Mompó presenta a Fitur l'aposta de la Diputació contra la despoblació

La Diputació de València invertirà 5,8 milions d'euros en el programa d'Accions de Cohesió en Destins

Guardar

Vicente Mompó a Fitur 2024
Vicente Mompó a Fitur 2024

Equilibrar turísticament l'interior i la costa a través del turisme. Amb aquesta proposta s'ha presentat la Diputació de València, de la mà de València Turisme, en Fitur, la Fira de Turisme Internacional, que se celebra a Madrid.

El president Vicente Mompó ha anunciat l'impuls del programa d'Accions de Cohesió en Destins, amb una inversió de 5,8 milions d'euros, amb l'objectiu d'equilibrar el flux de població entre la costa i l'interior a través del turisme per a fer front al problema de la despoblació.

La Diputació de València ha celebrat un any més el Dia de la Província a Fitur en la jornada inaugural de la Fira Internacional de Turisme de Madrid. En un acte que ha tingut lloc en la Plaça Central del Pavelló 7 d'IFEMA, el president de la corporació, Vicent Mompó, i el diputat de Turisme, Pedro Cuesta, han desgranat l'estratègia turística de la institució de cara al 2024.

Destinacions d'interior poc massificats

Conscients que existeix una demanda cada vegada major de destins d'interior, poc massificats, i en els quals es puga gaudir de la naturalesa i la gastronomia en un entorn tranquil, la Diputació de València centrarà les seues accions d'enguany a impulsar el turisme en les zones despoblades de la província a través de diversos plans i accions concrets.

"Creiem que el turisme és una ferramenta eficaç per a solucionar el problema de la despoblació, i per això cooperarem i col·laborarem econòmicament amb ajuntaments, mancomunitats i altres entitats per a crear nous productes i experiències. El que volem és que el turista senta un valor afegit en la seua visita, i que es conega l'interior de la província com un destí segur, sostenible i de qualitat", ha defensat Mompó.

Per a complir amb aquests objectius, diverses accions previstes per al present exercici es basen a reequilibrar els fluxos turístics entre el litoral i l'interior. En aquesta línia, Vicent Mompó ha anunciat com a gran novetat l'inici imminent de l'execució del programa d'Accions de Cohesió en Destins (ACD de la Diputació de València), que compta amb un pressupost de 5,8 milions d'euros. Segons Mompó, "es tracta d'un pla que busca redistribuir el turisme des de la costa, normalment més massificada, cap a l'interior, i vertebrar així el territori a la nostra província a través de l'aigua".

Per a això, s'escometrà una reconversió dels recursos vinculats a l'aigua com a producte turístic. La finalització de l'execució d'aquest programa està prevista per a 2026, i ja en 2024 es destinaran 2 milions d'euros a accions concretes com la creació d'una oficina tècnica per a la gestió de l'ACD, la millora de l'accessibilitat a les platges, o la compra de quads elèctrics per a millorar els serveis de neteja en aquests espais. El pla ACD està integrat en els Plans Territorials de Sostenibilitat Turística en Destí de la Comunitat Valenciana 2021-2023, i és finançat amb fons procedents del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat amb Fons NextGenerationEU.

Altres novetats

El Pla d'Actuacions de la Diputació de València i la seua marca turística, València Turisme, previst per a enguany, inclou altres accions i programes nous, entre els quals destaca la posada en marxa de les Rutes València Turisme 'Coneix la província de València'. Té com a objectiu reforçar el flux de visitants des de la costa cap a l'interior i viceversa amb autobús.

A més, cal ressaltar el programa 'De Poble en Poble', centrat en el turisme d'intercanvi de tradicions i folklore, amb el qual es duran a terme actuacions d'intercanvi turístic-cultural. En la mateixa línia, en 2024 es desenvoluparà el programa d''Agermanaments Costa – Interior'. Altres iniciatives a destacar són la volta del programa 'Cinema a les platges' o la celebració de la I Gala del Turisme de la província de València, que englobarà els Premis Film València als millors vídeos de promoció turística i els Premis 'València Turisme' a la Sostenibilitat Turística.

En l'àmbit més professional, el programa 'A menys de 60 minuts' combinarà la realització de fam trips o viatges de familiarització per a empresaris i tècnics del sector turístic amb altres destinats a les agències receptives de la ciutat de València. Aquest programa preveu també la celebració d'accions amb influencers durant l'any.

"El disseny de les línies d'actuació de cara a l'exercici 2024 s'ha fet tractant d'adaptar-les al màxim les circumstàncies del moment i a les necessitats prioritàries, tant dels destins com de les empreses del sector a la província", ha assenyalat el diputat de Turisme, Pedro Cuesta, que ha afegit que "el que farà la Diputació és, en definitiva, sumar els seus esforços al de tots els agents implicats en la millora i projecció del sector turístic a la província".

Impulsem Turisme i Fem Poble

En 2024 la Diputació de València també continuarà potenciant els plans d'ajudes d'anys anteriors. És el cas d''Impulsem Turisme', que compta amb una dotació de més de dos milions d'euros. Un pla que contempla una línia de subvencions a pobles que no tinguen reconeguda la condició de municipi turístic, i una altra per a pobles de menys de 30.000 habitants i mancomunitats per a invertir en infraestructures i equipaments de recursos turístics.

A més, enguany es tornaran a concedir ajudes específiques per a impulsar la promoció turística i el desenvolupament turístic dels municipis rurals amb el risc de despoblació alt o molt alt i elevada ruralitat. "Amb la finalitat que tots els municipis d'aquesta naturalesa puguen dur a terme les accions vinculades amb el turisme, destinarem altres 350.000 euros", ha concretat Vicent Mompó.

Finalment, es mantindrà vigent el programa 'Fem Poble', gràcies al qual es continuaran creant i generant nous productes turístics en zones rurals. "Ajudarem aquestes localitats a
incrementar el valor dels seus recursos i així poder crear vertaderes experiències que activen la seua economia local i, en conseqüència, la seua projecció territorial", ha subratllat el president de la Diputació de València. En el marc d'aquest programa, està previst que pròximament s'edite la 2a edició del catàleg experiències turístiques que reuneix prop d'un centenar d'activitats.

Destacats