Puig: "L'única sang que he vist és la dels meus companys i els meus amics"

El president de la Generalitat recorda a Ernest Lluch després que un diputat de Ciudadanos afirmara que al PSOE "tenen les mans tacades de sang"

Guardar

El president de la Generalitat, Ximo Puig, a Les Corts. Imatge de Rober Solsona
El president de la Generalitat, Ximo Puig, a Les Corts. Imatge de Rober Solsona

Retrets entre la bancada socialista i la de Ciutadans aquest matí a Les Corts. Un matí tibant a causa d'una afirmació realitzada pel diputat de Ciutadans, Fernando Llopis, que ha asseverat que "els amics del PSOE tenen les mans tacades de sang".

Una afirmació que ha sigut contestada pel president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, que ha recordat que "l'única sang que he vist és la dels meus companys i els meus amics. Jo estic ací perquè una persona em va dir que m'afiliara al PSOE i el 21 de novembre recordem el seu assassinat", en referència a l'exministre socialista Ernest Lluch, l'assassinat del qual a mans d'ETA ha complit 22 anys aquesta setmana.

El president ha realitzat aquesta declaració en el seu torn de rèplica durant les preguntes dels diputats posteriors a la sessió de control, una cosa poc habitual, per a respondre a Fernando Llopis, després d'una afirmació realitzada en la qual Puig ha fet referència a "els amics de (la síndica de Ciutadans) Ruth Merino", referint-se als governs del PP. "No sé qui seran els amics de la senyora Merino, però segur que no tenen les mans tacades de sang com els del seu partit", ha etzibat Llopis.

Puig ha retret a Llopis que "tot no val en democràcia": "Ja està bé. Li hauria de fer vergonya haver realitzat aquesta al·lusió", ha incidit el cap del Consell, mentre la bancada de l'esquerra s'ha posat en peus per a aplaudir-li.

"Ahir vam veure com s'excedien els límits en l'atac personal en el Congrés (a la ministra Irene Montero) i es passaven les línies roges. Hui vosté s'ha passat les línies roges", ha finalitzat Ximo Puig.

Condemna de Botànic i PP

En aquest sentit, els tres partits que integren el govern del Botànic (PSPV-PSOE, Compromís i Unides Podem) i el Partit Popular han condemnat l'"inadmissible comportament incívic" de Vox en el Congrés i l'"agressió parlamentària" a la ministra Irene Montero, quan la diputada Carla Toscano va afirmar ahir que l'"únic mèrit" de Montero és "haver estudiat en profunditat" a Pablo Iglesias.

En aquest sentit, Puig ha mostrat tota la seua solidaritat amb Montero, mentre la vicepresidenta i consellera d'Igualtat, Aitana Mas, ha criticat l'assetjament a la titular del Ministeri. Per part seua, Héctor Illueca ha assenyalat que el que es va veure en la Cambra Baixa és un problema "de masclisme i de feixisme".

La síndica del PP, María José Catalá, també ha condemnat l'"agressió parlamentària" a la ministra, recordant situacions similars a càrrecs de la dreta: "No ens ha semblat bé mai, ni ens ha semblat bé aqueix tipus de política".

Arxivat a:

Destacats