Pérez Garijo: 'L'esforç de diàleg i consens ha permés aprovar la Llei del Síndic de Greuges amb 89 dels 99 vots de les Corts'

S'aprova la nova llei que reforça i actualitza el Síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana

Guardar

Ley sindic greuges
Ley sindic greuges

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha destacat "l'esforç de diàleg i consens per a aprovar la Llei del Síndic de Greuges amb 89 dels 99 vots de les Corts".

Així s'ha pronunciat la consellera de Qualitat Democràtica després de l'aprovació en el ple de les Corts de la nova llei que regula el Síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana.

Pérez Garijo ha afirmat que després de 33 anys "era necessari una nova norma per a aquesta institució històrica, que ampliara la protecció de drets i les llibertats de la ciutadania que es contemplen en la Constitució i en l'Estatut d'Autonomia, adaptant-se a la realitat actual".

En aquest sentit, la consellera ha destacat algunes de les novetats que introdueix la llei que "avança en l'atenció dels drets de la infància, l'adolescència i la protecció de les persones més vulnerables, introdueix la mediació i conciliació per a la resolució de conflictes i facilita les queixes verbals".

Així mateix, Pérez Garijo ha afirmat que suposa un important avanç, atés que amplia funcions i reforça l'estructura de la institució "el que suposa millorar les garanties que protegeixen els drets de la ciutadania".

La consellera ha assenyalat també que "el nou text normatiu representa una millora de la integritat pública, on cobren un nou protagonisme conceptes com la transparència, la participació, l'ètica i el bon govern, a més de limitar a un únic mandat de set anys al Síndic o Síndica de Greuges".

La institució, que estableix la seua seu a la ciutat d'Alacant, obri el ventall de possibles relacions institucionals i de cooperació amb altres institucions i organismes de la Generalitat com l'Agència Valenciana Antifrau (AVAF) i el Consell de Transparència, així com amb el Defensor del Poble Europeu, els anàlegs d'altres autonomies, entitats locals i universitats públiques valencianes.

També incideix en la promoció, difusió i divulgació de l'activitat de la institució per a donar a conéixer a la ciutadania aquesta via de queixa i denúncia; a més de l'ús d'un llenguatge no sexista en tot l'articulat.

D'altra banda, la persona titular de la institució es triarà per les 3/5 parts del ple de les Corts. Així mateix, els adjunts i adjuntes seran triats pel dictamen favorable de 3/5 de la Comissió de les Corts encarregada.

El nou text normatiu recull els canvis de la realitat social, les noves necessitats i avanços en els drets de les persones i la manera en què les institucions es relacionen amb una ciutadania molt més activa, que coneix bé els seus drets i també exigeix amb més contundència uns serveis i institucions públiques adequades.

Arxivat a:

Destacats