Ajudar a l'emancipació juvenil i lluitar contra la despoblació: així és el nou pla d'habitatge de la Generalitat

S'estableix una línia d'ajudes que subvencionarà amb fins a 10.800 euros les persones entre 18 i 35 anys que compren un habitatge en zones rurals

Guardar

Casa d'un municipi en risc de despoblació. Imatge de Miguel M. Bañón
Casa d'un municipi en risc de despoblació. Imatge de Miguel M. Bañón

Els i les joves de la Comunitat Valenciana entre 18 i 35 anys poden optar a una línia d'ajudes públiques d'1,5 milions d'euros per a adquirir en propietat un habitatge en nuclis poblacionals en risc de població, en zones rurals i/o en municipis de fins a 10.000 habitants.

Es tracta d'una iniciativa impulsada per la Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica que permetrà optar a ajudes d'un màxim de 10.800 euros. El termini per a sol·licitar-les s'obri hui i estarà en vigor fins a finals del mes de setembre.

Aquest programa és compatible amb altres ajudes d'habitatge que té un doble objectiu: donar resposta a la fractura generacional que fa impossible que els joves s'independitzen, i a la territorial, lluitant contra el risc de despoblació d'almenys 171 localitats valencianes.

Es tracta la segona edició d'un pla que en 2021 ja va començar a donar els seus fruits. I és que la primera convocatòria va possibilitar la compra d'un habitatge a 35 joves de 25 municipis valencians com La Font de la Figuera, Beniarjó, Biar, Vilar de Canes, les Alqueries, Sant Joan de Moró i Artana.

El vicepresident segon i conseller Héctor Illueca afirma que "l'última crisi financera va produir una generació perduda i això no es pot repetir", recordant que no es descarta poder ampliar les ajudes en un futur a municipis més grans "si el diagnòstic aconsella anar més enllà".

La Comunitat Valenciana és la tercera autonomia amb la taxa d'emancipació juvenil més baixa, segons l'últim observatori del Consell Valencià de la Joventut (CVJ).

Héctor Illueca durant l'acte de presentació del Pla de Reforma Interior d'Habitatge Renhata 2022
Héctor Illueca durant l'acte de presentació del Pla de Reforma Interior d'Habitatge Renhata 2022

Com sol·licitar les ajudes?

El termini per a presentar sol·licituds s'ha iniciat hui, dijous 28, i finalitzarà el 30 de setembre. L'ajuda a la compra suposarà el 20% del valor de l'adquisició de l'habitatge, amb el requisit de no superar en 120.000 euros el valor d'adquisició i amb un límit màxim de 10.800 euros per persona.

Aquestes ajudes es concediran als joves amb ingressos iguals o inferiors a tres vegades l'IPREM que al llarg d'enguany hagen adquirit un habitatge amb contracte de reserva, amb compromís de compra des de l'1 de gener de 2022 fins al 30 de setembre o amb el contracte de compravenda pendent de formalitzar en el moment de realitzar la sol·licitud. A més, no podran ser propietaris d'un altre habitatge.

En la baremació es tindrà en compte que l'habitatge estiga en un municipi en risc de despoblació, així com els ingressos i les situacions especials dels sol·licitants, com a famílies monoparentals, nombroses, persones amb diversitat funcional, afectats per un desnonament o una execució hipotecària, víctimes de violència masclista o terrorisme o joves extutelats.

Destacats