Ruth Merino posa d'exemple el pla d'habitatge del Consell davant les "ocurrències electoralistes" del Govern central

El Consell accelera els canvis normatius per a impulsar el Pla Viu i aprova la declaració d'urgència per a la tramitació del nou Reglament d'Habitatge de Protecció Pública

Guardar

Ruth Merino, portaveu del Consell
Ruth Merino, portaveu del Consell

La portaveu del Consell, Ruth Merino, ha emplaçat el Govern central a fixar-se en el pla d'habitatge impulsat de la Generalitat per a la construcció de 10.000 habitatges en els pròxims quatre anys, en lloc de limitar-se, segons ha indicat, a realitzar anuncis que denoten que manca d'este pla i que suposen exclusivament "ocurrències electoralistes".

La consellera s'ha pronunciat en estos termes, en declaracions realitzades en la roda de premsa posterior al ple del Consell, en relació amb l'eliminació de la 'Golden Visa', que permet accedir al règim de residència quan s'invertix més de 500.000 euros en béns immobles, anunciada pel president de l'Executiu central, Pedro Sánchez.

Tal com ha assenyalat la portaveu del Govern valencià, "fa l'efecte que Sánchez no té un pla per a l'habitatge, té ocurrències electoralistes".

La consellera s'ha preguntat també en este punt per les raons per les quals es planteja ara "eixa prioritat" quan este visat es va posar en marxa en 2013 i ha estat, per tant, més anys vigent amb el Govern de Pedro Sánchez que amb l'anterior, de Mariano Rajoy.

Ruth Merino ha subratllat que, per contra, el Govern valencià sí que compta amb un "rigorós" pla d'habitatge, centrat en la col·laboració publicoprivada, que mobilitzarà una "important" bossa de sòl públic, amb la qual s'aspira a beneficiar a més de 24.000 persones, a més de l'impacte directe i indirecte que suposarà en termes d'activitat econòmica i ocupació.

La consellera ha informat en este sentit de l'autorització, per part del ple del Consell, de la declaració d'urgència per a culminar el procediment d'aprovació del decret pel qual es regularà el Reglament d'Habitatge de Protecció Pública (VPP) de la Comunitat Valenciana.

El Consell, ha continuat, demostra així que l'habitatge és una de les principals prioritats de la legislatura, un compromís que contrasta amb el Govern anterior, que, en huit anys, no va realitzar el lliurament de "ni una sola clau d'habitatge públic".

El Govern valencià estima com a prioritària l'aprovació d'un nou decret, que regularà de manera exclusiva el règim jurídic dels habitatges de protecció pública, tant de promoció pública com privada.

"Factures en els calaixos"

D'altra banda, tal com ha explicat Ruth Merino, el Consell ha autoritzat també el pagament de més de 180 milions d'euros per a atendre la despesa derivada del subministrament de materials i de la prestació de determinats servicis als departaments de salut durant els exercicis 2021, 2022 i 2023. Merino ha lamentat que els valencians estiguen pagant encara "despeses pendents des de fa tres anys" compromesos pel Govern anterior.

Es tracta, segons ha lamentat, de "les famoses factures en els calaixos", una pràctica que, com ha denunciat, el Consell del Botànic va convertir en "habitual" i que va permetre que determinats servicis foren prestats "fora del llit oficial de contractació" i que són "especialment rellevants" pel que fa a la despesa farmacèutica.

Informe d'Agricultura

La també titular d'Hisenda ha comparegut davant els mitjans de comunicació acompanyada del conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, José Luis Aguirre, que ha destacat les actuacions que desenvolupa la Conselleria per a reduir el consum d'aigua i afavorir el seu estalvi en les explotacions en un context d'escassetat hídrica creixent.

Aguirre ha informat el ple sobre la situació actual de la modernització dels regadius en la Comunitat Valenciana, després de la recent declaració per part de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer de la "situació excepcional per sequera extraordinària" en tota la demarcació.

Davant una previsió d'escassetat d'aigua per a atendre la demanda de l'agricultura, el document detalla les actuacions de la Generalitat en diferents àmbits. En este sentit, respecte de les obres d'interés general, a més de continuar amb les iniciades en exercicis anteriors, s'està redactant l'encàrrec per a dur a terme la segona fase de les Ajudes a la Vega Baixa per un import d'uns 13 milions d'euros, que millorarà el reg en els municipis d'Orihuela, Rafal, Callosa de Segura, Formentera del Segura, Albatera, Crevillent, Elx i Dolores.

En este àmbit, també està en tramitació la licitació del sector 4 de la Séquia Real del Xúquer, que té la seua zona regable en els municipis d'Alberic i Massalavés, i el sector 35 de la Séquia Real del Xúquer en els municipis d'Almussafes, Benifaió i Sollana, amb un pressupost base de licitació de 4.611.478 euros i de 5.276.750 euros respectivament.

En idèntica situació es troba la convocatòria de 2024 per a la utilització racional de l'aigua i la millora de l'eficiència energètica en regadius, per un import de set milions d'euros, ampliable a 1.800.000 euros més.

BIC per a la Mare de Déu del Castell de Cullera

Així mateix, el Consell ha aprovat el decret pel qual es declara Bé d'Interés Cultural (BIC), amb la categoria de Ben Immaterial, la Festa de la Mare de Déu del Castell de Cullera. D'esta manera, s'atorga la màxima protecció patrimonial a esta manifestació cultural i de devoció a la Mare de Déu del Castell de Cullera, patrona de la localitat.

Arxivat a:

Destacats