Ribó donarà ajudes a les comissions per unes Falles amb materials més sostenibles

També vol millorar la convivència i el respecte al patrimoni en les Falles, organitzar un festival internacional pirotècnic i seguir impulsant la cultura als barris

Guardar

Ribó y Pere Fuset
Ribó y Pere Fuset

Joan Ribó donarà ajudes econòmiques a les comissions falleres perquè els monuments estiguen fets de materials més sostenibles i aconseguir que la nit de la Cremà siga més respectuosa amb el medi ambient. És una de les mesures del programa electoral de Compromís per a l'alcaldia de València que, en la línia de les festes i la cultura, va acompanyada d'un festival internacional de pirotècnica i un major foment de la cultura als barris.

L'actual alcalde ha incidit aquest matí en un acte de campanya que les Falles sostenibles són una peça més en el reconeixement com a Patrimoni de la Humanitat. Ha explicat que pretén donar ajudes i incentius econòmics a les comissions falleres perquè utilitzen materials que permeten una Cremà més neta, per exemple cartó, paper o fusta, com es feia antigament. "No es tracta de castigar als qui no els utilitzen, sinó de premiar als qui cuiden el medi ambient", ha matisat.

A més, el candidat a revalidar ha assenyalat: "Sostenibilitat també és treballar pel descans de la gent i ens comprometem a ajudar a que els casals puguen insonoritzar els seus locals perquè el veïnat puga descansar". En aquest sentit, ha dit que es continuarà treballant en el Bàndol de Falles junt amb fallers, veïnat i comerciants i que es tractarà de posar fi a les festes i revetlles que puguen perjudicar monuments i espais patrimonials de gran valor, com la Llotja o l'Església dels Sants Joans, així com evitar fem amb gots reutilitzables, per exemple.

Ribó també pretén llançar un festival internacional de pirotècnia que dignifique la figura dels pirotècnics valencians i que, alhora, siga un reclam per als estrangers. Possiblement es faria el 9 d'Octubre, dia de la Comunitat Valenciana, ja que tant ell com l'actual regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, han coincidit en que és necessari diversificar la pólvora i que no sols estiga present durant les Falles.

D'altra banda, per a l'alcalde "la cultura, siga del tipus que siga, no pot ser sols d'elits, sinó que s'ha d'estendre perquè siga popular". Per això, si governa el Cap i Casal continuarà amb el programa de Cultura als Barris i l'ampliarà als pobles perquè qualsevol representació cultural arribe a tot el món. Segons ha destacat, "s'ha de conjuntar la cultura popular de les Falles, per exemple, amb la de l'elit en espais comuns com poden ser el Palau de la Música, el de les Arts o les places i espais significatius dels barris. Ho hem fet fins ara amb programes com la Fira de Juliol o la il·luminació dels carrers en Nadal, que ajuden al comerç".

En l'acte de campanya enfront de les Torres de Serrans, també ha recordat que el seu equip vol que València siga capital mundial de la música. Un projecte que vol aconseguir amb el foment de les grans orquestres i bandes valencianes en llocs com el Palau de la Música, el Palau de les Arts, projectes amb empreses privades com el futur pavelló de l'Arena i la Casa de la Música o amb ajudes perquè les comissions falleres compten amb bandes per a les seues cercaviles.

 

Destacats