Llum verda a les cremes agrícoles

Els municipis amb plans i ordenances de cremes podran mantenir l'ús del foc per a eliminar les restes agrícoles

Guardar

Recollida palla d'arròs
Recollida palla d'arròs

Aquells municipis de la Comunitat Valenciana que disposen d'ordenances locals de cremes agrícoles podran mantenir l'ús del foc per a eliminar aquestes restes. Això sí, només ho podran fer aquells agricultors i agricultores de les localitats els plans de les quals foren presentats abans que entrara en vigor, el passat 10 d'abril, la llei estatal de residus i sòls contaminats per a una economia circular.

Així, aquestes cremes autoritzades es poden escometre seguint els límits i les condicions imposades en la normativa de prevenció d'incendis forestals.

La Conselleria d'Agricultura ha eixit al pas de la polèmica suscitada i acaba amb les incògnites que en els últims dies planejava sobre el sector agrícola, reconeixent la potestat d'establir un període transitori de tres anys a aquells Consistoris que hagueren planificat en el seu terme municipal l'ús del foc, a través d'autoritzacions ja existents o sol·licituds presentades prèviament a l'entrada en vigor de la norma.

La importància de disposar de plans locals respon al fet que en ells es plasmen les singularitats de cada territori i incorporen els coneixements dels sectors implicats, amb la finalitat d'assegurar al màxim la conservació de les zones verdes enfront del risc d'incendi.

Concretament, en el territori valencià són 392 les localitats que disposen de plans locals de cremes, mentre que són 33 els quals van presentar la documentació abans de l'entrada en vigor de la llei, als quals se sumen aquells que han arbitrat ordenances locals.

Des de la Conselleria d'Agricultura s'ha anunciat, a més, que s'està previst un increment de les ajudes per a establir sistemes alternatius per a eliminar aquestes restes i, d'altra banda, autoritzarà les cremes agrícoles individuals en el cas que es destinen a evitar la propagació de plagues i incendis en aquells municipis sense pla local de cremes.

Arxivat a:

Destacats