Oltra: "El feminisme és la lluita per la igualtat de totes les persones"

Guardar

oltra6
oltra6

La vicepresidenta del Consell i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha defensat que el masclisme és "un atemptat contra la igualtat de l'ésser humà", mentre que el feminisme, per contra, és "la lluita per la igualtat de totes les persones, i es basa en la dignitat de l'ésser humà".

Així, s'ha manifestat la vicepresidenta en la conferència que ha impartit sobre les aportacions del feminisme a les organitzacions, convidada per la Càtedra Pavasal per al Lideratge i Gestió de les Organitzadores de la Universitat Catòlica de València (UCV).

Oltra, que ha dedicat les seues primeres paraules a condemnar els assassinats masclistes ocorreguts en els últims dies, ha destacat que des de l'1 de gener de 2003, data des de la qual es comptabilitzen aquest tipus de morts, han mort 960 dones, a les quals cal sumar 27 xiquets i xiquetes. Unes dades que ha qualificat d'"insuportables, vergonyosos per a qualsevol societat" i que demostren "un fracàs col·lectiu".

La vicepresidenta ha comparat el nombre de morts amb les comeses pel terrorisme d'ETA, en els 50 anys en el que la banda terrorista va estar activa en tota Espanya, i ha indicat que en aquest temps van ser assassinades 854 persones. Una xifra que en sol 15 anys el terrorisme masclista ja s'ha superat lamentablement.

La violència masclista, ha defensat, és fruit del "masclisme estructural i el sistema patriarcal", enfront del que ha advocat pel feminisme que interpel·la per igual a homes i dones, perquè al seu judici, "igualtat no és igual a igualitarisme, és igualtat d'oportunitats i equitat i aquesta lluita per la igualtat és imparable".

Així mateix, ha relacionat la violència en la reacció masclista amb l'avanç de la igualtat de les dones. "A més feminisme, major violència masclista" perquè, "el poder, siga el que siga i està on estiga, es resisteix a deixar de ser-ho i el poder masclista, consubstancial a la societat patriarcal en què vivim, reacciona violentament davant la pèrdua d'allò que creu que és seu".

Lideratge femení

La vicepresidenta ha ressaltat la labor del Consell en matèria d'igualtat perquè "treballar per la igualtat d'una part de la població és treballar per la igualtat del conjunt. Garantir els drets d'un col·lectiu és garantir els drets de la resta. Millorar la vida de la gent invisible, de la gent vulnerable, ens dignifica a totes i a tots i, per tant, millora totes les nostres vides".

En aquest sentit, s'ha referit "amb orgull" al fet que el Govern valencià s'haja convertit en el primer Consell paritari de la història enfront de la piràmide organitzativa de la majoria de les organitzacions on la base és majoritàriament femenina, mentre que els directius són majoritàriament o unànimement, homes.

Respecte a la incorporació de les dones al lideratge en el món empresarial, ha lamentat que de moment es "molt anecdòtica", i per aquest motiu ha defensat la necessitat de polítiques de promoció dels lideratges femenins perquè "en una societat patriarcal com la nostra que hi ha rols associats als homes i uns altres a les dones, és molt difícil arribar a un espai tradicionalment assignat a l'altre rol".

Per açò, Oltra ha advocat per corregir des de les polítiques públiques i des d'accions col·lectives que promoguen la igualtat, "els prejudicis causats pels rols de gènere", i ha apostat pel valor afegit que proporciona el lideratge femení a una empresa.

"La pluralitat reporta també beneficis en termes econòmics a les empreses que ho practiquen, perquè les empreses que deixen fóra les dones, deixen fora la meitat de la població i, en conseqüència, perden beneficis", ha advertit.

La vicepresidenta també s'ha referit a la contribució de les teories feministes, concretament l'anomenada "economia de les persones que cuiden de persones i del sosteniment de la vida", i ha instat a superar el punt de vista econòmic tradicional perquè "no podem deixar fora dels models econòmics emergents que l'economia feminista aporta al model econòmic".

En aquest sentit, ha afirmat que l'acció política del Consell fonamentada en l'economia basada en la societat de les persones que cuiden a persones "serà una realitat en molt poc de temps", perquè aqueixa societat és "més igualitària i, per tant, més cohesionada socialment", i a més és econòmicament rendible lloc que "genera riquesa, activa el consum, crea ocupació estable, molt remunerada i no deslocalitzable i és també un motor de recerca i innovació", ha conclòs.

Arxivat a:

Destacats