Muñoz (Cs) dubta que Feijóo siga capaç de reformar el finançament si governa pels "xantatges" dels nacionalistes

Afirma que la taxa turística és "un tir en el peu de Puig" i que Baldoví podria ser un bon candidat per a Compromís

Guardar

La coordinadora autonòmica de Cs, María Muñoz, en una entrevista amb Europa Press
La coordinadora autonòmica de Cs, María Muñoz, en una entrevista amb Europa Press

La coordinadora de Cs en la Comunitat Valenciana, María Muñoz, posa en qüestió que el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, puga ser capaç de desembossar la reforma del finançament autonòmic si arribara a la Moncloa en 2023, ja que "el PP va tindre anys de majoria absoluta i no ho va fer" pels "xantatges" dels partits nacionalistes.

Així reacciona a l'afirmació de Feijóo fa uns dies a València que el Govern de Pedro Sánchez ha sigut incapaç de reformar el finançament aquesta legislatura perquè no té "el vistiplau d'ERC, el seu soci parlamentari".

Muñoz, en una entrevista amb Europa Press, es mostra sorpresa que Feijóo utilitze ara un argument que ella va traslladar fa anys: "Vaig dir que si estem infrafinançats és perquè el bipartidisme s'ha dedicat durant dècades a tractar als espanyols de diferent categoria".

També rebutja que el president 'popular' assegure estar compromés amb la reforma quan "el PP ha tingut anys de majoria absoluta amb Mariano Rajoy en els quals no ha necessitat a ningú i no ho ha fet". "Ara serà Feijóo la solució a l'infrafinançament valencià quan arribe al poder? Ho dubte molt, perquè quan torne tindrà una altra vegada la pressió i el xantatge" dels nacionalistes, adverteix.

Per contra, al seu judici, el necessari és impulsar una reforma de la Llei Electoral perquè els partits independentistes no estiguen sobrerepresentats, alguna cosa que "no costaria un euro als espanyols. "Però ningú vol, que no ens venguen res nou", denúncia.

Muñoz tampoc espera avanços per part del Govern l'any que queda de legislatura, afirmant que "Pedro Sánchez és conscient de l'infrafinançament, però no farà res" com en la seua opinió va demostrar en el recent Debat sobre l'Estat de la Nació.

LES NUCLEARS, "A PLE RENDIMENT"

Al marge del finançament, rebutja la petició de Feijóo d'impulsar un pla d'estalvi d'energia per a reduir el consum en les llars i en l'enllumenat públic, en considerar que és prioritari pensar mesures a llarg termini que realment permeten la transició energètica.

Per a això veu convenient posar les set centrals nuclears d'Espanya "a ple rendiment" en lloc de tancar-les en 2030, dins d'"una política energètica adulta" i d'una reducció del "greix polític" de l'administració de l'Estat per a aconseguir un estalvi de despesa.

En clau autonòmica, la també diputada nacional mostra el seu rebuig a la taxa turística consensuada pels socis del govern valencià (PSPV-Compromís-UP) per a la seua implantació a partir de 2024 de manera voluntària per cada ajuntament. "És un tir al peu de Ximo Puig", resumeix sobre el 'president' de la Generalitat davant la negativa mostrada per diversos alcaldes socialistes i pel secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer.

Es pregunta si ho ha fet per a acontentar els seus socis, si té realment sentit implantar-la ara quan hi ha dos anys de moratòria, si el PSPV va votar a favor en Les Corts per a tirar avant els pressupostos autonòmics o si no es més que "una altra política curtterminista de fugida cap avant per a mantindre's en el poder".

CREU QUE OLTRA té EL PRESTIGI DANYAT

Entre els partits valencians, sobre la situació de Compromís després de l'eixida de Mónica Oltra, Muñoz afirma que quan l'exvicepresidenta es "va aferrar" al càrrec va perjudicar tant la coalició com "a tots els valencians", després de ser imputada per presumpte encobriment dels abusos del seu exmarit a una menor tutelada.

"En política cal saber anar-se'n", recalca, i sosté que Oltra té el seu "prestigi" danyat encara que puga continuar mantenint els seus adeptes si fora absolta en els pròxims mesos.

A parer seu, el diputat nacional Joan Baldoví seria un bon substitut com a candidat de Compromís, ja que comparteixen una "bona relació" en el Congrés i considera que és un bon defensor dels interessos valencians dins del seu "regionalisme nacionalista".

Quant a l'oposició del PPCV que dirigeix Carlos Mazón, Muñoz estima que podria veure's beneficiat en les urnes de l'"efecte novetat" provocat a nivell nacional per Feijóo i el bon resultat d'aquest partit en les eleccions andaluses.

Arxivat a:

Destacats