Oltra: "L'Estratègia Valenciana d'Infància i Adolescència parteix de les propostes dels xiquets, xiquetes i adolescents"

En la seua elaboració s'han tingut en compte les aportacions de xiquetes, xiquets i adolescents de la Comunitat Valenciana

Guardar

Xiquets jugant al sambori
Xiquets jugant al sambori

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat la participació infantil i juvenil com a "clau" en l'elaboració de l'Estratègia Valenciana d'Infància i Adolescència 2022-2026, que parteix de les propostes i aportacions de xiquetes, xiquets i adolescents que han participat en la seua realització.

La vicepresidenta ha presentat l'Estratègia valenciana d'infància i adolescència 2022-2026 en un acte al qual han assistit xiquets, xiquetes i adolescents, representants de consells d'infància i d'entitats del sector, i on ha assegurat que des del Consell es considera "fonamental escoltar xiquets, xiquetes i adolescents per a entendre les seues preocupacions i tindre en compte les seues propostes".

Oltra ha assenyalat que l'aprovació de la Llei de la Generalitat de Drets i Garantia de la Infància i Adolescència "ja marcava el camí", però era necessari un instrument per a dissenyar, planificar, aplicar, desenvolupar i avaluar "les polítiques de la Generalitat dirigides a garantir els drets d'un sector de població que representa el 18% del conjunt i que són un pilar fonamental en la construcció d'una societat millor".

L'Estratègia valenciana d'infància i adolescència 2022-2026, ha afegit Oltra, representa el "compromís" de les institucions i de la societat en el seu conjunt amb la infància i adolescència, i per això, "les seues opinions formen part d'aquesta eina de treball perquè ningú millor que ells i elles poden dir-nos quins temes els preocupen i què els agradaria canviar en tot el que els afecta directament o indirectament".

Participació

Per a la participació en l'elaboració de l'Estratègia, la vicepresidenta ha explicat que s'ha procurat abastar la major part de la població infantil i adolescent "amb la finalitat de donar veu a diferents realitats", i així poder assegurar la participació i representació de tota la infància de la Comunitat Valenciana.

D'una banda, s'ha comptat amb 26 Consells Locals d'Infància distribuïts en les tres províncies, a més de representants de 42 recursos i serveis d'atenció a la infància i adolescència en situació de vulnerabilitat o protecció.

Així mateix, han participat xiquetes, xiquets i adolescents en situació de vulnerabilitat sense estructures de participació, a través de programes d'intervenció familiar impulsats per entitats socials. Des d'aquests recursos "es van obtenir un total de 208 aportacions directes generades pels xiquets, xiquetes i adolescents".

Pel que fa a la participació de persones adultes s'ha contactat amb grups poblacionals i entitats que treballen diàriament amb infància i adolescència, amb la finalitat de comprendre de manera integral la situació actual de la infància i adolescència de la Comunitat Valenciana.

Programes i objectius

El document s'estructura en cinc programes que tracten de donar resposta a les prioritats detectades, i que constitueixen la base per al desenvolupament de polítiques dirigides a aquest sector de la població, amb 29 objectius específics i 85 actuacions concretes a desenvolupar.

La vicepresidenta ha explicat que en tots els programes es recullen moltes de les propostes plantejades pels xiquets, xiquetes i adolescents, com aquelles relacionades amb un accés universal als recursos educatius, sanitaris i de serveis socials, i que es contemplen en el primer programa 'Reforç dels sistemes públics de garantia de drets de la infància i adolescència'.

Un dels objectius de l'Estratègia, ha indicat, és assegurar la igualtat d'oportunitats, "independentment del lloc de residència". Amb aquesta finalitat, entre altres qüestions es reforça la xarxa de Punts de Trobada Familiar, amb 11 nous espais, i s'inclou el compromís de dissenyar centres educatius "accessibles, inclusius i sostenibles".

Oltra ha destacat també dins d'aquest primer eix l'elaboració de campanyes de sensibilització per a visibilitzar els problemes de salut mental que afecten la infància i adolescència.

Com a segon programa s'ha establit la 'Promoció de les polítiques de gènere i igualtat' per a atendre la demanda de fomentar la igualtat, la conciliació i la corresponsabilitat, que inclou mesures per a la formació sobre igualtat de gènere, diversitat sexual i familiar, i detecció i prevenció de les diferents formes de LGTBIfobia, així com campanyes per a la prevenció de la violència entre iguals i la violència de gènere i altres violències sexuals en l'ús de les tecnologies com a eines per al control i l'assetjament.

La vicepresidenta també ha assenyalat que totes les persones menors d'edat que han participació en l'elaboració de l'Estratègia han coincidit en la necessitat de "reduir les desigualtats", derivades de l'exclusió i la pobresa, i responent a això s'ha establit el tercer eix que inclou un pla d'atenció integral en el projecte migratori de xiquetes, xiquets i adolescents sense referent familiar.

Com a quart programa i amb l'objectiu d'"escoltar" la infància i l'adolescència, s'ha establit l'eix de 'Participació social de la infància i l'adolescència' amb mecanismes que permeten la instauració progressiva d'una estructura social sòlida en la qual la participació dels xiquets, xiquetes i adolescents siga efectiva, com la constitució del Consell d'Infància i Adolescència de la Comunitat Valenciana i el Consell Infantil i Adolescent del Sistema de Protecció.

I, finalment, el cinqué programa 'Promoció d'una cultura de bon tracte' busca propiciar que l'ambient de desenvolupament de les xiquetes, xiquets i adolescents siga l'adequat "per a la construcció de relacions saludables i reduir els índexs de maltractament cap a la infància i de violència entre iguals presents encara en la realitat de la Comunitat Valenciana".

Arxivat a:

Destacats