Oltra, sobre que Mata (PSPV) defense a Febrer: "No és una qüestió d'ètica o estètica, sinó de dret"

Diu que aquest cas és "com agafar el DeLorean i tornar a 2012" i equiparar la seua situació a la de Bellver "comparar Saturn amb Plutó"

Guardar

El president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig i la vicepresidenta Mónica Oltra, durant una sessió de control de Les Corts
El president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig i la vicepresidenta Mónica Oltra, durant una sessió de control de Les Corts

La vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, ha afirmat que el fet que el síndic del PSPV en Les Corts, Manolo Mata, defense al presumpte capitost del cas Assut, l'empresari Jaume Febrer, "no és una qüestió d'ètica o estètica, sinó merament de dret, i el dret no es mesura en aquests paràmetres". Per tant, ha advocat per "separar la projecció pública de l'activitat privada".

Així ha valorat en la seua compareixença com a portaveu el cas Assut, del qual s'ha alçat el secret de sumari aquesta setmana i afecta càrrecs del PP i el PSPV pel presumpte cobrament de comissions il·legals relacionades amb operacions urbanístiques i adjudicacions de contractes a València durant l'etapa de Rita Barberá.

Preguntada per Febrer, al qual la jutgessa relaciona amb les comissions il·lícites a polítics per part de les seues empreses, i per com veu que Mata siga el seu advocat, ha remarcat que no correspon al govern valencià (PSPV-Compromís-UP) valorar la "idoneïtat" d'aquesta qüestió. "Ni tampoc qüestiona el dret a la defensa que està en la Constitució i tenim tots els espanyols", ha subratllat.

Oltra (Compromís), que també és lletrada, ha recordat que "el dret a la defensa inclou la defensa del lletrat a la teua elecció" i ha insistit que "en qualsevol cas, el Consell no valorarà aquesta qüestió".

A més, qüestionada per si li sembla "rar" que Mata defense a Febrer com va dir Pilar Lima (Podem), ha dit que no sap on es delimita aqueix "rar". "Serà l'edat, però perquè alguna cosa em resulte rar ha de ser rar, rar, rar", ha afegit.

I sobre si acceptaria que el síndic de Compromís defensara al principal implicat en una trama corrupta, ha contestat: "Això que jo soc líder d'un partit està per veure; en qualsevol cas, ací estic com a portaveu del Consell".

Al marge de Mata i Febrer, Oltra ha reiterat que Assut suposa un "viatge al passat" a l'etapa del PP en la Generalitat abans de 2015, quan "la corrupció era una cosa generalitzada i feia molta vergonya aliena veure com s'havia instal·lat un sistema per a traure diners de les arques públiques mentre no es garantien les polítiques per a les persones". Per contra, ha tornat a destacar que ara la Comunitat és la primera regió en transparència segons un organisme extern.

"És com agafar el DeLorean -la màquina del temps de la pel·lícula 'Retorn al futur'-- i anar-se'n a 2014, 2013, 2012...", ha il·lustrat, per la qual cosa s'ha enorgullit del "salt" reeixit pel tripartit en els últims set anys.

"SENSE EXPLICACIONS"

Respecte a Jorge Bellver, diputat autonòmic del PP que s'ha vist esguitat en el sumari per haver rebut rellotges de luxe quan era regidor d'Urbanisme, ha tornat a assenyalar que "el primer és donar explicacions" quan es posa en qüestió l'activitat d'un càrrec públic". "No he vist aqueixes explicacions de moment", li ha retret.

Així mateix, ha tornat a descartar que Assut puga ser equiparable al cas del seu exmarit, per abusos a una menor tutelada i pel qual un jutge ha demanat la seua imputació per encobriment com a consellera, afirmant que "són situacions que no tenen res a veure". "És com comparar Saturn amb Plutó, més enllà que és un astre", ha il·lustrat.

Dit això, Oltra ha reconegut que "les paraules són gratis", en referència a les crítiques de PP i Cs, i ha reiterat que aquests partits han tingut accés a "tota la documentació" sobre el cas i ella ha donat "totes les explicacions" pertinents. "I no han presentat cap acció legal perquè saben perfectament que no hi ha cap acció legal a presentar", ha rematat en aquest punt.

Destacats