La Generalitat aprovarà el dilluns la baixada d'impostos

En un ple extraordinari, el Consell aprovarà el dilluns la reforma fiscal i la llei d'acompanyament

Guardar

Ximo Puig en el Debat de Política General de 2022
Ximo Puig en el Debat de Política General de 2022

Dilluns que ve, 24 d'octubre, és el dia triat pel Consell per a aprovar la reforma fiscal i la llei d'acompanyament. Serà en un ple extraordinari, tal com ha anunciat aquest matí el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, durant la sessió de control en Les Corts.

Durant el torn de resposta a M. José Catalá, síndica del grup parlamentari popular, ha avançat que "també en el pressupost de 2023 es continuarà avançant en la progressivitat fiscal".

La reforma fiscal, que suposarà una baixada d'impostos a la Comunitat Valenciana, tindrà efectes retroactius des de l'1 de gener de 2022, per a començar a beneficiar a les famílies des d'enguany.

Beneficiarà al 97,4% de contribuents

La reforma fiscal progressiva anunciada a la fi de setembre pel president Ximo Puig serà la resposta del Consell a un context econòmic i social marcat per l'increment de la inflació. Tal com va anunciar el mateix Puig, serà un ajust fiscal que seguirà tres pilars: "ajudar a les rendes mitjanes i baixes, fomentar l'activitat econòmica i l'ocupació, i protegir als qui més castiga la inflació".

Unes mesures que està previst que beneficien al 97,4% dels contribuents valencians. De mitjana, la Generalitat estima que aquesta reforma suposarà un estalvi mitjà de 111 euros per contribuent i un estalvi global de 149 milions d'euros a les famílies.

Concretament, la reforma fiscal valenciana augmentarà en un 10% la quantia exempta de tributació a tots els ciutadans. A més, s'establirà una nova tarifa autonòmica de l'IRPF per a aquest exercici, amb nous trams adaptats a la situació actual.

D'altra banda, totes les deduccions i bonificacions fiscals augmenten un 10%, per la qual cosa més persones podran acollir-se a elles: passaran de 25.000 a 30.000 euros les rendes que poden beneficiar-se de la deducció mentre que les rendes superiors a 60.000 euros mantindran el seu esforç tributari.

Per part seua, Arcadi España, conseller d'Hisenda i Model Econòmic, afirma sobre aquest tema que amb aquesta reforma "reduïm la factura fiscal de les rendes mitjanes i treballadores per a ajudar-los a fer front a la pujada de preus i la inflació".

Destacats