La diputada de Compromís Maria Josep Amigó aconsegueix un lloc en la Mesa de les Corts gràcies al PP

Gabriela Bravo (PSPV-PSOE) aconsegueix únicament la vicepresidència segona pel suport d'alguns membres del PP perquè Compromís també estiguera present en l'òrgan directiu

Guardar

La diputada de Compromís Maria Josep Amigó consigue un puesto en la Mesa de les Corts gracias a los apoyos de PP y Vox
La diputada de Compromís Maria Josep Amigó consigue un puesto en la Mesa de les Corts gracias a los apoyos de PP y Vox

Ja es coneix la composició de la Mesa de les Corts Valencianes per a la XI legislatura que arrancava hui dilluns 26 de juny. Així, la sessió constitutiva ha transcorregut amb relativa normalitat, encara que ha estat marcada per una sorpresa durant les votacions dels nous membres que formaran la Mesa, l'òrgan director de l'hemicicle valencià.

La sorpresa de la jornada en la sessió constitutiva de les Corts ha ocorregut en la votació de la secretaria de la Mesa, en la qual 18 diputats de la bancada de la dreta han donat el seu suport a la candidata de Compromís, Maria Josep Amigó, perquè obtinguera més vots que el PSPV i fora triada per sobre de la consellera en funcions Josefina Bueno. En aquest sentit, Bueno, la candidata del PSPV-PSOE, s'ha quedat fora de la Mesa en haver obtingut 31 vots (tots els diputats socialistes); mentre que Amigó ha obtingut 32 vots (els 15 de Compromís més 18 de PP).

D'aquesta manera, així queda la composició de la nova Mesa de les Corts Valencianes: la presidenta serà Llanos Massó (Vox), el secretari primer serà Víctor Soler, del PP, amb 35 vots. La secretaria segona recau en Maria Josep Amigó, candidata proposada per Compromís, que ha obtingut 32 vots en rebre el suport de la seua formació i alguns vots del PP. Alfredo Castelló (PP) serà vicepresident primer gràcies als 53 vots a favor dels populars i Vox; i Gabriela Bravo, en la vicepresidència segona, serà l'única representant socialista en la taula amb 31 vots a favor.

Després de les votacions i la sessió de constitució de l'hemicicle, Carlos Mazón, nou president de la Generalitat Valenciana, s'ha dirigit als mitjans per a explicar la decisió del seu partit de fer costat a la candidata de Compromís per a estar en la Mesa. "Té a veure amb la pluralitat, no ens agraden els cordons sanitaris. Hem fet un esforç sobre la base de la convicció que en la Mesa tots els partits han d'estar representats", ha declarat Mazón.

El futur president de la Generalitat i president del PPCV, Carlos Mazón. Imatge: Rober Solsona - Europa Press
El futur president de la Generalitat i president del PPCV, Carlos Mazón. Imatge: Rober Solsona - Europa Press

Mazón ha assegurat que havien parlat amb Compromís en privat i li havien demanat al PSPV "en públic i en privat" que afavoriren l'entrada d'Amigó en la Mesa, però que els socialistes no es van mostrar a favor d'aquesta possibilitat. "El Partit Popular es podia haver quedat amb tres llocs i el Partit Socialista es podia haver quedat amb dos, però ens semblava assenyat que poguérem cedir almenys un cadascun perquè els quatre grups, independentment de la força que tinguen, tingueren representació", ha agregat.

Arcadi España critica la decisió del PP a la Mesa

Les reaccions polítiques a l'entrada de Compromís en la Mesa també han arribat des de la formació socialista, ja que l'exconseller Arcadi España, portaveu del partit en Les Corts en la nova legislatura, ha criticat el pacte entre PP i Compromís per a "arrabassar-li eixa plaça al PSPV al qual li corresponia en funció del reglament i del resultat de les urnes". Cal destacar que el PSPV va ser la segona força més votada i va obtindre 31 escons en el parlament valencià després dels comicis autonòmics; mentre que el PP va tindre 40 diputats. 

"És un mal començament d'una legislatura i demostra que l'únic partit que és alternativa de veritat a la dreta, al PPVox, és el Partit Socialista", ha defensat, al mateix temps que ha insistit que el PP "podria haver-li cedit, si haguera volgut, un dels seus llocs en la Mesa, però el que ha fet és llevar-li'l al PSPV", ha finalitzat l'actual portaveu socialista.

 

 

Destacats