Muñoz demana "autocrítica i humilitat" en la refundació de Cs: "Tot està en qüestió menys l'ADN liberal"

Assegura no pensar "encara" en si podria ser candidata autonòmica i apel·la a "cosir" el partit a la Comunitat Valenciana

Guardar

La coordinadora autonòmica de Ciutadans, María Muñoz, en una entrevista amb Europa Press
La coordinadora autonòmica de Ciutadans, María Muñoz, en una entrevista amb Europa Press

La diputada de Cs en el Congrés María Muñoz, que està entre els càrrecs que capitanegen la refundació del partit, afirma que en aquest procés "tot està en qüestió menys l'ADN liberal", que no hi ha cap lideratge fora de perill i que fa falta "autocrítica i humilitat" per a convéncer als votants que el seu projecte és útil. A més, assegura que no contemplen l'opció de concórrer al costat del PP i que no està pensant en si podria ser candidata autonòmica.

"La gran tasca és tornar a dir al que ens va votar o al possible votant que no ens hem anat: no esteu orfes", assevera en una entrevista amb Europa Press sobre el projecte de refundació que coordina la vicealcaldessa de Madrid, Begoña Villacís, com a enllaç amb la direcció 'taronja' que ostenta Inés Arrimadas.

Muñoz, després de reconéixer que Cs afronta una situació "molt difícil", confia que la refundació o "auditoria" en totes les àrees del partit servisca per a aconseguir una "renovació completa", des de la comunicació amb les bases a l'elecció dels càrrecs, la marca, el color i "fins a les cares", un procés en el qual col·laboren consultores externes.

Al seu judici, el més necessari és tornar a reconnectar amb els ciutadans perquè "estan cansats que els partits li prenguen el pèl amb veritats a mig fer per a no perdre vots". "Fora pancartes: tractem als espanyols com a majors d'edat", proclama, i demana una labor de "pedagogia" per a ocupar l'espai liberal que existeix a Europa en lloc de tornar a "l'Espanya de rojos i blaus".

En la refundació, la també coordinadora de Cs en la Comunitat Valenciana garanteix que es renovarà "tot", sense que l'equip servisca de "parapet de ningú", i que seran les bases les que confirmen eixos canvis en una assemblea o en un congrés. Recorda a més que Arrimadas i el seu equip van posar el seu càrrec a la disposició dels afiliats, igual que ella perquè "no hi ha una altra manera".

"DEIXEM DE SER SEXYS"

Respecte a l'origen de la crisi interna, apunta a les últimes eleccions generals de 2019 quan Cs va perdre "tot el múscul parlamentari", alguna cosa que atribueix a no saber comunicar bé que "era Pedro Sánchez qui no volia" formar un govern conjunt en lloc de pactar amb Unides Podemos. "Ací es va produir una fallida amb el nostre votant: deixem de ser sexys i útils", recorda, i assegura que la situació es va agreujar amb la pandèmia per no poder "reconnectar amb el carrer" a causa de les restriccions.

Ara, de cara a les eleccions de 2023, Muñoz descarta la possibilitat de concórrer al costat del PP, recalcant que són diferents i que els 'populars' no van respectar els pactes de govern conjunts amb l'"OPA hostil" que va iniciar l'exsecretari general del PP, Teodoro García Egea, amb la moció de censura a Múrcia. "Tenim molt clar on estem (...) Ara no hi ha cap proposta de llistes conjuntes per part de ningú ni mai n'hi ha hagut", assevera, perquè fer-ho seria com "mesclar aigua amb oli".

Sobre si Villacís seria una bona persona per a dirigir el nou Cs, remarca que caldria preguntar-li a ella i destaca el seu "magnífic" paper com a vicealcaldessa de la capital i com a coordinadora de la refundació: "És una persona capaç de liderar aquest equip i portar-lo a bon port".

En qualsevol cas, la diputada insisteix que no hi ha res decidit, ni tampoc és el moment, i en què "hi ha gent molt capaç i integra, fins i tot rostres menys coneguts", que pot liderar el nou Ciutadans.

Enfront d'això critica les fugides de representants 'taronges' que s'han allistat en els últims mesos a les files del PP per a "continuar vivint del conte públic". És una cosa que diferencia de l'eixida de l'eurodiputat Luis Garicano per a ser professor en la Universitat de Columbia, ja que li fa "pena" que la política perda el seu "talent i integritat".

"La política és una xixina de persones, i més si tens valors i principis i has vingut a intentar canviar les coses. Cada vegada que vols canviar alguna cosa xoques contra un mur pel bipartidisme o l''establishment'", exposa.

Preguntada pel seu predecessor Toni Cantó, i per la possibilitat que torne a presentar-se com a candidat per a algun partit, assegura que s'espera "qualsevol cosa" perquè és un "camaleó" que ha passat per UPyD, per Cs i pel PP. Això sí, en la seua opinió ha passat de ser un "animal polític" a estar en la segona línia del govern madrileny d'Isabel Díaz Ayuso com a director de l'Oficina de l'Espanyol, i això li ha suposat "un càstig".

"SEGUIRÉ SI EL PARTIT VOL"

Quant al seu futur polític, Muñoz afirma estar a la disposició del partit: "Ser coordinadora autonòmica no és el treball de la meua vida perquè estic molt més còmoda sense càrrecs orgànics, però seguiré si el partit vol".

Presentar-se com a candidata seria una cosa "molt personal" que hauria d'estudiar, puntualitza, encara que posa l'accent que estarà "on el partit vulga". A més, recorda que primer li ho haurien d'oferir, després acceptar-ho ella i després confirmar-ho els afiliats, així com que la seua situació familiar entre València i Madrid fa que haja de pensar-ho.

"Hauria de ser una decisió reflexionada, per descomptat que seria un honor (...) Ara estic massa immersa en el procés de refundació i no pense en eixe moment encara, tot arribarà", postil·la.

Al marge de la situació interna, la coordinadora vaticina que Vox podria haver arribat al seu "sostre" electoral si la situació econòmica i social s'estabilitza, encara que no dubta que molts governs dependran d'aquest partit en 2023, i sosté que la vicepresidenta Yolanda Díaz "es va equivocar" en anunciar massa prompte el projecte que impulsarà per a aglutinar a l'esquerra en perdre el factor sorpresa.

Arxivat a:

Destacats