Puig valora l'autogovern com la "pedra angular de la recuperació de drets i llibertats"

El president de la Generalitat subratlla el compromís de reforçar l'autogovern "com a argamassa potent per al progrés d'una societat" en els actes commemoratius del 40 aniversari de l'Estatut

Guardar

Ximo Puig i Rosa Pérez Garijo, en els actes de commemoració dels 40 anys de l'Estatut d'Autonomia
Ximo Puig i Rosa Pérez Garijo, en els actes de commemoració dels 40 anys de l'Estatut d'Autonomia

El Consell ha iniciat aquest dimarts els actes commemoratius del quaranté aniversari de l'Estatut d'Autonomia amb el compromís, en paraules del president de la Generalitat, Ximo Puig, de reforçar l'autogovern "com a argamassa potent per al progrés d'una societat" i de fer partícip a la ciutadania de la seua incidència en el desenvolupament econòmic i social de la Comunitat Valenciana i en l'ampliació dels seus drets i llibertats.

El president, acompanyat de la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha anunciat la decisió del comité d'honor per a la celebració de l'efemèride, constituït aquest dimarts, de designar a l'exsecretari general de CCOO-PV Joan Sifre com a comissari general de la commemoració.

La constitució del comité d'honor ha sigut el punt d'arrancada de les activitats que es desenvoluparan al llarg de 2022 per a commemorar els 40 anys de la Llei orgànica 5/1982, d'1 de juliol, de l'Estatut d'Autonomia.

"Unanimitat i cohesió" de les institucions valencianes

Ximo Puig ha destacat "la unanimitat i la cohesió entre totes les institucions valencianes per a posar en relleu el que ha significat l'Estatut d'Autonomia per a les valencianes i els valencians". L'autogovern, després de 275 anys de recuperació, ha tingut una capacitat de generar al poble valencià un avanç social, una prosperitat i una consolidació de 40 anys de democràcia que mai abans s'havien viscut", ha indicat el responsable de la Generalitat.

El cap del Consell ha subratllat també la rellevància de l'autogovern com a "pedra angular" de la recuperació de drets i llibertats i com a "instrument eficaç" per al desenvolupament econòmic i social de la Comunitat Valenciana i per a "donar resposta a les pitjors conseqüències de la pandèmia".

Ximo Puig i Rosa Pérez Garijo, en els actes de commemoració dels 40 anys de l'Estatut d'Autonomia
Ximo Puig i Rosa Pérez Garijo, en els actes de commemoració dels 40 anys de l'Estatut d'Autonomia

"Referent de diàleg, estabilitat i convivència"

La Comunitat Valenciana "és hui un referent de diàleg, estabilitat i convivència, i això és el que volem, en gran manera, fer evident en el conjunt de la societat" amb la celebració dels 40 anys de vigència de l'Estatut, "que no sols serà una celebració institucional, sinó una també commemoració participada" que busca contribuir a reforçar l'estima del poble valencià cap a les seues pròpies institucions, ha afegit.

"Des de Paco Brines a Joan Fuster totes les maneres d'entendre la Comunitat Valenciana són possibles", ha assenyalat també Ximo Puig, que ha destacat el caràcter "plural" de la societat valenciana.

El president ha ressaltat, així mateix, d'altra banda, la idoneïtat de Joan Sifre per a coordinar les activitats que es realitzaran enguany per la seua trajectòria com a "referent sindical", capacitat de diàleg i implicació ciutadana en favor dels drets i les llibertats.

"Visibilitzar el significat del nostre autogovern"

Per part seua, Rosa Pérez Garijo ha explicat que, a partir d'ara, s'inicien els treballs preparatoris del programa d'activitats commemoratives". Per a això, la consellera ha detallat els objectius que centraran els actes de celebració i que pretenen "recuperar la memòria de l'Estatut, visibilitzar el significat del nostre autogovern i posar en valor a les diferents institucions estatutàries, a més d'analitzar la situació actual i els reptes de futur de l'Estatut d'Autonomia".

Pérez Garijo ha destacat alguns dels actes previstos amb motiu d'aquesta efemèride, que vindrà marcada pel dia central de celebració, el divendres 1 de juliol, coincidint amb la data del 40 aniversari de l'Estatut d'Autonomia. En aquest sentit, la consellera ha anunciat un concert "que reunirà diferents generacions d'una manera festiva", atés que "és molt important que la celebració arribe a tota la societat valenciana". Al seu torn, ha parlat d'un pla d'activitats molt més ampli que aprovarà el comité organitzador "on s'inclouran diferents propostes".

En paraules de la consellera Pérez Garijo, s'ha plantejat "una celebració diferent en la qual s'involucre a tots els valencians i valencianes a través d'uns objectius que ens parlen del nostre passat, del que va suposar l'Estatut d'Autonomia en la Comunitat; del present, la qual cosa representa en aquests moments l'autogovern; i del futur que volem compartir amb tota la societat valenciana".

Destacats