Lima advoca per "ampliar l'espai" d'Unides Podem encara que no veu "gens fàcil" confluir amb Compromís

Considera que Puig "es va equivocar" en acostar-se a Cantó i "espera que aprenga", ja que Cs "no és de fiar"

Guardar

pilar lima
pilar lima

La coordinadora de Podem, Pilar Lima, ha advocat per "ampliar l'espai de Unides Podem, "s'anomene com es vulga anomenar", però no veu "gens fàcil" confluir amb Compromís, encara que no creu que siga "impossible".

Així s'ha pronunciat Lima durant una entrevista amb Europa Press en la qual s'ha preguntat "què està passant" en Compromís: "Estem rebent missatges de Baldoví bastant bruscos i a més insultant a Pablo Iglesias", ha dit, i s'ha mostrat sorpresa pel "nivell de nerviosisme".

Per a la també síndica de Unides Podem, totes dues formacions "poden confluir" com ja van fer en 2016 en les candidatures 'És el moment' i 'A la valenciana', però "lamentablement, ells van decidir prendre un altre camí i fer costat a Més País".

En aquest sentit, malgrat que veu "punts en comú i punts en discordança", ha insistit en la confluència, per a la qual les parts "han de tenir voluntat": "No és gens fàcil, però impossible mai. Forma part del nostre vocabulari quan diuen que no es pot, perquè la nostra resposta és 'Sí que es pot'".

Preguntada sobre la possibilitat que hi haja transvasament de votants o militants entre totes dues formacions després dels últims canvis en Podem o arran del pròxim Congrés del Bloc, Lima ha explicat que el seu interés no és estar "captant votants", sinó que pretén "fer bé el treball" i "convéncer a la gent" perquè "s'integren i se senten part".

"Sembla que la política últimament és, per exemple, el que fa el PSPV a veure si intenta captar vots de Ciutadans, a veure si del PP o de Vox o de Ciutadans. És una mica esgotador i això no va amb nosaltres, això no ens interessa", ha manifestat.

Precisament, respecte al PSPV ha assenyalat que "té una part que està molt influenciada pel neoliberal i per la dreta monàrquica", i que "tenen una tradició de governar solos" pel que fer-ho en coalició "els està costant".

Per això, ha agregat: "Serem pesades en què els acords signats es complisquen". De fet, encara que les tres forces del Botànic són "espais i forces diferents on cadascuna d'elles té un perfil propi i evidentment hi ha discrepàncies", és "gràcies a aquestes diferències que els acords es poden complir més".

Una de les discrepàncies recents més notòria va ser el debat en Corts entre PSPV i Unides Podem a compte de l'Agència Valenciana d'Energia, on la seua formació defensa que aquest organisme --recollit en el Pacte del Botànic-- "és un pas previ per a una creació d'una producció energètica pròpia".

"Aspirem a un model d'energia verda i a més, democratitzar l'energia", una cosa "necessària" per a moltes persones i famílies. "Jo ho he vist de prop, ho he viscut, amb dificultats per a encendre la calefacció per por que la factura de la llum s'incremente molt. Això no és el model de país que volem, amb la gent patint", ha agregat.

Per això, ha considerat que tenen un "treball que els costarà" amb el PSOE però ha manifestat: "Ens criden cabuts, però ho demostrarem una vegada més. El PSOE diu que no es pot, però li diem que sí que es pot", ha afegit.

Pilar Lima foto

"XIMO PUIG ES VA EQUIVOCAR"

D'altra banda, s'ha referit als "coquetejos" del PSPV i Ximo Puig amb Ciutadans: "Honestament, es va equivocar en intentar coquetejar amb la joguina trencada de l'Ibex 35". Sobre aquest tema ha assenyalat que no va arribar a témer pel pacte del Botànic durant la negociació amb Cs dels pressupostos però sí "preocupació".

"Veient per on anaven els rumbs del PSOE, dins d'un Botànic estable, més fort que mai, amb l'experiència d'anys de govern, fent polítiques bones, beneficiant a la gent i, de sobte, acostar-se a un partit que ha demostrat que no és de fiar, que va donant bandades", ha agregat.

Per a Lima, Toni Cantó "ha intentat desestabilitzar el Botànic" i "sincerament, Ximo Puig es va equivocar". "Espere que aprenga, ara Ciutadans amb o sense Toni Cantó no és de fiar", ha asseverat.

Respecte a l'exsíndic de Cs, considera que "ha demostrat que és un oportunista", alguna cosa que "s'ha vist amb les seues reaccions en les Corts, llançant improperis i insults" i "s'ha demostrat que forma part de la ultradreta". Preguntada sobre si creu que se n'anirà a Madrid, ha manifestat: "No ho sé, podem esperar el que siga d'aquest senyor tan impresentable. És el pitjor de la política valenciana".

"ESTIC GAUDINT DE LA VIDA DEL PARTIT"

D'altra banda, preguntada respecte a la situació interna de Podem, ha assenyalat: "Jo, per primera vegada, i parle personalment, estic gaudint de la vida del partit. És meravellosa, perquè s'ha creat un ambient meravellós de cures, amb motivació, i m'agrada".

Així, considera que tothom se sent part d'aquest ambient, i ha agregat: "Cal aprendre dels errors del passat. Cal fer exercici d'autocrítica dins dels espais i la política del partit no es pot centrar a gestionar els egos. És un projecte col·lectiu, l'important no és el qui, és el quin, com es fan les coses, això és l'important".

"Per exemple jo he estat capaç de trencar tres sostres de cristall, com a coordinadora, com a síndica del grup parlamentari, però no perquè soc Pilar Lima, l'important és el que faig, com ho fem. Puc entendre que mediàticament es personalitze un projecte en una persona, en dues o en tres, però l'important no és veure el qui, sinó que és el que s'està realitzant", ha agregat.

De fet, ha manifestat: "Hem de parlar menys de nosaltres i més de les de demandes de la gent, les polítiques d'habitatge, l'educació, la dependència, el feminisme i les cures".

En aquest sentit, ha fet seua la frase de Pablo Iglesias sobre que "un militant està a cada moment on és més útil". Preguntada sobre si el militant Martínez Dalmau està en el lloc que li correspon, ha resolt: "Ho està".

"Va ser una decisió de Unides Podem que ell fos el vicepresident, i després va assumir la conselleria d'Habitatge, està fent un treball encomiable al capdavant, amb molts èxits, la qual cosa no es va fer en el primer Botànic i molt menys amb el PP", i ha assegurat que "compta amb tota la confiança" del partit.

Destacats