Puig proposa 50 milions en préstecs al sector ceràmic com a "pla b" per la dificultat d'aconseguir les ajudes directes

Encara així, les empreses aposten per les ajudes directes davant la dificultat de retornar el préstecs en una conjuntura de caiguda de la producció

Guardar

El president de la Generalitat Valenciana Ximo Puig en la fira Cevisama
El president de la Generalitat Valenciana Ximo Puig en la fira Cevisama

Un "pla B" per a aconseguir la recuperació econòmica del sector ceràmic. Així ha descrit el president de la Generalitat Ximo Puig la proposta del govern valencià de concedir préstecs bonificats a les empreses ceràmiques davant la dificultat perquè arriben les ajudes directes que ja havien sigut proposades.

Tal com va presentar Puig en la fira Cevisama, la Generalitat planteja duplicar els préstecs bonificats al sector amb una nova línia de crèdits de 50 milions d'euros que se sumaria a la primera línia que ja s'està tramitant per l'Institut Valencià de Finances (IVF).

D'aquesta manera, es podria aconseguir una línia de crèdit de 100 milions d'euros en total i aquests nous préstecs comptarien amb un tram no reembossable del 5 %, en el cas de finançar capital circulant, i del 10 % per al finançament d'operacions d'inversió. "La nostra idea és que siguen uns crèdits a llarg termini amb un nivell de crèdit de tipus d'interés per sota del mercat i amb una bonificació a més d'una part substancial del crèdit", va precisar Puig.

Aquesta nova línia de préstecs es planteja com una solució "a curt termini" per a ajudar econòmicament a les companyies del sector ceràmic, ja que l'actual Llei de Subvencions està obstaculitzant l'arribada de les ajudes directes per l'increment del preu del gas a les empreses.

La principal raó per la qual les empreses tenen dificultat per a aconseguir aquestes ajudes directes és que la Llei de Subvencions estableix que aquesta compensació es podrà rebre sempre que la companyia pague als seus proveïdors en un termini màxim de 60 dies. No obstant això, el President ha exposat que "en un moment de crisi les empreses no poden pagar a 60 dies en molts casos".

Encara així, Ximo Puig segueix advocant per que el govern central establisca una "moratòria" o "excepcionalitat" en el límit de 60 dies en el període de pagament a proveïdors perquè el sector també puga comptar amb les ajudes de 450 milions d'euros que l'Estat ha anunciat per a compensar l'augment del cost del gas natural i també amb les ajudes directes de 50 milions de la Generalitat Valenciana.

Les empreses segueixen apostant per les ajudes directes

Alberto Echevarría, secretari general de l'Associació Espanyola de Fabricants de Taulells i Paviments Ceràmics (Ascer), ha afirmat que el sector ceràmic segueix advocant per les ajudes directes, ja que en tractar-se d'uns préstecs caldrà devolder els diners, alguna cosa que no succeïa amb la injecció econòmica que anaven a ser les ajudes directes.

Precisament, el representant de l'organització de fabricants ha qüestionat com van a retornar els diners les empreses, ja que es troben en un escenari en el qual la producció ha caigut un 15 % i també ho han fet un 13 % les exportacions. "Al final, la solució és rebre ajudes", ha assegurat Echevarría.

 

Arxivat a:

Destacats