Reforçar el sistema sanitari i la Llei de Lluita contra Despoblació, entre objectius del Consell per als pròxims mesos

La Generalitat anuncia 3.274 milions d'euros d'inversió pública per a afrontar "un horitzó no condicionat per la pandèmia"

Guardar

Roda de premsa de fi del Seminari de Govern Hivern 2022
Roda de premsa de fi del Seminari de Govern Hivern 2022

El Consell ha donat a conéixer aquest diumenge els 60 objectius que s'han acordat per al segon semestre de 2021 en el Seminari de Govern-Hivern 2022, entre els quals destaquen l'impuls de la Llei Integral de Lluita contra el Despoblament o la creació de 6.000 noves places en la plantilla estructural de Sanitat, 1.600 d'elles per a Atenció Primària, mesures, totes elles, que persegueixen una "acceleració" que comptarà amb "tota la potència de la inversió pública".

El Seminari de Govern, que s'ha desenvolupat durant aquest cap de setmana a la Vila Joiosa i Altea (Alacant), ha pautat cinc objectius per cada departament del Consell per als pròxims mesos, i que en paraules del 'president' de la Generalitat, Ximo Puig, marquen un "punt d'inflexió" perquè "per primera vegada en dos anys l'horitzó ja no està condicionat absolutament per la pandèmia".

Puig ha destacat que la trobada del Consell ha servit per a "actualitzar projectes, rescatar reptes ajornats i accelerar la reactivació" en l'últim terç de la legislatura, un període que és "especialment important".

Per al cap del Consell, del Seminari de Govern ixen tres grans objectius: reforçar el nou estat del benestar, implementar programes en unes condicions sanitàries, econòmiques i socials "més favorables" i millorar l'atenció a la ciutadania.

El 'president' ha avançat que les diferents conselleries realitzaran inversions per valor de 3.274 milions d'euros en 2022, que, a més, "generaran 39.289 llocs de treball a la Comunitat Valenciana, la contribució que fa la Generalitat a la recuperació".

Puig ha destacat que, fins hui, la Comunitat té adjudicats 1.055 milions del Mecanisme de Recuperació i Resiliència del fons Next Generation EU i ha confiat que 2022 "serà l'inici del desplegament de grans projectes estratègics".

Per part seua, la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, que ha desgranat els principals objectius de les conselleries per al semestre vinent, ha valorat que en el Seminari de Govern "s'ha parlat de política en majúscules enfront dels temps en els quals es feia política des de l'ocurrència". "Oferim estratègia a llarg termini enfront dels tacticismes de curt recorregut", ha defensat.

REPTE DEMOGRÀFIC

Per a materialitzar aquestes premisses, Presidència s'ha proposat la presentació de l'avantprojecte de Llei integral de lluita contra la Despoblació en el primer semestre de 2022, que serà un instrument de desenvolupament de polítiques vinculades al repte demogràfic, i el llançament del Pla de Digitalització del sector turístic.

La Vicepresidència primera i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha establit com a objectiu l'elaboració de l'avantprojecte de Llei d'Accessibilitat universal i inclusiva, que suposarà un "canvi de paradigma" gràcies a l'eliminació de les barreres físiques per a totes les persones, i també el Pla PROELA de priorització de les resolucions de persones diagnosticades amb esclerosi lateral amiotròfica, amb la finalitat de resoldre la situació de reconeixement del grau de dependència en tres mesos, la meitat del temps legal.

La Vicepresidència segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica té entre els seus objectius l'impuls a la regulació normativa sobre l'acció dels fons d'inversió per a evitar l'"assetjament residencial", així com el d'un servei d'ofici d'Administradors de Finques per a col·lectius vulnerables en el marc d'ajudes de rehabilitació dels fons europeus.

Pel seu costat, la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic es marca per als pròxims mesos l'impuls d'una nova línia de finançament per a la implantació de negocis en municipis en risc de despoblació i la realització d'un projecte pilot d'execució del Nou Sistema d'Informació Ecofinanciera de la Generalitat (NEFIS), que permetrà un major control i traçabilitat en els processos. Tindrà una prova pilot entre març i juny, en el qual participaran més de 300 empleats públics.

SISTEMA D'ALERTES MASSIVES

Des de la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública, les línies de treball passen per la implantació de la plataforma de visualització de l'expedient judicial electrònic i el desenvolupament del sistema d'alertes massives d'emergències en situacions de crisis.

En aquesta línia, per a la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport un dels principals objectius és la creació de la 'Càtedra Dona i Esport' per a "radiografiar la situació de l'esport femení", amb l'elaboració de guies i material divulgatiu, i, d'altra banda, l'impuls dels nous decrets de currículum d'Infantil, Primària, ESO i Batxillerat.

ATENCIÓ PRIMÀRIA I JORNADA LABORAL

El departament de Sanitat Universal i Salut Pública pretén crear 6.000 noves places en la seua plantilla estructural, de les quals 1.600 seran per a Atenció Primària, amb la finalitat de reforçar un sistema públic "fort i de qualitat". L'àrea que encapçala Ana Barceló, que no ha pogut assistir presencialment al Seminari, també es marca com a objectiu l'adequació dels tres primers hospitals de dia de salut mental per a xiquets i adolescents.

Per part seua, la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball impulsarà la celebració de la primera cimera internacional sobre la jornada laboral de quatre dies, que reunirà experts en el centre La Petxina de València el maig de 2022, i d'altra banda, la plataforma CONNECTA per a incentivar la cooperació entre empreses innovadores.

Quant a la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, entre els seus objectius està la creació d'una delegació d'Epsar a Alacant per a impulsar la reutilització d'aigua i fruit de la "descentralització administrativa", així com l'inici de l'execució de 54 milions d'euros per a la recuperació de masses forestals afectades per incendis ocorreguts en els anys 90 i principis dels 2000.

SIMPLIFICACIÓ TARIFES TRAM I LÍNIA 10 DE METRE

La Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat s'ha fixat com a línies de treball la publicació de la convocatòria d'ajudes a ajuntaments per al transport a demanda i la simplificació del mapa tarifari del TRAM d'Alacant.

Així mateix, també s'ha marcat com a objectiu la posada en servei de la Línia 10 de Metrovalencia i la licitació de 252 validadores innovadores en l'àrea metropolitana de València.

La Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital constituirà les Xarxes Científiques d'I+D+I en les àrees d'agroalimentació, astrofísica i física d'altes energies i materials avançats i posarà en marxa una campanya de sensibilització dirigida a la joventut valenciana sobre la identitat, imatge i empremta digital en línia.

Finalment, la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica té com a objectius l'elaboració i tramitació de la Llei de participació ciutadana i foment de l'associacionisme, que "ampliarà el dret a participar en la presa de decisions i potenciar una millor cultura de la governança", i l'elaboració de l'Estratègia Valenciana de Desenvolupament Sostenible per a "situar l'Agenda 2030 en el centre de l'agenda de govern".

Destacats