Més habitatges protegits sostenibles i dignes: la resposta a l'emergència residencial valenciana

Fins al 2026 es contruiran vora 2.500 habitatges de lloguer accessible amb un urbanisme sostenible i innovador

Guardar

viviendas-gva-alquiler
viviendas-gva-alquiler

El confinament en les llars ha evidenciat les desigualtats que moltes persones pateixen en el seu habitatge i en el territori en el qual resideixen. Una situació que ha agreujat l'emergència residencial en la Comunitat Valenciana, marcada per la falta de parc públic d'habitatges al costat de l'existència de moltes cases buides que, ara, juguen un paper més important que mai. Davant aquesta situació, la Generalitat ha anunciat la inversió de 294 milions d'euros per a construir més habitatges protegits adaptats als canvis socials i altres 4 milions més per a finançar reformes interiors.

Es tracta dels reptes que pretén resoldre el 'Pla 2.400', el programa que contempla una inversió de 294 milions d'euros per a mobilitzar sòl públic i promoure un total de 2.475 habitatges protegits en 18 municipis de la Comunitat Valenciana. Aquests habitatges es destinaran a lloguer assequible mitjançant la col·laboració publicoprivada i es construiran a partir d'enguany i fins a 2026.

Tal com han coincidit el vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, i el president de la Generalitat, Ximo Puig, l'objectiu, d'una banda, és construir nous habitatges que "donen un respir a milers de famílies" que les necessites, però també "generar un efecte multiplicador econòmic amb un impacte estimat de 880 milions d'euros en els pròxims anys" en generar ocupació que done vida al projecte.

En aquest sentit, el Pla 2.400 reactivarà el parc públic destinat a lloguer apostant per una reorientació de la gestió urbanística que responga a les dificultats de joves i de col·lectius vulnerables per a accedir a l'habitatge, encarida. "Es remodelaran els barris més necessitats, s'impulsaran els processos urbanístics més sostenibles i es facilitarà la reconversió del sector de la construcció amb paràmetres més verds i justos", ha explicat el president.

Des de la construcció d'habitatges fins al cooperativisme

Les quatre grans línies d'actuació del pla suposaran la combinació de la col·laboració publicoprivada, la de les cooperatives, la construcció pròpia de la Generalitat i l'impuls a projectes sostenibles i innovadors d'habitatges, segons Martínez Dalmau.

En concret, es construiran habitatges protegits en règim de lloguer en solars que siguen propietat de la Generalitat Valenciana o de l'Entitat Valenciana d'Habitatge i Sòl (Evha), es col·laborarà amb empreses privades del sector de la construcció per a garantir aquest dret a l'habitatge digne, s'afavorirà el cooperativisme en matèria d'habitatge amb la reserva de grups de sòl públic i els habitatges seran innovadors. S'aplicaran innovacions bioclimàtiques i nous materials que milloren l'eficiència energètica, tal com ha detallat el conseller.

Totes aquestes accions es desenvoluparan en 18 municipis de la Comunitat Valenciana: Alacant, El Campello, Alcoi, Elx, Sant Joan d'Alacant, Torrevella, Albaida, Alzira, Benaguasil, Gandia, Oliva, Manises, Silla, Torrent, València, Borriana, Castelló de la Plana i Almassora.

Fins a 12.000 euros per a subvencionar reformes

D'altra banda, ja estan publicades les bases de la convocatòria per a accedir a les ajudes del Pla Renhata 2021, destinat a reformes de bany, cuina i per a facilitar l'accessibilitat per a persones amb dificultats de mobilitat. Per a això, Habitatge destinarà 3.920.000 euros i se subvencionaran fins a 12.000 euros, premiant criteris de sostenibilitat.

Arxivat a:

Destacats