PSPV i Compromís revalidarien el Consell sense Podem

El PP i Podem són els partits que més escons perdrien en les pròximes eleccions

Guardar

corts puig oltra monton
corts puig oltra monton

El PSPV i Compromís lideren les enquestes. Així, en les pròximes eleccions autonòmiques, tots dos partits no dependrien del suport de Podemos per a poder governar, ja que PSPV i Compromís obtindrien majoria absoluta, en sumar 33 i 18 escons – un total de 51 dels 99 diputats en Les Corts-. L'avanç, sens dubte, recauria en el PSPV que no solament es dispara en estimació de vot, sinó que tornaria a convertir-se en la primera força valenciana. Per contra, el Partit Popular perdria vots, a favor de Ciudadanos, mentre que la caiguda més forta seria la de la formació morada que perdria quasi la meitat de diputats.

Aquests són els resultats que mostren l'enquesta realitzada per Invest Group per a Levante-EMV i Información. D'aquesta manera, si se celebraren hui els comicis, el Govern del Botànic revalidaria el seu mandat al capdavant de Consell de la Generalitat que, actualment, està format per Compromís, PSPV, i el suport extern de Podem que, en aquesta ocasió, tot apunta al fet que es quedaria fora.

El PSPV es convertiria en la força més votada, obtenint al voltant de 33 diputats, que suposaria superar al PP. Una situació que no ocorria en les eleccions valencianes des de l'any 1991, i que podria deure's a la recuperació del Govern Central per part dels socialistes, així com a les simpaties que està despertant Pedro Sánchez. Així i tot, el Partit Popular es manté en segona posició en intenció de vot amb 22 escons, encara que, això sí, perdria nou diputats respecte a les últimes eleccions.

Ciudadanos desbancaria a Compromís situant-se com la tercera força política, guanyant sis escons més. I, en última posició, es trobaria Podem que, encara que s'aliara amb Esquerra Unida, passaria de 13 a 7 escons.

Ximo Puig, el líder millor valorat

El baròmetre també ha inclòs informació sobre la gestió del Consell i el treball dels principals líders polítics. En aquest sentit, Puig s'alça, per primera vegada, amb el títol de millor valorat, que aprova amb un 5,09, superant a la número dos, Mónica Oltra, que també aprova, però amb un 5,02. Així i tot, Oltra segueix sent la preferida entre els joves de 18 a 24 anys. Quant al grau de coneixement, tots dos capdavanters són els més coneguts amb un percentatge que supera el 80%.

Per contra, el líder polític de Ciudadanos, Toni Cantó, candidat a la Generalitat, és igual de conegut que Oltra, encara que es converteix en el pitjor valorat amb la nota més baixa: un 3,86. Unes dades pèssimes, si es té en compte que l'actual síndica del partit taronja en Les Corts, Mari Carmen Sánchez va registrar, l'any passat, una valoració de 5,07.

Finalment, Isabel Bonig, líder del PP, augmenta el seu percentatge de coneixement, passant del 51% al 57%, encara que empitjora la seua qualificació fins a un 3,9. Podem segueix portant-se durs colps en aquesta enquesta, ja que el seu líder, Antonio Estañ, se situa com el menys conegut, encara que supera en valoració al PP i a Ciutadans amb un 4,48.

Bona gestió del Consell

Els enquestats han qualificat de bona la gestió de l'actual Consell amb 31%, enfront dels qui la consideren negativa – el 27%-. En definitiva, amb les eleccions a la vista, la coalició entre PSPV i Compromís no patiria desgast polític, sinó que s'alçarien amb més força, especialment els socialistes, mentre que el PP i Podem eixirien més malparats.
Destacats