Un pas més a prop del soterrament de les vies del tren de l'Horta Sud

Alfafar i Sedaví signen, aquest dimecres, un protocol amb Adif per a l'estudi previ del projecte de supressió del pas a nivell

Guardar

Pas a nivell d'Alfafar
Pas a nivell d'Alfafar

El pas a nivell d'Alfafar és considerat el més mortal d'Espanya. De fet, no només s'ha cobrat tres vides en poc menys d'un any, sinó que, en tan sols un mes, es van registrar quatre avaries. Tant els veïns d'Alfafar i Sedaví, com els respectius ajuntaments porten anys reclamant un projecte de supressió del pas a nivell que implicaria, a llarg termini, el soterrament de les vies ferroviàries que divideixen diversos municipis de l'Horta Sud. No obstant això, no va ser fins a l'últim accident mortal – ocorregut el mes d'abril passat – quan una jove de 19 anys va ser atropellada per un tren de Rodalia, quan des d'Adif han establit un programa d'actuacions.

Així, aquest dimecres, dia 2 d'agost, els ajuntaments d'Alfafar i Sedaví signaran amb Adif un protocol per a dur a terme un estudi previ del projecte de supressió del pas a nivell que travessa totes dues poblacions. Aquest protocol, ha explicat l'alcalde d'Alfafar, Juan Ramón Adsuara, en 'Les notícies del matí' d'À Punt, "permetrà realitzar una radiografia exacta sobre la situació d'aquest perillós pas a nivell, però sempre amb l'objectiu posat en el soterrament de les vies a llarg termini".

Es preveu que aquest estudi estiga finalitzat entre els mesos d'octubre i novembre. D'aquesta manera, el següent pas, ha assenyalat Adsuara, "serà signar un conveni amb el Ministeri de Foment per a executar la supressió del pas a nivell". I és que com ja avançava l'alcalde d'Alfafar, en una entrevista a València Extra, "malgrat que portem des de 2014 advertint de la perillositat d'aquest pas a nivell i sempre hem obtingut el silenci per resposta, estem convençuts que ara és el moment d'executar aquest projecte perquè no només tenim els fons europeus Next Generation per a subvencionar aquest tipus d'actuacions, sinó que és un projecte viable, factible i d'acord amb el pla nacional de soterrament de passos a nivell".

Concentració veïnal d'avui dijous per reclamar la supressió del pas a nivell d'Alfafar
Concentració veïnal d'avui dijous per reclamar la supressió del pas a nivell d'Alfafar

De fet, cal recordar que, sense anar més lluny, la ciutat de València està immersa en el soterrament de les vies del tren que parteixen per la meitat els barris del sud; però també s'estan duent a terme el soterrament de trams similars al d'Alfafar en altres parts del país, com a Múrcia o Catalunya. Sens dubte, un dels motius que va generar tanta indignació als veïns i veïnes d'Alfafar i Sedaví.

A més, cal destacar que aquest pas a nivell "ni compleix amb la llei d'Accessibilitat Universal, ni amb els paràmetres d'evacuació davant inundacions que contempla el Pla d'Emergències Local ni amb els nivells acústics permesos", recordava Adsuara.

El Govern d'Espanya, a favor

Per part seua, la ministra de Transports, Raquel Sánchez, expressava, el passat mes de maig, la seua confiança en la supressió del pas a nivell a Alfafar, ja que és una mesura fonamental per a garantir la seguretat en les vies espanyoles. De fet, en els últims anys, s'han eliminat 33 passos a nivell a Espanya i ja es treballa en la supressió d'altres 26.

Destacats