Mas veu inconcebible la situació de la Rodalia i exigeix més inversió per a estar "a l'altura"

Guardar

La vicepresidenta Aitana Mas
La vicepresidenta Aitana Mas

La vicepresidenta portaveu i consellera d'Igualtat, Aitana Mas, ha lamentat aquest dimecres que la situació dels trens de Rodalia és "inassolible i inconcebible" en la Comunitat Valenciana, per la qual cosa ha reclamat més inversió de l'Estat perquè la regió estiga "a l'altura de les particularitats de la realitat mediambiental".

Així ho ha exposat en la jornada 'Comunitat Valenciana cap al futur', organitzada per Europa Press, on ha reivindicat el desplegament del Corredor Mediterrani perquè siguen "rendibles econòmicament i socialment" inversions com la projectada per Volkswagen en la seua futura gigafactoria de bateries en Parc Sagunt II.

Mas, en general, ha apuntat al desenvolupament de la xarxa ferroviària com a prioritat per a totes les administracions, ja que "la Rodalia i l'Alta Velocitat són indispensables perquè qualsevol societat moderna funcione millor".

Dit això, ha lamentat que la situació que pateixen els valencians és "inassolible i inconcebible" per a una economia com la de la Comunitat. "Els retards i cancel·lacions no són només efectes col·laterals que afecten puntualment les nostres vides, són obstacles inacceptables", ha constatat.

És més, la portaveu del Consell ha fet notar que una inversió ferroviària adequada implicaria una "vertiginosa caiguda" de la pujada del carboni dels desplaçaments, un estalvi substancial en el consum d'energia i una reducció de preu al marge de la inflació actual.

Tot això, al seu judici, afecta directament a la competitivitat de la Comunitat i de les seues empreses: "Som una terra que disposa de tots els condicionants necessaris per a generar una prosperitat que no sols es quede en el terreny dels negocis, sinó que tinga capacitat de permeabilitzar a tota la societat".

COMARQUES "EN ELS ANTÍPODES DEL DESENVOLUPAMENT"

És una cosa que Mas ha lligat amb la vertebració i descentralització "efectiva" del territori de nord a sud, "fent que les comarques que encara estan en els antípodes del desenvolupament d'aquestes infraestructures es connecten amb la resta de pobles valencians i regions europees".

Per això ha defensat el desplegament de la xarxa de mercaderies i ha reivindicat el Corredor Mediterrani, connexió per a la qual creu que "falta poc per a poder incloure com a històrica" i que veu necessària per a competir en igualtat de condicions amb altres territoris.

Ha augurat així que la gigafactories de Volkswagen arribarà de la mà de la finalització d'aquestes obres "imprescindibles perquè puga ser rendible econòmicament i socialment". "És el que tots desitgem", ha afegit, i ha urgit al fet que el Corredor arribe fins al sud de la Comunitat perquè les comarques alacantines tinguen les mateixes oportunitats "en coherència amb l'aposta per la sostenibilitat".

En aquesta línia, la vicepresidenta ha assenyalat que 2030 està més prop del que sembla i que l'agenda de descarbonització és imprescindible i està alineada amb aquesta jornada i amb "almenys una part de l'ecosistema empresarial de la Comunitat".

Ha posat l'accent que l'emergència climàtica ha de "passar a ocupar el lloc que li correspon", un compromís que ha assumit en primera persona, i ha advocat per intensificar "la centralitat de les qüestions mediambientals", les mesures de mitigació del canvi climàtic i l'ecofeminisme.

Paral·lelament, ha ressaltat la València Capital Europea de la Innovació com a oportunitat per a dissenyar projectes de present i futur. Com a alacantina, ha assegurat que la capital del Túria li sembla un referent de mobilitat a l'hora de desplaçar-se amb bicicleta o patinet elèctric.

Aquest fòrum compta amb la participació de representants d'empreses valencianes i amb implantació en l'autonomia com Cox Energy, Grant Thornton, Ford, Ouigo, Vectalia, Caixa Popular, Global Omnium i Importaco. S'analitzen tres qüestions clau: la sostenibilitat i innovació, la innovació i la mobilitat sostenible i el creixement sostenible i la vertebració territorial.

Arxivat a:

Destacats