Online o presencial?: El dilema dels exàmens universitaris

La consellera Pascual anima als docents a fer els exàmens online, els estudiants denuncien que els mètodes d’avaluació estan més pendents del copia-pega que del seu aprenentatge, i els deganats aposten per la presencialitat

Guardar

Grup de gent fent un examen
Grup de gent fent un examen

A les portes dels tradicionals exàmens universitaris de gener, els estudiants valencians, i amb ells, els de la resta d'Espanya, van començar una campanya mediàtica a través de les xarxes socials, per a canviar el format de les proves en relació amb la presencialitat o a la realització de les mateixes des dels domicilis dels estudiants, és a dir, de manera en línia.

No obstant això, mentre els estudiants arremeten públicament contra la titular valenciana d'Universitats, Carolina Pascual, aquesta mateixa es reuneix dues vegades per setmana amb les rectores universitàries de les universitats públiques valencianes, per a actualitzar el protocol, saber que manques i que necessitats es precisen per als exàmens així com per a fer balanç de les proves ja realitzades. No obstant això, la mateixa Pascual, consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital de la Generalitat Valenciana, ha recordat a les responsables de les institucions d'educació superior la possibilitat que, "en la mesura que siga possible", realitzen exàmens en línia en aquelles assignatures que així ho permeten. D'aquesta manera, la consellera ha animat als rectors i rectores al fet que es convoquen proves en línia en les matèries on això resulte possible, a causa de l'augment de contagis positius de la COVID-19.

[embed]https://twitter.com/mehdness/status/1347183066788360192?s=20[/embed]

Des de diferents aules i graus, no han tardat a córrer com la pólvora les imatges i els vídeos en relació amb les primeres proves realitzades just en acabar-se les festes nadalenques, la qual cosa ha suposat per a la societat valenciana tot un repunt de casos, brots i defuncions pel coronavirus. No obstant això, des de la mateixa conselleria justifiquen que la presencialitat en els exàmens no interfereix en la seguretat dels alumnes i alumnes, ja que "les aules són espais segurs".

Mentre el Consell, i els diferents partits que formen el govern de coalició valencià, consideren la possibilitat d'un confinament domiciliari, gairebé com el de març - Compromís amb els centres educatius i Podem amb el seu tancament-, sembla inaudit que les aules universitàries s'omplin de fins a 100 alumnes, ja que depenent de les assignatures, del grau i de la capacitat de les classes, es pot adoptar el desdoblament o l'agrupació dels alumnes. Els estudiants reclamen l'adaptació de les proves al model telemàtic, tal com van ser a final del curs de 2019/2020, però molts professors no es volen arriscar a plagis, copia-pegues i altres burles que fan alguns dels estudiants, els quals arremeten que "no és la nostra culpa que dels mètodes d'avaluació s'espere més gent que copie que aprenent".

Falta d'organització i aglomeracions tant en el transport públic com en els accessos als centres i a les aules són els aspectes que més denuncien els universitaris, i és que molts d'ells ha de desplaçar-se amb tren, autobús o metre des de pobles valencians fins a les capitals per a examinar-se correctament. Mentre alguns professors pressionen a deganats i responsables universitaris de no córrer el risc de nous contagis, avui dia, tots els exàmens s'han realitzat de manera presencial i sí que és veritat que molts dels examinadors han perfeccionat d'allò més bé el protocol de les universitats mitjançant una organització estructural dels llocs on s'ha d'asseure cada alumne fins al protocol d'entrada i sortida a l'aula.

De la mateixa manera que existeix un protocol universitari per a la realització dels exàmens presencials, existeix un altre protocol per a la realització dels mateixos per a les persones contagiades -quan passen la malaltia- així com per a aquells contactes estrets o convivents d'altres positius aliens a la universitat o no. Així, els deganats universitaris es posen en contacte amb els afectats per a ajornar la data d'examen i si o si fer l'examen presencial, posant fi així al dilema dels exàmens universitaris, i és que, malgrat les aglomeracions, de les denúncies dels universitaris, els advertiments dels sindicats i els responsables polítics així com del constant degoteig ascendent de casos positius i defuncions per COVID-19, els exàmens universitaris han estat, estan sent i seran de manera presencial.

Destacats