Mazón: "Transformarem el sector públic valencià perquè siga transparent i eficaç"

Segons els informes tècnics, el 92% del sector públic no realitzava els procediments de contractació pública conforme marca la Llei

Guardar

El president de la Generalitat, Carlos Mazón. Foto de Rober Solsona
El president de la Generalitat, Carlos Mazón. Foto de Rober Solsona

"Transparent, eficaç i sense 'enxufismes'". Aquest és l'objectiu del president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, per al sector públic de la Comunitat Valenciana. Un sector públic que serà examinat al detall mitjançant una auditoria general després d'haver detectat irregularitats de contractació per part de l'anterior govern del Botànic. "Un pou sense fons i una barra lliure de la contractació a dit", detallava aquest dimarts el mateix Mazón.

L'objectiu és "posar fi al balafiament i descontrol" de l'anterior etapa i transformar que el sector públic valencià perquè siga "transparent i eficaç". Aquesta decisió es basa en informes tècnics de la Sindicatura de Comptes, la Intervenció general de la Generalitat i la Direcció General de Fons Europeus i Sector Públic, que han evidenciat procediments de contractació irregulars, falta de control en el maneig de recursos públics i retribucions a personal "col·locat a dit".

L'auditoria comprendrà mesures com una auditoria 'forensic' per a detectar possibles casos de frau i despesa descontrolada, amb la intenció d'exigir responsabilitats administratives i penals si és necessari. També es durà a terme una auditoria operativa del sector públic instrumental per a identificar duplicitats i ineficiències.

A més, el Consell iniciarà el procés per a portar a les Corts Valencianes un projecte de llei destinat a eliminar sis entitats ja creades durant l'administració anterior. Aquestes entitats, que han sigut qualificades d'"empreses fantasma", tenen funcions que ja estan sent exercides per diferents direccions generals de la Generalitat.

El president de la Generalitat Carlos Mazón
El president de la Generalitat Carlos Mazón

713 milions "a dit"

En relació amb les irregularitats en matèria de contractació, el president revelava aquest dimarts que el 92% del sector públic no segueix els procediments establits per la llei. Durant els últims quatre anys, es van adjudicar "a dit" 253.122 contractes per un import de 713 milions d'euros, saltant-se la majoria de les recomanacions d'organismes fiscalitzadors.

Quant a despeses de personal, la plantilla del sector públic va augmentar un 35%, i la despesa en personal de les empreses públiques es va disparar un 47% durant el govern anterior, segons detallen els informes, que destaquen, per exemple, més de 4.000 contractacions no autoritzades en 2021.

Carlos Mazón ha emfatitzat que l'auditoria operativa començarà en el primer trimestre de 2024, amb informes intermedis i un informe final que detallarà el treball realitzat i les principals conclusions.

"Empreses fantasma"

D'altra banda, s'eliminaran sis "empreses fantasmes" creades durant l'etapa del Botànic, el personal del qual no polític s'incorporarà a direccions generals, sense afectar llocs de treball, excepte en cas d'irregularitats.

Concretament, el Consell aprovarà en breu l'inici de l'expedient per a portar a les Corts un projecte de Llei per a eliminar l'Agència Valenciana de l'Energia (DG d'Energia), l'Agència per a la Digitalització i la Ciberseguretat (DG TIC), l'Agència Valenciana d'informació i control alimentaris (DG de Producció Agrícola i Ramadera i DG de Cadena Agroalimentària), l'Agència Valenciana de Residus i Economia Circular (escissió VAERSA), l'Agència Valenciana Canvi Climàtic (DG de Qualitat i Educació Ambiental) i l'Escola Valenciana d'Administració Pública (DG de Funció Pública). No es descarta reorganitzar o eliminar més entitats segons els resultats de l'auditoria.

Després de posar fi al "govern més car de la història", l'interés general, l'eficàcia, l'eficiència, la transparència i el control de la despesa seran fonamentals, segons el cap del Consell, en aquesta nova etapa del sector públic valencià.

Arxivat a:

Destacats