Mazón reitera la seua sol·licitud per a convocar la conferència de presidents de "manera urgent"

Guardar

El president Carlos Mazon i la delegada del Govern Pilar Bernabé
El president Carlos Mazon i la delegada del Govern Pilar Bernabé

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha mantingut hui la primera reunió de treball amb la delegada del Govern en la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, on ha apel·lat al "diàleg i la col·laboració" amb la finalitat d'impulsar el desenvolupament econòmic i social del nostre territori i ha abordat les "prioritats irrenunciables i reivindicacions històriques" en matèria econòmica, sanitària, educativa, i d'infraestructures, entre altres.

El cap del Consell ha destacat la relació "fluida i extraordinària" amb la delegada del Govern i ha agraït la seua "predisposició i cooperació" amb les necessitats de la Comunitat Valenciana.

Així mateix, ha expressat el seu desig que aquest clima de diàleg amb la delegada del Govern es trasllade a la resta de representants en les Corts Valencianes i al president del Govern.

En aquest sentit, ha manifestat que "en dues ocasions" ha expressat a Pedro Sánchez la seua sol·licitud per a convocar la conferència de presidents de "manera urgent" i ha recordat que segons l'article 4 si no es convoca quan la sol·liciten més de 10 Comunitats Autònomes "s'està incomplint el reglament".

Igualment, Carlos Mazón li ha traslladat a Pilar Bernabé el contingut de la carta remesa al ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, perquè el soterrament del pas a nivell d'Alfafar-Sedaví siga una realitat. Així, ha recordat que la Generalitat Valenciana actualitzarà l'estudi sobre aquest soterrament i el posarà a la disposició del Govern central. Així mateix, ha reivindicat que el soterrament siga inclòs en els pressupostos Generals de 2024 perquè "aquest punt negre i dramàtic puga ser prioritzat i solucionat".

De la mateixa manera, ha manifestat la "urgència" d'un nou sistema de finançament per a la Comunitat Valenciana i ha exigit un fons d'anivellament que compense al nostre territori "com el pitjor finançat".

Principals reivindicacions en matèria social

En matèria d'igualtat i serveis socials ha ratificat la "bona coordinació" en la defensa dels drets de la dona i les polítiques d'igualtat. En aquest sentit, ha subratllat l'augment del 37% de la partida d'igualtat en els pressupostos de la Generalitat Valenciana i ha reclamat al govern d'Espanya que augmente els fons compromesos de la dependència "per a passar d'aportar el 21% al 50% que marca la normativa".

El cap de l'executiu valencià ha anunciat que la Comunitat Valenciana "farà un pas al capdavant" per a sol·licitar la gestió de l'Ingrés Mínim Vital "amb els mitjans adequats" si es confirma aquesta transferència a altres comunitats.

També ha recordat la petició de la vicepresidenta segona i consellera de Benestar Social, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero, de sol·licitud urgent d'una conferència sectorial sobre les competències d'immigració.

En l'àrea de sanitat, Carlos Mazón ha recordat la "urgència i necessitat d'una dotació extraordinària de places MIR perquè la manca d'efectius sanitaris és molt important".

En eixe sentit, ha manifestat la seua voluntat que el govern coordine a les diferents Comunitats Autònomes des de la conferència sectorial de Sanitat perquè puga ser possible compartir historials clínics entre els diferents territoris i així "atendre millor els pacients".

En matèria educativa ha sol·licitat al govern d'Espanya que eximisca del requisit del màster de formació pedagògica per a agilitzar la cobertura de les vacants d'informàtica.

També ha reclamat una major dotació per als jutjats de la Comunitat Valenciana per a lluitar contra la violència "en tots els seus extrems", a més de respondre a una "històrica manca" en les places de policia nacional adscrites a la Comunitat Valenciana i que puguen aconseguir les 500 places enfront de les 395 actuals.

Infraestructures estratègiques per a la Comunitat Valenciana

En matèria d'infraestructures, el cap del Consell ha assenyalat que des de la Generalitat "som reivindicatius" en aspectes tan importants com la rodalia que continuen sent una "preocupació" per a tots els valencians o en el Corredor Mediterrani que, encara que "arriba tard ha millorat l'execució d'aquesta infraestructura en l'últim any i mig". En aquesta línia, també ha insistit en la necessitat d'accelerar "el Parc Central de València".

Durant la seua intervenció, Mazón ha agraït "el treball, l'actitud, la coordinació i la intermediació pel bé de la Comunitat Valenciana" de la delegada del Govern en l'autorització de la nova terminal de contenidors en l'ampliació nord del Port de València. Una labor que el cap del Consell ha posat en valor com a exemple de coordinació i que des del diàleg sorgeixen acords que "arriben a bon port".

El màxim representant de l'executiu valencià també s'ha referit a la protecció de la nostra costa. "Des de la Generalitat continuarem reivindicant una reforma de Llei de Costas mentre continuem treballant en una normativa pròpia que puga minimitzar algun dels impactes negatius de l'actual Llei".

El president Mazón també ha traslladat a la delegada del Govern la posada en marxa en els pròxims mesos de la Mesa de l'Aigua de la Comunitat Valenciana on estan convidades les diferents Confederacions Hidrogràfiques dependents del Govern Central. "Volem que en aquesta Mesa estiguen representats tots els agents" ha indicat Mazón, qui ha afegit que aquesta entitat serà un "fòrum de diàleg des del rigor per a defensar les nostres necessitats hídriques i que servisca per a posar llum sobre debats que a vegades escapen al rigor".

En turisme, el cap del Consell ha sol·licitat al govern central la millora de la connectivitat turística i ha reclamat inversions claus com la "segona pista de l'aeroport Alacant-Elx Miguel Hernández i l'ampliació de Manises".

En aquesta àrea, també ha transmés la preocupació pel programa de l'IMSERSO que "a costa de la butxaca dels valencians estem compensant amb fons suplementaris per a fer-lo viable". Així, ha urgit al Govern d'Espanya a resoldre aquest problema.

Finalment, el responsable del govern valencià ha explicat la seua inquietud pel compliment dels "terminis, execució i desenvolupament" dels Fons Europeus Next Generation, i ha apel·lat al "diàleg" per a rebre més programes europeus en una matèria en la qual "ens la juguem tots".

Destacats