La nova Llei de l'Esport, clau per a espentar a Meriton fora del València CF

Compromís treballa des de fa un any en 44 esmenes amb les quals s'aconseguirien democratitzar els clubs de futbol

Guardar

Manifestació a Mestalla contra la gestió de Peter Lim
Manifestació a Mestalla contra la gestió de Peter Lim

Que el poder i la presa de decisions recaiga sobre els aficionats. Aquest és un dels objectius de les 44 esmenes en les quals Compromís treballa des de fa un any perquè s'incloguen en la futura Llei de l'Esport, un text que, actualment, es troba en els passos previs a la seua aprovació.

Així, aquest avantprojecte de llei contempla, entre altres coses, l'esport com a dret, la igualtat com a eix prioritari, un esport més inclusiu i la regulació d'esportistes i entitats. En aquest últim epígraf és on existeix una certa esperança perquè el València CF es puga alliberar de la gestió de Peter Lim, el màxim propietari del paquet accionarial del club.

En aquest sentit, des de Compromís s'ha posat el focus en una sèrie de modificacions al text que beneficie a les entitats esportives valencianes. En el cas del club de Mestalla, tal com reconeix Joan Baldoví, diputat en el Congrés, "les esmenes presentades van en la línia que les aficions puguen tindre un paper decisiu en la presa de decisions del dia a dia dels clubs".

El portaveu de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, intervé en una roda de premsa en el Congrés
El portaveu de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, intervé en una roda de premsa en el Congrés

Democratització dels clubs de futbol

L'aprovació de la Llei de l'Esport de 1990 va suposar el principi de la fi dels clubs de futbol com a entitat gestionada pels seus aficionats. Malgrat la lluita del València CF per impedir-ho (com sí que va succeir en entitats com el Reial Madrid o el FC Barcelona), la seua reconversió en Societat Anònima Esportiva (SAD) va ser el primer pas perquè el conjunt de Mestalla es veja abocat hui a un futur incert per la gestió de Peter Lim.

La fractura entre afició i màxim accionista, i eixa cada vegada més creixent desafecció per un club en mans d'un singapurés que menysprea el sentiment de pertinença a un club centenari, podria veure's revertida amb la futura Llei de l'Esport que, entre altres propostes, podria eliminar l'obligatorietat que els clubs siguen SAD per a participar en les competicions professionals.

En l'àmbit de les lligues professionals, el text estableix mesures de governança i transparència, i l'obligació de comptar amb mecanismes de control econòmic. Aquesta democratització dels clubs de futbol podria suposar un dur revés per a Lim, ja que la llei vetlaria especialment per l'interés dels aficionats i podria establir un "consell independent". Segons el text, es configuraria de persones que "en atenció a les seues condicions personals i professionals, puguen exercir les seues funcions sense veure's condicionats per relacions amb la societat o el seu grup, els seus accionistes significatius o els seus directius".

Manifestación en Mestalla contra la gestión de Peter Lim
Manifestació a Mestalla contra la gestió de Peter Lim

44 esmenes per a un futur sense Lim

Amb tot això, des de Compromís es treballa perquè aquesta nova Llei incloga propostes que, a més de millorar el funcionament dels diferents esports, les seues competicions o federacions, puga servir d'espenta perquè el València CF torne a les mans de la seua afició.

"Reiterem un missatge clar: la sobirania de l'afició del València CF sobre un club i un sentiment centenaris, com a garantia de supervivència, per damunt de jugadors o propietaris. També de polítics, 'pelotazos' i vendes horribles", afirmava aquest cap de setmana l'alcalde Joan Ribó en suport a la manifestació convocada per l'afició 'che'.

En aquest sentit, entre les esmenes que presenta Compromís, es contempla que els titulars de més del 25% de les participacions d'una societat no puguen fer contractes ni concedir préstecs que puguen influir en les decisions esportives, prohibint la pignoració de drets federatius i econòmics d'una entitat.

A més, busquen que es considere necessari que les persones físiques o jurídiques que tinguen una participació en el total de vot de les entitats esportives igual o superior al 25% tinguen llaços amb aquesta entitat, com a aficionats o com a patrocinadors durant molt de temps.

D'altra banda, si s'aproven aquestes esmenes, la nova Llei de l'Esport podria contemplar que en cas de venda d'una part significativa dels drets de vot, les accions o participacions d'una entitat esportiva, les aficions, o les seues associacions, tinguen el dret preferent de tanteig i retracte.

Entre les esmenes presentades també s'estableix que les aficions legalment constituïdes puguen demanar una auditoria de qualsevol entitat que participe en competicions professionals, amb un auditor que no siga necessàriament el que aquesta entitat trie o que el Consell Superior d'Esports (CSD) controle operadors i intermediaris en la contractació de futbolistes, patrocini d'entitats esportives i que les associacions de les aficions puguen instar a realitzar auditories a federacions, lligues professionals, clubs esportius i SAD, entre altres.

Destacats