Mazón avança que Generalitat presentarà pressupostos "provisionals i vius" per "irresponsabilitat" del Govern

Denuncia que l'Executiu central els té "a les fosques" i, malgrat això, garanteix un "reforç i consolidació" de polítiques socials

Guardar

El President de la Generalitat Carlos Mazón en el Senat.
El President de la Generalitat Carlos Mazón en el Senat.

El 'president' de la Generalitat, Carlos Mazón, ha avançat que la Generalitat presentarà un projecte de pressupostos de 2024 "viu", ja que seran "els més provisionals que mai hem donat", una situació per la qual ha culpat al Govern d'Espanya, que està, al seu judici, "més pendent de l'amnistia que puguem pressupostar amb rigor la sanitat pública, l'educació o els serveis socials".

El cap del Consell, en declaracions a mitjans aquest dissabte a Benissa (Alacant), ha enlletgit a l'Executiu central la seua "extraordinària irresponsabilitat" i ha advertit: "No tenim previsions, no tenim avançaments de les liquidacions a compte, no tenim dades precises, estem buscant interpretacions verbals de l'autoritat fiscal independent de l'AIREF, i amb això estem pressupostant".

Així, ha indicat que la Generalitat presentarà uns comptes que seran "les més provisionals que mai hem donat" per un govern que "ve menystenint-nos amb el finançament autonòmic perquè no puguem pressupostar com correspon la sanitat pública, el benestar, els serveis socials o l'educació". "Està més pendent de l'amnistia al separatisme català que de passar-nos les dades a les comunitats autònomes perquè puguem pressupostar amb un cert rigor", ha insistit.

D'aquesta manera, ha avançat que el projecte de pressupostos serà "viu", a l'espera que el Govern valencià "puga veure dades certes i assegurances". "És una ignomínia, una irresponsabilitat i és inèdit que tinguem un Govern d'Espanya que no es dirigeix a les seues comunitats. Ara, per a parlar amb els separatistes, per a això els primers", ha denunciat.

Malgrat això, ha garantit que la Generalitat, en els comptes autonòmics per a l'any vinent, consolidarà "una baixada d'impostos", que és "l'important". "Consolidarem les polítiques socials i l'eliminació del greix i de la despesa política", ha recalcat, després d'insistir que el Consell que encapçala ha "reduït a la meitat els assessors ha dit que el govern més car de la història, que va ser el de Ximo Puig".

"EL GOVERN ENS TÉ A FOSQUES"

A partir d'ací, ha afirmat, l'executiu autonòmic treballarà en "els pròxims mesos" per a poder "tractar de ser més precisos", ja que hui dia "el Govern d'Espanya ens té a fosques". "Ho està fent a dretcient, perquè té la prioritat de parlar amb Puigdemont", ha assegurat.

En aquesta línia, ha reconegut que l'elaboració dels pressupostos de la Generalitat per a 2024 està sent "dura per als polítics i els gestors", encara que ha admés que és la seua "obligació". "Són durs de quadrar, de tindre dades certes amb els quals poder treballar", ha apuntat.

De fet, ha assegurat que el Consell hui dia "no sap quina és la liquidació de l'any anterior, el compte que ens traslladarà el Govern d'Espanya, per a poder fer els comptes". "No hi ha consultes, no hi ha informes, no hi ha res. Per això estan sent durs, per l'ajust i per la guerra a la despesa supèrflua, al greix polític", ha argumentat.

Malgrat això, ha garantit que "no seran durs" per a les polítiques socials, ja que, segons ha avançat, "es veuran consolidades, confirmades i reforçades".

"Tampoc seran durs per als quals estan esperant les baixades d'impostos que tant necessiten, després del govern més car de la història amb més assessors de la història i que ha sigut el protagonista de la major pressió fiscal de la història", ha especificat.

Destacats