sobre els quals versa aquest text.

En concret, aquest text ha sigut definit com a "declaració de la Palma" i ha aconseguit la unanimitat, encara que de mínims, de tota la sessió plenària d'aquesta Conferència de Presidents, sobretot quant a les mesures per la guerra d'Ucraïna.

UN PRIMER PAS PER A UN PLA INTEGRAL

Un altre dels punts que ressalta d'aquesta declaració de la Palma és en el qual parlen de posar en marxa el pla nacional de resposta a les conseqüències de la guerra d'Ucraïna a Espanya.

"Aquest pla serà obert i dinàmic, i s'anirà configurant a través del diàleg que el Govern desenvoluparà amb les comunitats autònomes, les forces parlamentàries, els agents socials, tenint en compte als col·lectius més vulnerables", resa aquest punt.

En aquest context, el Govern i tots els presidents autonòmics han pactat que les mesures que s'incorporaran al pla "desenvoluparan i intensificaran les ja anunciades fins ara, com són les rebaixes fiscals per a esmorteir l'impacte dels preus de l'energia en els rebuts que paguen famílies i empreses i altres que es puguen plantejar".

"El Govern d'Espanya i les comunitats autònomes comparteixen la determinació per a protegir les nostres empreses, a la nostra indústria i a la nostra ciutadania", sosté el text.

FONS EUROPEUS

Així mateix, els presidents autonòmics s'han compromés, al costat de Sánchez, a impulsar l'execució dels fons europeus, ressaltant en aquesta declaració, que "són ara més importants si cap després del nou escenari econòmic perquè Espanya continue creixent i creant ocupació".

En aquest punt, la declaració titlla d'"essencial" deixar al marge les discrepàncies partidistes i aprofitar "al màxim" l'oportunitat perquè els fons europeus "arriben de veritat" a tots els racons d'Espanya.

Sobre l'acolliment de refugiats ucraïnesos, el text parla de gestionar de forma coordinada aquest assumpte i, per això, "s'habilitaran mitjans de finançament per a fer front als costos que s'ocasionen referent a això".

Arxivat a:

Destacats