PSPV, Compromís i Podem negocien el programa del Botànic II sense "ansietat" i confien a arribar a la investidura

Guardar

tercera_reunion_botanic2
tercera_reunion_botanic2

Els negociadors del nou govern del Botànic entre PSPV, Compromís i Unides Podem afronten la seua tercera reunió sense "ansietat" i confien a arribar a temps al debat d'investidura del 'president' i líder socialista, Ximo Puig, previst per a dimecres que ve. La seua intenció és "aïllar problemes puntuals", començar a parlar de l'arquitectura institucional i tancar objectius "els més clars possible".

Així ho han afirmat els portaveus de cada partit a preguntes dels periodistes a la seua arribada a la trobada d'aquesta vesprada en L'Estatge de Podem a València. L'equip negociador torna a veure's les cares després de les reunions de la setmana passada en les seus del PSPV i Compromís. Ara toca parlar de l'acord programàtic del Botànic II, ja amb un primer esborrany sobre la taula.

Les tres parts coincideixen que no hi ha gens tancat i descarten de moment la possibilitat que ja hi haja conselleries repartides i la d'Habitatge siga per a Podem. Sí que apunten com a eixos de futur el canvi climàtic i la "dignitat col·lectiva", a més d'aprofundir en els assoliments iniciats des de 2015.

PSPV: "TSUNAMI DE L'ESQUERRA"

Per part dels socialistes, el sotssecretari general del PSPV, Manolo Mata, ha explicat que la comissió se centra en "aïllar els problemes puntuals que puga haver-hi en els acords programàtics" i que de moment tenen "molt temps al davant". "Tenim sis dies encara: cal continuar parlant i sobretot escoltant, que és fonamental", ha subratllat.

Ha garantit que "és clar que hi ha un tsunami de l'esquerra que governarà en diputacions, ajuntaments i la Generalitat". Ara bé, ha remarcat que no creu que "hui i demà es tanque res", perquè "l'ansietat no és bona per a arribar a acords".

Respecte a l'arquitectura del nou Consell, sense tindre clar encara "ni quantes conselleries hi haurà ni com es diran", el socialista ha destacat que els reptes de futur són diferents dels de fa quatre anys, quan "calia lluitar contra la corrupció i sanejar les institucions", mentre que ara ja compten amb un full de ruta.

Com a aspectes a aprofundir, el canvi climàtic, fomentar la igualtat entre homes i dones i entre els valencians, seguir amb el creixement econòmic i que "la gent tinga un salari i un futur digne", a més d'altres problemes socials com l'envelliment o la soledat. "Tenim uns equips brutals per a portar-ho endavant", ha asseverat Mata.

COMPROMÍS: GOVERN PLURAL I ESTABLE

De Compromís, la coportaveu de la coalició, Àgueda Micó, ha posat el focus en la importància que el treball de cohesió d'un govern "plural i estable" es reproduïsca tant als ajuntaments com en les diputacions, ja que paral·lelament es reuneix la subcomissió de pactes locals.

Ha ressaltat que el primer esborrany de l'acord de govern permet parlar de qüestions més concretes, amb dos eixos: el canvi climàtic, la transformació ecològica de l'economia i el feminisme com a "eines transversals" i "continuar aprofundint en el canvi que el Botànic I va posar damunt de la taula en 2015".

L'objectiu, "que l'estructura case bé amb aqueixes prioritats i produïsca un govern cohesionat, plural i proporcional, on continuar desenvolupant les polítiques de la majoria de persones". Es tracta de "continuar en el quin i començar a parlar de l'arquitectura", ha desgranat la també coordinadora del Bloc.

PODEM: VOLUNTAT D'ENTENIMENT

I de Podem, el secretari general, Antonio Estañ, ha mostrat la intenció d'"avançar el màxim possible en qüestions programàtiques", en línies com "aprofundir més en habitatge, atendre emergència habitacional, avançar en una empresa pública d'energia per a acabar amb la pobresa energètica o l'educació de 0 a 3 anys", per a al mateix temps començar a parlar de l'estructura.

En aquest context, ha remarcat que no pot confirmar "en cap cas" un possible repartiment de carteres en el qual la confluència ostentaria la d'Habitatge. "Estem tractant d'arribar a un acord i totes les forces hem expressat voluntat d'enteniment per a un govern paritari, proporcional, plural i que respecte la territorialitat, sustentat en un acord que tinga objectius els més clars possible", ha exposat.

A partir d'ací, Estañ ha sostingut que veuran "quina és la millor forma de desenvolupar-ho i qui són les millors forces polítiques que podrien encarregar-se" de cada qüestió. Ha assegurat que arribar abans de la investidura és "el lògic, sempre que hi haja voluntat i enteniment per totes les parts", a més de solucionar "algunes qüestions conflictives en aquesta legislatura".

La comissió negociadora està formada per Cipriá Ciscar, Manolo Mata, José Muñoz, Carmen Martínez i Mercedes Caballero, per part del PSPV; per Pasqual Mollá, Águeda Micó, Fran Ferri, Miquel Real i Natxo Serra, de Compromís, i per Ignacio Blanco, Aurora Mora, Antonio Estañ, Enric Pla, Fabiola Meco i Ángela Ballester, en representació de Unides Podem.

Arxivat a:

Destacats