Ajudes al lloguer i als col·lectius vulnerables: Així és el nou Pla d'Accés a l'Habitatge

El Pla Estatal d'accés a l'Habitatge invertirà més de 240 milions en la Comunitat Valenciana fins a 2025

Guardar

València bonificará el 95 % del impuesto municipal de plusvalía al heredar una propiedad
València bonificará el 95 % del impuesto municipal de plusvalía al heredar una propiedad

La Comunitat Valenciana comptarà amb una inversió històrica destinada a l'habitatge: més de 240 milions d'euros fins a 2025. Aquest és el resultat del conveni que la setmana passada va signar el vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca; i la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez.

El Pla Estatal d'accés a l'Habitatge 2022-2025 compta amb un pressupost total per a la Comunitat Valenciana de 240.531.956 euros, dels quals 164.502.000 seran aportació estatal i 76.029.956 de la Generalitat. Pel que fa a l'exercici 2022, sumarà 55.295.000 euros, segons fonts del mateix Consell.

Però, com repercutiran aquests diners en el dia a dia dels valencians i valencianes? Entre les actuacions que es contemplen figuren iniciatives com el desenvolupament del programa d'ajuda al lloguer d'habitatge i ajudes a diferents col·lectius vulnerables, tals com víctimes de violència de gènere, a les persones objecte de desnonament del seu habitatge habitual o a les persones sense llar. A més, s'establiran ajudes a inquilins en situació de vulnerabilitat sobrevinguda, ajudes a joves i per a contribuir al repte demogràfic.

L'acord també inclou un programa per a incrementar el parc públic d'habitatges, fomentar els habitatges per a persones majors o amb discapacitat, impulsar allotjaments temporals de models de cohabitatge i posa a la disposició habitatges de la Sareb i d'entitats públiques per a lloguer social.

D'altra banda, es crearan habitatges socials i s'establiran programes per a millorar l'accessibilitat, per a l'erradicació del barraquisme, l'infrahabitatge i zones degradades, i un programa d'ajuda per al pagament de l'assegurança de protecció de la renda arrendatícia.

Facilitat d'accés a l'habitatge a col·lectius vulnerables

El vicepresident Héctor Illueca dialoga con la ministra Raquel Sánchez tras la firma del Plan Estatal de Vivienda
El vicepresident Héctor Illueca dialoga amb la ministra Raquel Sánchez després de la signatura del Pla Estatal d'Habitatge

Héctor Illueca mostra la seua satisfacció davant aquest nou pla. El vicepresident considera que "guanya en ambició a l'anterior" per dos motius. D'una banda, per la facilitat d'accés a l'habitatge que atorga als més vulnerables i, per un altra, perquè fa referència a l'experiència d'aquests anys, que "ajuda a definir millor on invertim i pensant en qui".

El conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica destaca, a més, l'augment d'un 50% del finançament disponible. Segons detalla, "l'aportació de l'Estat es manté en els 164 milions d'euros, però l'aportació autonòmica creix des dels 49 milions d'euros de l'anterior pla fins als 76 de l'actual".

Així mateix, el Pla planteja la posada a la disposició de les comunitats autònomes dels habitatges de la Sareb per al seu lloguer com a habitatge assequible o social. Sobre aquest tema, Illueca considera que es fa "un pas avant" en la línia que el Consell porta mesos treballant. "Si els actius de la Sareb són públics, públic ha de ser el seu ús i han d'estar en mans de les autonomies, que són les que tenen les competències", afirma.

Destacats