El PSOE encreua els dits perquè Sánchez recapacite i no dimitisca: "No té bona pinta"

Esperen que el Comité Federal i la manifestació de suport ajuden a decantar la balança

Guardar

Concentració en suport del president del Govern, Pedro Sánchez, enfront de la seu del PSOE (Foto: Eva Ercolanese)
Concentració en suport del president del Govern, Pedro Sánchez, enfront de la seu del PSOE (Foto: Eva Ercolanese)

El Partit Socialista està sumit en una espera agònica pendent de la decisió que prenga el seu màxim dirigent, el president del Govern i secretari general, Pedro Sánchez, i encreuen els dits perquè finalment recapacite i decidisca seguir al capdavant de l'Executiu.

En tot cas, fins als seus col·laboradors més pròxims admeten que no saben quina decisió prendrà, si els cinc dies que s'ha pres per a reflexionar des de dimecres passat serviran perquè rectifique i torne a prendre les regnes del Govern o per contra este dilluns anunciarà el seu adeu definitiu.

Així ho indiquen diverses fonts governamentals del seu cercle més pròxim, que no transmeten optimisme i simplement "desitgen" que Sánchez s'incline per seguir. El gest és literal, un d'ells encreua els dits en ser interrogat sobre si el Comité Federal d'este dissabte —en el qual s'han succeït els missatges de suport i la concentració que ha reunit 12.500 'fidels'— serà suficient per a convéncer-li.

Una altra persona de la seua màxima confiança mostra la seua preocupació i considera que la situació "no té bona pinta" amb el president tancat des de fa dies, sense parlar amb ningú i a penes intercanviant alguns breus missatges amb col·laboradors que li escriuen per a saber com està i per a donar-li ànim. "No és un bon senyal", apunta.

La decisió va ser només seua

Del que ningú dubte és que la decisió final serà íntima, personal i la prendrà únicament al costat de la seua dona Begoña Gómez, atés que va ser la denúncia contra ella i la posterior obertura de diligències per part del jutge, la que va desencadenar l'anunci realitzat en una carta dirigida als ciutadans.

"Necessite parar i reflexionar. M'urgix respondre'm a la pregunta de si val la pena, pese al fang en el qual la dreta i la ultradreta pretenen convertir la política. Si he de continuar al capdavant del Govern o renunciar a este alt honor", va escriure Sánchez en un text que va enxampar per sorpresa a tot el país, inclosos els seus ministres.

En este sentit, totes dues fonts confirmen que la decisió d'escriure la carta va ser exclusiva de Sánchez i ningú va poder parar eixa decisió perquè ningú la coneixia prèviament. La carta va eixir de pròpia mà i no va ser contrastada amb integrants del Govern, segons indiquen.

Les fonts consultades sí que admeten que eixe mateix dimecres abans de la sessió de control a l'Executiu en el Congrés dels Diputats, el president va traslladar als seus ministres que havia de reflexionar. No obstant això, eixes paraules no van fer preveure el que s'aveïnava unes hores després. Per contra neguen que eixe dia Sánchez tinguera decidit dimitir i els seus ministres li frenaren.

En la seua carta, Sánchez va dir que es prenia uns dies per a reflexionar i va anunciar que este dilluns 29 d'abril anunciaria la seua decisió en una compareixença abans els mitjans. Referent a això, en el Govern esperen conéixer la decisió abans d'eixa data i esperen que entre esta vesprada i este diumenge "sone el telèfon" i es buide la incògnita.

"Porta temps tocat"

Sobre la situació personal del president i el fet que es trobara al límit per la "campanya" que denuncia contra la seua dona, les versions diferisquen. Un d'ells assenyala que no s'esperaven una cosa així, encara que admeten que el president és reservat per als temes personals.

L'altre indica que porten temps apreciant senyals que estava tocat i alguna cosa no anava bé. Descriuen a Sánchez com una persona extremadament estable i en els últims temps percebien unes certes alteracions en l'ànim que feien pensar que alguna cosa no anava bé.

Una altra font, també de la màxima confiança del president, admet que el dimecres, l'últim dia que li van veure els seus ministres, estava molt abatut. En este sentit assenyala que ell sempre ha aguantat bé els atacs contra ell, però és particularment sensible a protegir la seua família i els últims episodis han fet mossa.

Destacats