Mestre (UV) veu "urgent" un nou model de finançament perquè les universitats mantinguen "posicions de lideratge"

Guardar

universidad_valencia
universidad_valencia

La rectora de la Universitat de València (UV), Mavi Mestre, ha destacat que és "urgent" desenvolupar un model de finançament del sistema públic universitari valencià perquè aquests centres puguen encarar "nombrosos reptes" i que mantinguen les "posicions de lideratge actuals".

Així s'ha expressat aquest divendres Mestre durant l'acte oficial d'obertura del curs acadèmic 2019/2020 de la UV, al qual també han assistit la consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, i el vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau.

A l'acte també han assistit el rector de la Universitat Politècnica de València (UPV), Francisco José Mora; la presidenta del Consell Social, Maria Emilia Adán, i el rector de la Universitat Miguel Hernández (UMH) d'Elx, Juan José Ruiz.

"És urgent el desenvolupament d'un model de finançament del sistema universitari públic valencià que, des de la transparència, corresponsabilitat i compromís de servei públic, permeta encarar els horitzons de planificació en les universitats", ha destacat Mestre, perquè creu que només així podran "continuar sent actors rellevants en un món del coneixement global".

MENYS RECURSOS QUE FA UNA DÈCADA

La rectora ha mostrat "comprensió" per la situació financera de la Comunitat Valenciana que experimenta una "profunda crisi fiscal" a causa de l'infrafinançament que pateix i que "té un impacte negatiu sobre el sistema universitari, que disposa de menys recursos que fa una dècada".

En aquest context, ha concretat que s'ha produït una reducció del finançament públic i han incrementat les taxes universitàries, la qual cosa suposa l'encariment d'un 30 per cent del cost de les matrícules. "Aquesta situació, en els últims anys, ha sigut revertida parcialment per les mesures de la Generalitat", ha apuntat, al mateix temps que ha afegit que aquesta reducció hauria de continuar implementant-se.

"Si no tenim aqueixa capacitat de planificar recursos i la llibertat real que implica l'autonomia universitària, ara condicionada per normatives estatals, difícilment podrem continuar tenint les posicions de lideratge actuals", ha advertit.

La rectora ha destacat que la UV ha estat al costat de la Generalitat per a demandar un nou model de finançament autonòmic que permeta exercir l'autogovern per a encarar "nombrosos reptes", com la inserció laboral.

MÉS DEL 70% DE TITULATS TROBA TREBALL EN SIS MESOS

Referent a això, ha destacat que més del 70% dels titulats de la UV troben treball en els sis primers mesos després d'acabar els seus estudis i prop del 75% dels titulats treballa a temps complet.

En la mateixa línia, ha precisat que el sistema universitari valencià genera 2.090 milions d'euros de renda i 44.202 llocs treballe, la qual cosa implica el 1,9% del PIB i el 2,3% d'ocupació valenciana. "Per cada euro públic, el sistema públic universitari retorna 2,7 euros a la societat, en termes de recaptació fiscal", ha assegurat.

La rectora ha assenyalat que les bones xifres de la institució han sigut possibles en un context "realment advers, millorat en aquests últims quatre anys, però lluny d'abans de la crisi".

PACTE EN EDUCACIÓ I UNIVERSITAT PÚBLICA I INVESTIGACIÓ

En aquest context, ha advocat per aconseguir acords per a "fer front als reptes" i ha ressaltat la necessitat d'un pacte per l'educació pública, per a "cohesionar els diferents nivells formatius"; un altre per la universitat pública, "per a enfortir la major font de progrés social"; i un altre per la investigació, "per a no perdre el ritme que ens ha aproximat, amb molts menys recursos, a les societats més avançades".

Així, ha fet referència al preacord entre les cinc universitats públiques valencianes, la Generalitat i els sindicats sobre el Conveni col·lectiu del personal laboral universitari, pel qual les diferents figures laborals veuran incrementat el seu salari, i ha subratllat que és "urgent" fer els últims passos per a convertir-lo en acord.

La rectora també ha recordat que enguany la UV celebra el seu 520 aniversari i ha recordat a totes les persones que "al llarg d'aquesta dilatada història han contribuït a fer realitat la UV actual".

CREACIÓ DE LA INSTITUCIÓ D'EXCEL·LÈNCIA CIENTÍFICA

Per part seua, la consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital ha anunciat la creació de la institució d'excel·lència científica per a convertir la Comunitat Valenciana en "un pol d'atracció de personal científic d'alt reconeixement internacional", al mateix temps que ha citat, entre els reptes "més urgents", un nou pla de finançament per a dotar a les universitats valencianes d'un "escenari estable".

Així mateix, Pascual ha apuntat que estan desenvolupant un mapa de la ciència i treballant en la captació, retenció i recuperació del talent, amb iniciatives com el programa Gen-T, l'última edició de la qual va ser un "èxit" i del qual ha destacat que la convocatòria de 2019 serà "fins i tot millor".

La consellera ha subratllat que la Comunitat Valenciana compta amb "un sistema universitari excepcional, amb un alt nivell d'excel·lència en la formació de professionals que, de fet, estan molt ben valorats dins i fora de les nostres fronteres".

"FITES" I LLIÇÓ MAGISTRAL

L'acte d'obertura ha començat amb la lectura de la Memòria de la Universitat del curs 2018-2019, per part de la secretària general de la Universitat, Maria Elena Olmos, que ha enunciat les principals fites del passat curs i ha destacat que va haver-hi un lleuger augment del professorat funcionari, però "es continua per davall del volum i proporció del professorat estable que hi havia el 2012".

L'obertura ha continuat amb la lliçó magistral a càrrec de la professora Josepa Cucó, catedràtica de la UV, amb el títol 'Els folkloristes valencians: Paradoxes, tòpics i realitats', on ha reflexionat sobre els orígens i tradicions folklòriques de la terra i cultura valenciana. L'esdeveniment ha sigut inaugurat i clausurat per l'Orfeó Universitari.

Destacats