La Llei valenciana de Barris, un remei per als entorns urbans degradats

Llum verda per a la tramitació en Les Corts del projecte de Llei de Barris de Protecció Pública de la Comunitat Valenciana

Guardar

Un carrer del barri del Cabanyal - Canyamelar / Foto: RdA Suisse
Un carrer del barri del Cabanyal - Canyamelar / Foto: RdA Suisse

El Ple del Consell del passat divendres aprovava, per a la seua tramitació en Les Corts, el projecte de Llei de Barris de Protecció Pública de la Comunitat Valenciana. Un text que naix amb l'objectiu de marcar l'estratègia urbana dels municipis valencians del segle XXI sota les premisses de rehabilitar, regenerar i revitalitzar les seues zones urbanes.

Únicament en la Comunitat Valenciana més d'un milió de persones viuen en espais urbans sensibles. És a dir, pràcticament una de cada cinc persones viu en àrees vulnerables tant per la situació socioeconòmica, com a residencial i de manca d'accés a serveis públics.

Amb aquesta llei es pretén facilitar la intervenció pública, perquè siga més ràpida i eficaç per a millorar la seua quotidianitat i enfortir la vida en comú, parant atenció a qüestions tan fonamentals com la integració de la diversitat.

Héctor Illueca, vicepresident segon de la Generalitat
Héctor Illueca, vicepresident segon de la Generalitat

Ampliar drets socials bàsics

Tal com assenyala el vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, aquesta norma "serà una eina jurídica encaminada a afavorir el compliment del deure de les institucions públiques d'intervenir per a revertir les situacions de desigualtat i vulnerabilitat que es produeixen en els territoris".

Així mateix, Illueca incideix en el fet que aquesta llei permetrà impulsar, amb major eficàcia, "polítiques públiques orientades a continuar ampliant els drets socials bàsics i la consolidació de les ciutats com a espais integradors que faciliten la vida quotidiana de tots i totes".

Amb aquest marc jurídic es crearà un fons de garantia per barris que es dotarà anualment "amb l'1% dels pressupostos de la Generalitat i que ens permetrà millorar els nostres barris amb més inclusió, més serveis públics i més regeneració urbana".

Centre Municipal del barri Orba que passarà a dir-se Centre Municipal Clara Campoamor
Centre Municipal del barri Orba que passarà a dir-se Centre Municipal Clara Campoamor

Especial atenció a col·lectius vulnerables

Quan s'aprove la Llei de Barris es podran emprendre actuacions d'atenció i millora de les condicions de vida de la població que resideix en els barris, amb especial atenció als col·lectius més vulnerables com a llars monoparentals, persones majors, joves desocupats, població migrant, etc.

D'altra banda, es farà front al dèficit en matèria urbanística, en la prestació dels serveis, en la qualitat de l'habitatge i la manca d'equipaments, que afecten amb major intensitat a alguns barris de les ciutats, amb els consegüents efectes sobre les dinàmiques de segregació residencial i desigualtat social.

Finalment, la nova norma permetrà enfortir la vida associativa i les iniciatives cíviques en els barris, amb la finalitat d'apoderar a la població i fomentar la seua implicació en els projectes de millora de les dotacions i de les condicions de vida de la ciutadania.

Arxivat a:

Destacats