Puig espera que el 40 Congrés servisca per a reformar el finançament autonòmic "el més prompte possible"

Guardar

El president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig (d), alça un periòdic de 'El Socialista', en l'acte d'obertura oficial, emmarcat en la segona jornada del 40 Congrés Federal del PSOE
El president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig (d), alça un periòdic de 'El Socialista', en l'acte d'obertura oficial, emmarcat en la segona jornada del 40 Congrés Federal del PSOE

El 'president' de la Generalitat i president del 40 Congrés Federal del PSOE, Ximo Puig, ha confiat que del conclave isca un acord que permeta al Govern presentar "al més prompte possible" el nou sistema de finançament autonòmic. "Estem molt satisfets", ha manifestat.

Puig ha valorat així les esmenes que es debaten aquest dissabte per a la ponència marc del congrés, com les presentades pel PSPV contra l'infrafinançament de la Comunitat Valenciana. El finançament és objecte de debat per les discrepàncies entre presidents autonòmics i la reunió convocada pel gallec, Alberto Núñez Feijóo (PP), a huit d'ells, diversos socialistes.

"El finançament va per la via correcta", ha garantit el 'president' als periodistes, insistint que el nou model complisca el precepte de la Constitució que tots els espanyols són iguals en la prestació dels serveis públics.

Sobre si el nou model serà realitat aquesta legislatura, Puig ha afirmat que "la idea és que siga possible aqueixa reforma", però ha reiterat que no depén "ni del PSOE ni del Govern" i que és necessària una majoria suficient tant en l'àmbit territorial com en el Congrés dels Diputats.

El fonamental ha defensat, és que la reforma es base en la "confiança federal" i en l'"empatia amb l'espai més pròxim o llunyà". "No es tracta d'un sistema de perdedors i guanyadors ni de confrontació: Espanya ha de cosir-se bé", ha reivindicat.

"CAP PAÍS DECENT POT PERMETRE'S LA PROSTITUCIÓ"

D'altra banda, respecte al compromís del PSOE d'impulsar aquesta legislatura una llei abolicionista de la prostitució, Puig ha destacat que és un "pas extraordinari" per al PSOE perquè el veu com l'últim símptoma de la pervivència de l'esclavitud: "Cap país decent pot permetre's que existisca".

Al seu judici, este acord fruit d'altres esmenes del 40 Congrés parla de la decència d'Espanya, "sempre fent passos avant a favor de les llibertats en els últims anys". I "per descomptat", ha garantit que hi haurà sancions per als qui prostitueixen perquè es tracta de protegir les víctimes i "castigar els culpables: als consumidors i als proxenetes".

Després de garantir el compromís que siga realitat aquesta legislatura, Puig ha remarcat que aquesta llei abolicionista s'emmarca en "el perímetre del PSOE" i que el suport dels socis d'Unides Podem és una cosa que correspon al Govern, encara que espera que compte amb la majoria suficient.

RES QUE AFECTE EL TAJO-SEGURA

Un altre dels acords que ha ressaltat el president valencià en el debat de les esmenes és que "no s'incloga cap qüestió que afecte el transvasament Tajo-Segura".

Destacats