Mazón anuncia "diàleg permanent i estabilitat": "Hui comença el govern del canvi a la Comunitat Valenciana"

El líder 'popular' marca com a prioritats impulsar una sanitat eficient i equitativa, la llibertat educativa, potenciar el turisme i l'accés l'habitatge i protegir els senyals d'identitat valencians

Guardar

El candidat a la Presidència de la Generalitat, Carlos Mazón. Imatge de Rober Solsona
El candidat a la Presidència de la Generalitat, Carlos Mazón. Imatge de Rober Solsona

Impulsar una sanitat eficient i equitativa, la llibertat educativa, potenciar el turisme i l'accés l'habitatge i protegir els senyals d'identitat valencians. Aquestes són les línies prioritàries en les quals es basarà el nou Consell i que Carlos Mazón ha repassat aquest matí el seu discurs com a candidat a president de la Generalitat Valenciana durant el ple d'investidura a Les Corts.

Un parlament, amb algunes frases en valencià, que s'ha iniciat amb un minut de silenci per a recordar l'assassinat del polític del Partit Popular, Miguel Angel Blanco, fa hui 26 anys, reivindicant "la paraula, la concòrdia, la tolerància i la pau". I és que, tal com ha destacat, el nou govern es basarà en el "diàleg permanent i l'estabilitat, amb la cerca de punts de trobada i l'avanç comú com a prioritat".

El polític 'popular' ha assegurat que el seu govern, juntament amb Vox, serà estable i es basarà en el diàleg i el consens. Amb prop de 900.000 vots i un grup parlamentari de 40 diputats, Mazón es presenta amb la legitimitat necessària per a liderar el govern de la Generalitat. El seu objectiu és respondre a les esperances i il·lusions dels valencians i formar un govern estable que represente el canvi de cicle desitjat.

Mazón ha recordat que, després de les eleccions, va iniciar una ronda de contactes amb tots els grups polítics i que va aconseguir arribar a un acord amb la ultradreta per a formar un govern de coalició. Encara que no va ser possible arribar a acords amb el PSOE, el líder del PPCV ha ressaltat el pacte amb Compromís per al repartiment dels llocs en la Mesa de Les Corts. A més, ha incidit en la disposició de Ximo Puig, president en funcions, per a dur a terme un traspàs de poders "ordenat i eficaç".

El futur president de la Generalitat també ha ressaltat la constitució de les noves comissions parlamentàries, aconseguides per unanimitat i amb la participació de tots els grups polítics i ha manifestat el seu compromís amb "el diàleg i l'avanç comú, buscant punts de trobada abans que friccions".

La sanitat, prioritat

Millorar el sistema sanitari serà una prioritat per al nou govern. Els seus principals objectius són "reduir les llistes d'espera, solucionar el col·lapse de l'Atenció Primària i dignificar la figura del professional sanitari".

A més, Mazón ha ressaltat la importància d'abordar la salut mental, considerant-la una segona pandèmia silenciosa que requereix mesures urgents i valentes. A més, s'implementarà un sistema de promoció del talent que valore l'experiència professional i atraga professionals de diverses procedències. Per a això, el futur president ha anunciat que "eliminarà el requisit lingüístic per als professionals de la salut", permetent que els millors talents atenguen les necessitats mèdiques dels ciutadans de la Comunitat Valenciana.

El candidat també parlat de la importància de millorar la gestió i l'eficàcia del sistema de salut pública, garantint una sanitat de qualitat i equitat per a tots els ciutadans, independentment del seu lloc de residència. Per a això, en el seu discurs s'ha compromés a implementar millors infraestructures sanitàries i a enfortir l'atenció primària, restablint els CICUS provincials a Castelló i Alacant i dotant adequadament les ambulàncies SAMU.

Llibertat educativa

L'educació també serà essencial en aquesta legislatura, defensant una educació "equitativa, inclusiva i neutral", en la qual prevalga "la llibertat d'elecció de centre i de llengua". Mazón ha anunciat la implantació immediata de la llibertat d'elecció de centre i la gratuïtat universal en l'educació de 0 a 3 anys i s'ha compromés a reforçar la figura de la Inspecció Educativa i evitar la presència d'ideologia a les aules, garantint que es complisca la llei.

El candidat ha posat l'accent en la importància d'un sistema educatiu que garantisca la igualtat d'oportunitats i que permeta a tots els alumnes aconseguir el seu màxim potencial sense importar el seu origen familiar. En aquest sentit, ha incidit en la necessitat d'una educació "innovadora i lliure", que promoga "l'esforç, el talent i l'ús de les tecnologies, i que estiga connectada amb la realitat social".

A més, s'ha compromés a enfortir la formació professional dual i la seua inserció en el mercat laboral, així com a ampliar els plans educatius perquè responguen a les necessitats reals de les empreses i pimes. Finalment, Mazón ha recordat la importància d'impulsar l'excel·lència universitària i investigadora, creant pols d'innovació que eviten que els joves hagen d'emigrar a l'estranger.

Rebaixes fiscals i eliminació de la taxa turística

La primera mesura del nou Consell serà l'eliminació de l'impost de successions i donacions. Una mesura que s'inclourà en la proposta de rebaixes fiscals, que se centrarà en el tram autonòmic de l'IRPF, prioritzant a les rendes mitjanes i baixes. Mazón ha centrat la progressivitat fiscal com a mitjà per a mantindre serveis públics de qualitat en el marc de l'Estat de Benestar.

A més, el nou govern garantirà que la Comunitat Valenciana siga atractiva per a la inversió, l'ocupació i la creació de riquesa. Per a aconseguir-ho, ha garantit seguretat jurídica, reducció de la burocràcia i fomentar la competitivitat fiscal, convertint a la regió en un referent econòmic a escala nacional, europeua i internacional.

Dins d'aquesta reactivació econòmica, es plantejarà un pla de reindustrialització que es basaria en sectors clau com la ceràmica, l'automoció, el calçat, els joguets, l'artesania, la innovació, la digitalització i la investigació. En relació amb el turisme, com a pilar econòmic, es derogarà la taxa turística i es defensarà el model turístic valencià.

Es mantindrà una vicepresidència amb competències d'Igualtat

Mazón també ha anunciat que mantindrà una vicepresidència amb competències d'Igualtat que coordinarà totes les polítiques transversals en aquesta matèria. Ha destacat la importància de combatre la violència masclista, considerant-la una de les principals xacres de la societat.

El 'popular' ha manifestat la necessitat de repudiar qualsevol forma de violència que es produïsca en diferents àmbits, "com el laboral, el masclista, l'intrafamiliar i de gènere", així com en qualsevol forma d'identitat "sexual o racial". Ha instat a treballar en conjunt per a eliminar les desigualtats socials i ha demanat l'enfortiment dels serveis socials per a garantir la seua efectivitat.

D'altra banda, el candidat ha assenyalat que l'àrea de Serveis Socials ha de deixar de ser secundària i convertir-se en una referència, amb polítiques transversals que involucren a tot el govern i a la societat en el seu conjunt. També ha promés la creació de la Llei del Tercer Sector per a abordar la pobresa, les cues d'aliments i l'exclusió social.

Ofrenarem "noves glòries a Espanya"

Finalment, el líder del PPCV ha garantit que exigirà al Govern un nou model de finançament autonòmic i una compensació pel deute adquirit per a garantir serveis públics de qualitat. Ha subratllat que una Comunitat Valenciana forta és essencial per a tindre una Espanya forta.

En aquest sentit, Mazón també ha emfatitzat el seu compromís amb les tradicions i costums valencians i ha rebutjat qualsevol intent d'imposar "els països catalans". Per això, ha promés aprovar una nova Llei de Senyals d'Identitat i així complir "taxativament" amb les tradicions, costums i la "manera d'entendre la vida" dels valencians. "Ofrenarem noves glòries a Espanya", ha dit citant a l'himne regional.

Així mateix, ha promés un govern integrador i obert, però ferm i determinant, i ha destacat la importància de mantindre l'aigua necessària per als regants del sud de la Comunitat Valenciana i garantir la sobirania energètica.

Arxivat a:

Destacats