Puig: "La Comunitat Valenciana té una gran oportunitat, seria un error històric tornar al passat"

El president de la Generalitat i secretari general del PSPV-PSOE incideix en la millora de tots els indicadors econòmics i socials des de 2015: "no podem canviar de rumb"

Guardar

El president de la Generalitat Valenciana i secretari general del PSPV-PSOE, Ximo Puig, en l'acte central de campanya
El president de la Generalitat Valenciana i secretari general del PSPV-PSOE, Ximo Puig, en l'acte central de campanya

El president de la Generalitat Valenciana i secretari general del PSPV-PSOE, Ximo Puig, ha fet balanç de la legislatura i tractat els principals temes d'actualitat en l'entrevista que, com a candidat a la reelecció, li ha realitzat À Punt aquest dimecres després de 'Les notícies del migdia'.

Durant la seua intervenció, de 30 minuts, ha incidit en el bon moment en el qual es troba la Comunitat Valenciana malgrat els contratemps patits aquests anys, com la crisi sanitària o la guerra a Ucraïna, i com han millorat tots els indicadors econòmics i socials des de l'arribada del Botànic al govern en 2015.

Per això, considera que el territori valencià té davant seu "una gran oportunitat i no podem canviar de rumb. Seria un error històric tornar al passat", en referència a les polítiques realitzades per part del Partit Popular.

Esperança, il·lusió i determinació

En relació a les pròximes eleccions autonòmiques, preguntat per la importància de les enquestes, Puig assenyala que els valencians han d'analitzar d'on venien i on estan ara, recordant que en 2015 la Comunitat Valenciana "era el paradigma de la corrupció, les retallades i la desocupació". Destaca els avanços aconseguits, com l'acció de reindustrialització i la millora dels serveis públics, i anima a mirar cap avant amb "esperança, il·lusió i determinació".

A més, ressalta el progrés i la millora de la reputació de la societat valenciana, afirmant que és "la regió que més ha avançat en tota Europa".

Societat antiracista

Puig expressa la seua confiança en els valencians i valencianes i destaca la seua defensa constant dels seus interessos. Destaca que la societat valenciana ha demostrat ser madura i corresponsable durant la pandèmia i s'ha mostrat "indignat" perquè hi haja gent que faça veure aquest territori com l'epicentre del racisme. "Som la terra de l'Aquarius i on més xiquetes i xiquets d'Ucraïna hi ha escolaritzats. La societat valenciana és antiracista, és respectuosa i oberta", rebutjant l'estigmatització "injusta" que estem vivint aquests dies.

Relació amb Moncloa

Quant a la relació amb el govern central, el socialista afirma que "defensa sempre els interessos valencians" i advoca per "la reivindicació i el diàleg", sense importar quin partit estiga en el poder. Destaca que l'actual govern ha invertit més recursos que l'anterior en la Comunitat Valenciana i esmenta la qüestió del finançament com un punt de conflicte i que, en el cas del transvasament Tajo-Segura, han acudit als tribunals.

En el cas concret de l'infrafinançament valencià, el president insta a arribar a un gran acord que garantisca l'equitat i la igualtat, encara que assenyala la dificultat a causa de l'"oposició radical" del PP.

Lliçons de la pandèmia i prioritats en salut i treball

El president de la Generalitat destaca les lliçons que la pandèmia ha deixat i la importància de treballar junts i enfortir el sistema de benestar. Fa referència a la reversió de la privatització en l'àmbit de la sanitat, destacant l'augment de recursos i personal: "De 5.000 a 8.000 milions en sanitat, i 16.000 persones més". Puig subratlla la importància de l'atenció primària les 24 hores, així com d'enfortir la salut mental i augmentar la inversió en ciència i innovació.

Quant a l'ocupació, Puig es compromet a garantir el dret al treball per a totes les persones i destaca la reducció de la taxa de desocupació: "Hem creat 450.000 llocs treball gràcies a l'acord social i a l'estabilitat política", un fet que, malgrat tot, considera "insuficient". Per això, de cara a la pròxima legislatura anuncia la generació d'oportunitats segures de treball per als joves 12 mesos després de finalitzar els seus estudis (tant carrera universitària com FP), així com per a les persones majors de 50 anys que es queden sense ocupació.

Política fiscal i mesures de suport

El secretari general del PSPV-PSOE defensa l'última reforma fiscal realitzada, afirmant que beneficia al 97% dels valencians. Destaca la progressivitat fiscal i la justícia fiscal com a principis fonamentals en la política econòmica i recorda que en 2015 "les rendes més baixes eren les que més pagaven i les més altes les que menys. Això ho hem revertit".

En relació a les mesures de suport, fa referència a les inversions realitzades durant la pandèmia (1.500 milions d'euros, sent l'autonomia líder) i anuncia la continuació de mesures com la rebaixa de taxes, el transport gratuït fins a final d'any, el bo de compra i l'ajuda a les hipoteques. També destaca l'impuls a les famílies nombroses incloent sota aquesta denominació a les famílies amb dos fills (266.000 en tot el territori) amb la finalitat d'"eliminar les barreres econòmiques" per a tindre descendència.

Inversió industrial

La Comunitat Valenciana s'ha convertit en territori d'inversió de grans empreses tecnològiques, com el cas de Volkswagen, que suposarà "la major inversió a Espanya en dècades". Sobre aquest tema, el cap del Consell ha valorat "l'efecte positiu" que està tenint ja aquesta una inversió "que no és fruit de la casualitat".

Per això, considera necessari la necessitat de mantenir el rumb cap a la revolució industrial verd i evitar, en les pròximes eleccions, l'"error històric" que suposaria tornar a polítiques "del passat".

Habitatge i finançament

En matèria d'habitatge, Puig destaca la primera llei implementada en 2015 pel primer Botànic per a la funció social de l'habitatge, amb l'objectiu de parar desnonaments. "Aquests anys han sigut un treball de reparació. Després d'aquest canvi hem reflotat el sistema, augmentant 1.300 habitatges, però sabem que són insuficients".

De cara als pròxims quatre anys, s'incrementarà el nombre d'habitatges i s'implementarà una llei d'habitatge per a frenar els preus i fomentar el lloguer, amb fons específics per als joves.

La lluita contra la violència masclista com a prioritat

La primera mesura que impulsarà Ximo Puig com a president del tercer Botànic estarà relacionada amb la lluita contra la violència masclista, que considera "el problema més important i una qüestió de decència i convivència igualitària". Advoca per actuar units per a posar fi a aquesta desigualtat extrema i destaca els valors de progrés que han caracteritzat a la societat valenciana.

Destacats