Oltra: "La pressió assistencial serà l'element troncal a l'hora d'adoptar noves mesures"

Demana el compliment de les quals hi ha: "Qui no haja interioritzat això, se situa més en l'àmbit de la negació que en el de la responsabilitat cívica"

Guardar

Infermera fent una PCR
Infermera fent una PCR

La vicepresidenta del Consell, consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives i portaveu, Mónica Oltra, ha assegurat aquest divendres que la "pressió assistencial" i la "resiliència" del sistema sanitari serà l'"element troncal" alhora que la Generalitat decidisca ampliar restriccions per a frenar l'evolució de la covid en la Comunitat Valenciana.

En aquesta línia, ha assenyalat que això té a veure amb hospitalitzacions, ingressos en UCI i la situació de l'atenció primària i "això és el que Sanitat estarà monitorant". Si en aqueix monitoratge, es demana la reunió de la Interdepartamental per a presentar noves propostes, com una ampliació del certificat covid, "això serà així perquè Salut Publica porta la batuta en tot això i ha de portar-la", ha dit.

Així ho ha indicat en la roda de premsa després del ple del Consell, en el qual la consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha informat de la situació epidemiològica en la Comunitat Valenciana, on, amb dades del dijous, hi ha sis persones mortes més, 765 ingressats i 3.911 contagis nous. La Comunitat Valenciana ha entrat aquest dijous en risc molt alt de transmissió en superar la incidència acumulada els 500 casos per cada 100.000 habitants, en concret registra 528,42.

No obstant això, Oltra ha indicat que la IA "no és l'únic element rellevant" i menys en una tessitura on la major part de la població ja està vacunada i s'ha començat a administrar les dosis als xiquets. Per tant, i amb un escenari en el qual la incidència de la variant òmicron és molt baixa en la Comunitat, ha manifestat que és cert que la xifra de la IA "espanta" --ara es deu també al percentatge de menors que encara no estan vacunats-- però "no es pot comparar a la de fer un any perquè no té res a veure donat el percentatge de vacunació de la població".

En tot cas, ha assenyalat que hi ha també 314 municipis amb nivell alt o molt alt de risc, la xifra més alta en huit mesos, mentre que agost no hi havia cap, la qual cosa suposa que en menys de tres mesos la situació és "molt diferent" i estem en una nova ona.

Per tant, ha manifestat que si la Conselleria de Sanitat així ho determina, es reunirà la Comissió Interdepartamental per a adoptar altres mesures "i ací estarà la implicació dels seus membres i de tot el Consell", ha manifestat, al mateix temps que ha recordat que el que ha vigent no són "recomanacions" sinó "normes d'obligat compliment". En tot cas, no hi ha fixat cap límit per a adoptar noves mesures ni tampoc l'ha apuntat la mateixa Barceló i ha recalcat que amb aquest virus no es pot fer plans a llarg termini.

"El virus va buscant replicar-se, sobreviure, l'anem acorralant, però es va buscant reservoris, per no parlar del planteja que tenim sense vacunar", ha subratllat.

COMPLIMENT DE LES MESURES

La consellera ha defensat que la Comunitat Valenciana té "mesures vigents" com l'exigència del certificat covid en tres modalitats per a accedir a determinats establiments i que es continua exigint màscara i mesures d'higiene i distància social. En aquest sentit, ha demanat el compliment "estricte" de les quals hi ha, ja que considera que "moltes vegades no es compleixen tal com estan establides".

"Si es compleixen estrictament, hauríem de poder controlar els contagis", ha dit i ha urgit als ciutadans a no llevar-se la màscara si no menja; no ajuntar-se amb aglomeracions i que hi haja els grups de socialització siguen tan xicotets com siga possible. "Després de 20 mesos de pandèmia, qui no haja interioritzat això, se situa més en l'àmbit de la negació que en el de la responsabilitat cívica", ha exposat.

"Mesures hi ha, el que hi ha és que complir-les tots", ha incidit, i ha reclamat "no baixar la guàrdia per un mateix i per tots els altres" i ha subratllat que "no estem per a tutelar-nos als majors d'edat". I ha volgut expressar-ho a través d'una metàfora: "Si un se salta el semàfor en roig no llevem el semàfor ni el cotxe, la responsabilitat és de qui li ho salta".

En tot cas, Oltra ha aclarit que no vincula l'augment dels contagis sol amb l'incompliment de les mesures sinó amb el qüestionament de la norma. "No dic que la gent siga incomplidora majoritàriament, ningú és culpable de contagiar-se", ha conclòs.

Destacats