Ribó sobre l'acte del 'pitufeo': "La part grossa de la pel·lícula continua sent ací, pendent de jutjar"

Guardar

L'alcalde de València, Joan Ribó
L'alcalde de València, Joan Ribó

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha destacat aquest dimarts que a pesar que el Tribunal Suprem (TS) haja desestimat el recurs en queixa que va presentar la Fiscalia Anticorrupció contra l'arxivament de la coneguda com a causa del 'pitufeo' --dins del cas Imelsa-- per a la majoria dels processaments, "la part grossa de la pel·lícula continua sent ací, pendent de jutjar".

Ribó s'ha pronunciat d'aquesta manera en la roda de premsa oferida al costat de la vicealcaldessa, Sandra Gómez, i el vicealcalde, Sergi Campillo, per a presentar el Fòrum Urbà València 20-30, preguntat per eixa decisió del Tribunal Suprem.

El primer edil ha indicat que era "esperable" eixa desestimació per part de l'alt tribunal, atés que és "normalment el que passa quan va una cosa de l'Audiència al Tribunal Suprem". "És el mecanisme normal", ha dit el també membre de Compromís.

Després d'això, el responsable municipal ha afirmat que "queden per jutjar" encara "les coses grosses i importants". "El problema fonamental està en els temes que s'han de jutjar i que es jutjaran amb una relativa promptitud", ha manifestat i ha al·ludit a l'exvicealcalde de València amb el PP, Alfonso Grau, i al cunyat de l'exalcaldessa 'popular' Rita Barberá, José María Corbín.

"Recorde que hi havia un vicealcalde, que es deia senyor Grau; un advocat que era encunyat, el senyor Corbín", ha apuntat Joan Ribó, que ha assenyalat que "ací estan els casos greus". "Vull insistir en el tema. Hi ha un finançament, presumptament, que s'ha de jutjar d'ús de diners públics per a campanyes electorals del PP", ha exposat.

"I aquesta és la valoració: la part grossa de la pel·lícula continua sent ací, pendent de jutjar. Eixa és la part grossa", ha conclòs el primer edil.

Per part seua, la vicealcaldessa de la ciutat i portaveu socialista en el consistori, Sandra Gómez, ha coincidit amb l'alcalde a apuntar respecte a aquesta decisió del TS que "és difícil que es reòbriga la causa quan en l'Audiència es tanca" i a afirmar que continua havent-hi qüestions pendents en els tribunals.

Referent a això ha declarat que s'està "parlant del cas Taula" i que aquest "continua obert". "Estem parlant del cas Taula. El cas Taula continua obert per a importants càrrecs del PP en l'època del govern de Rita Barberá. Per tant, els governs de Rita Barberá segueixen jutjats, continuen oberts i segueixen investigats", ha manifestat Gómez, que ha al·ludit a "finançament irregular en campanyes electorals" i a "empreses adjudicatàries de contractes d'aquest ajuntament".

Així mateix, la vicealcaldessa ha destacat que "la causa del 'pitufeo' no la denúncia aquest govern" local actual, conformat per Compromís i PSPV, ni "els grups municipals que estan en ell" sinó "assessors del grup 'popular' que obertament van parlar que se'ls va instar, va amenaçar, va coaccionar perquè aportaren diners per a finançar la campanya electoral --del PP-- de l'any 2015 perquè presumptament qui l'organitzada, el vicealcalde que segueix investigat en nombroses causes de corrupció, s'havia emportat la caixa B del finançament del partit".

"La valoració que es fa en les actuacions judicials és que no es nega que hi haguera finançament irregular. Obertament, i ací estan les actuacions, es rebien ingressos de procedència il·lícita a conseqüència d'adjudicacions de l'any 2015, etc. El que es fa és una distinció entre els diners negres i els diners il·lícits. Es fa un reconeixement que efectivament has utilitzat diners negres, però a criteri de l'òrgan jurisdiccional no té la suficient rellevància penal", ha plantejat.

Destacats