Podem i EU, oberts a confluir amb Compromís per al 10N, mentre Ferri aposta per un "ventall ampli" d'opcions

El PP es reivindica com a únic vot útil enfront de Sánchez i Cs fa el propi com a espai per als votants de centre

Guardar

podemos_eu_compromis
podemos_eu_compromis

Podemos i EUPV s'han mostrat aquest dijous partidaris d'una confluència de cara a les eleccions del 10N que incloga també a Compromís, mentre que el portaveu d'aquesta formació en Les Corts, Fran Ferri, ha indicat que aqueixa és una qüestió que tractarà l'Executiva la setmana que ve, però ha subratllat la seua aposta per oferir als ciutadans "un ventall ampli d'opcions per a triar" en l'esquerra i ha al·ludit a la singularitat del seu partit a l'hora de defensar els interessos valencians.

La portaveu de Unides Podem en el parlament valencià, Naiara Davó, ha assegurat que estan "oberts a sumar" amb Compromís i entenen que els resultats del 28-A, que van deixar a aquesta formació amb un únic diputat --Joan Baldoví-- en el Congrés poden provocar "un canvi de postura" i que es mostre favorable a una confluència que no es va produir en les últimes eleccions, després de les dues experiències prèvies materialitzades en 'És el moment' i 'A la valenciana'.

En tot cas, ha indicat que Compromís té els seus processos interns, que respecten, i quan prenguen una decisió des de Podem estaran oberts a asseure's a parlar.

Des d'EUPV, la dirigent i consellera Rosa Pérez ha indicat que el seu partit es manté en la defensa de "continuar sumant forces" i així ho va posar de manifest l'any passat sense que finalment fóra possible un acord que incloguera a Compromís. Segons ha dit, després dels últims esdeveniments tocarà "tindre unes comunicacions per a veure si hi ha voluntat" i ha apuntat que si finalment es proposara aqueixa confluència farien un referèndum.

Fran Ferri, per part seua, ha indicat, com ja va fer abans del 28-A, que és partidari d'oferir als votants un ampli ventall de possibilitats a l'esquerra perquè "ningú es quede a casa". A més, ha al·ludit a dos senyals d'identitat de la formació, "la defensa dels interessos valencians per damunt de tot i una forma de fer política per a arribar a acords".

Així, ha remarcat que vol representar a totes les persones que recolzen aqueixes idees, que defensaran amb un, dos o tres diputats, ha recordat que hi ha altres partits que "han sigut incapaços d'arribar a acords" i ha assenyalat que es presentaran "amb aqueixes condicions i sempre oberts a cooperar".

"HI HA MOLTES POSSIBILITATS" DE COOPERACIÓ

Aqueixa cooperació, ha dit, pot ser "prèvia, posterior, de moltes maneres, hi ha moltes possibilitats", i ha ressaltat la necessitat de "no desdibuixar" aqueixos senyals d'identitat de Compromís.

Preguntat sobre si creu que Podem no defensa els interessos valencians, ha assenyalat que "depén" perquè és un partit d'àmbit estatal que "en determinats moments la seua adreça de Madrid decidirà en funció de l'interés estatal". Sobre aquest tema, Davó ha admés que aquesta siga la postura del síndic de Compromís però creu que aqueix pronunciament "no és massa just" perquè Podem també defensa els interessos valencians.

Al seu judici, les dues confluències prèvies estaven "molt més que justificades" perquè en aqueix moment "calia unir forces per a tirar a la dreta". Ara, ha apuntat, l'escenari no és el mateix.

ESPANYA SUMA

Per part seua, la presidenta del PPCV, Isabel Bonig, ha explicat que el seu partit està a favor d'unificar el vot del centredreta baix en aqueixa marca 'Espanya suma' però tan Ciutadans com Vox han rebutjat aquesta possibilitat, davant la qual mantenen la porta oberta.

Així, ha indicat que els 'populars' treballaran per a "explicar a tots els espanyols que només hi ha un vot útil per a frenar el desgovern de Pedro Sánchez i és el PP" i ha mostrat la seua confiança en què aqueixos altres partits "vagen desinflant-se".

El portaveu de Cs, Toni Cantó, ha apostat no obstant això pel model de suport postelectoral si dóna la suma i ha agregat que el 10N el votant de centre, "que és el majoritari, sap que el seu partit és Cs". Així, ha indicat que el seu partit ha sigut clar i "si Cs, juntament amb el PP, té un diputat més que Sánchez i la seua banda tardarà menys d'un mes a formar govern".

"Als valencians els anirà bé un govern que existisca, Pedro Sánchez ha demostrat la seua incapacitat d'armar una majoria, no volia socis sinó súbdits", ha asseverat. Així mateix, ha comentat que no té notícia que vaja a haver-hi canvis en les llistes electorals de la formació 'taronja'.

La portaveu de Vox, Ana Vega, ha assenyalat que la possibilitat d'aqueixa 'Espanya suma' ha d'abordar-la el Comité Executiu Nacional i veure si "encaixa" en les seues postures "de sentit comú", que ha resumit en grans blocs com la unitat d'Espanya, la immigració i protecció de fronteres, la violència de gènere i la reducció de la despesa pública.

EL PSPV DEMANA QUE NO "ESGUITE" L'ESCENARI NACIONAL

Pel seu costat, el portaveu del PSPV, Manolo Mata, ha indicat que els socialistes valencians no estan en campanya, sinó treballant, perquè ací no hi haurà campanya fins a 2023 i ha recordat als seus "companys de viatge" que el respecte en aquests temps "ha de ser tremend" i l'escenari nacional no ha d'"esguitar" al valencià.

A més, també ha reclamat al conjunt de partits "responsabilitat" i que transmeten als seus companys en altres llocs d'Espanya que el tracte "privilegiat" que el govern està donant a la Comunitat "deriva de l'infrafinançament, d'una excepcionalitat", i es frenen així declaracions que critiquen aqueix tracte diferencial.

També ha admés, preguntat sobre l'escenari per a elaborar els pressupostos autonòmics de 2020 davant el clima de bloqueig nacional, que és un problema actualment perquè van vinculats a la distribució pressupostària estatal. Sobre la possibilitat de prorrogar els actuals, ha indicat que Hisenda ha començat a treballar en ells però no sap "si serà possible o no".

Arxivat a:

Destacats