Podem condiciona el seu suport a la investidura de Puig al fet que el Botànic II siga "proporcional i equilibrat"

Guardar

Rubén Martínez Dalmau, Unides Podem-EUPV
Rubén Martínez Dalmau, Unides Podem-EUPV

El portaveu d'Unides Podem-Esquerra Unida en Les Corts, Rubén Martínez Dalmau, ha traslladat aquest dilluns al president del parlament, Enric Morera, que el seu grup en aquest moment no pot assegurar el seu suport a la investidura del socialista Ximo Puig per a revalidar al capdavant de la Generalitat, en espera del tancament de la negociació del nou acord del Botànic al costat de PSPV i Compromís.

Les seues condicions són "un programa de transformació i equilibrat per a anar endavant i un govern que siga proporcional i adequat a les necessitats". Així ho ha afirmat a preguntes dels periodistes en els passadissos de la cambra després de reunir-se més de mitja hora amb Morera, dins de la ronda de contactes per a conéixer el sentit del vot dels sis grups a la investidura de Puig, prevista per al dimecres. Tant PP i Ciutadans com Vox ja han confirmat que no la recolzaran.

Mentre els negociadors del Botànic II segueixen reunits en la seu de Compromís, Dalmau ha confiat que siguen "els últims moments" i s'ha mostrat "moderadament optimista" en què eixirà "un pacte d'investidura per a avançar, anar més enllà i que siga la legislatura més important de la història valenciana".

Fins llavors, ha remarcat que Podem no pot garantir quin va a ser el seu vot perquè "no s'ha tancat la negociació", si bé ha assegurat que confia "molt" en els tres equips i en la "capacitat i generositat" dels socialistes i Compromís.

Davant el possible esquema de 12 conselleries --sobre la base de dos d'elles per a Podem--, el síndic ha afirmat que és una cosa que "importa menys" i que el prioritari són els temes i sobretot "els temps". "Ara ja és el moment d'arribar a un acord definitiu, i això ha d'implicar sempre generositat i entendre que ens estem jugant quatre anys d'estabilitat", ha defès.

Amb l'objectiu d'"arribar a l'acord que demana el poble valencià", ha instat al fet que les tres parts busquen "elements comuns" i siguen "proporcionals en el marc de les seues propostes de programa".

"CONFIANÇA MÚTUA" AMB ESQUERRA UNIDA

Sobre el repartiment, Dalmau creu que "Unides Podem no pot estar més representació que la resta, però tampoc menys", sobre la base dels seus huit escons, dels quals ha recordat que sis corresponen a la formació morada i dos a EUPV. Per tant, ha afirmat que "lògicament" no veu proporcional que una de les dos possibles conselleries de la confluència siga per a Esquerra Unida.

Ara bé, ha puntualitzat que "l'important és tindre capacitat de gestió proporcional i una confiança mútua" i que "Esquerra Unida se senta còmoda en eixe espai comú que és Unides Podem".

Preguntat per la possibilitat que el nou Consell tinga vicepresidències, ha assegurat que desconeix com va la negociació en aquest punt i ha lamentat que es torne a parlar del "qui" quan "solament s'havia perfilat de forma accidental l'arquitectura institucional". Ha reiterat que l'acord "s'ha de tancar perquè tothom estiga còmode en el govern de coalició i realment servisca per a transformar aquest país".

En la mateixa línia, sobre la Presidència, ha insistit que són qüestions que se li "escapen" i que formen part dels negociadors, doncs ell està en "un altre àmbit de decisió" com a portaveu parlamentari. També ha indicat que "el que menys preocupa" és si algun dels components d'aquest comité puga arribar a ser conseller.

DIUMENGE DE POSSESSIÓ: "NO ÉS LA BATALLA"

D'altra banda, de cara a la presa de possessió de Puig --sobre la qual planeja la data del pròxim diumenge, 16 de juny--, Dalmau ha tornat a defendre que el seu partit no obriria lES Corts un diumenge per a aquest tipus d'acte, si bé pensa que "no és la batalla que cal donar ara mateix" i que "cal centrar-se en un bon govern que complisca les expectatives".

I respecte a la seua petició que el nou pacte del Botànic se segelle a Alacant, ha destacat que mostraria que "la nova legislatura ha de vertebrar la terra valenciana de nord a sud", sense que siga una "qüestió transcendental" per a Unides Podem. "Si Puig i (Mónica) Oltra -vicepresidenta en funcions i coportaveu de Compromís-- ho entenen important com jo, ho farem d'eixa forma, però si no tampoc vaig a posar molt més èmfasi", ha asseverat.

Arxivat a:

Destacats