La 'revolució' cultural a València: Ribó anuncia sis nous centres "multiculturals"

El candidat de Compromís a l'alcaldia també ha anunciat un quiosc d'entrades "last minute" per als esdeveniments culturals de la ciutat

Guardar

Joan Rivó centros culturales-3
Joan Rivó centros culturales-3

"És molt important tindre en el Palau de la Música grans concerts, i en el Palau de les Arts grans òperes, però també és molt important que vaja -la cultura- als barris", ha iniciat el candidat de Compromís. L'encara alcalde de València, Joan Ribó, ha anunciat al Parc Central la promesa de sis nous centres culturals que no són una idea, "sinó que ja" estan "desenvolupant". Ho ha fet, precisament, enfront de l'embull número 3 del parc, que allotjarà un d'aqueixos centres.

Ribó ha començat a enumerar els possibles nous centres culturals per un dels més llunyans des del parc, el 'Casa dels Bous: Museu de la mar' en el Cabanyal. "L'hem concebuda perquè, a més de museu, els patis i jardins exteriors siguen aprofitats per a ús cultural, on la ciutadania podrà gaudir de diferents activitats com un cinema d'estiu o concerts", ha detallat. L'alcaldable ha assenyalat la importància d'aquest centre, al costat d'altres dos també situats en el barri, per la seua necessària regeneració.

La Casa dels Bous serà, al costat de les Drassanes del Grau i una nau de la Unió Naval de Llevant, seu del Museu de la mar. És, assegura, un "espai recuperat per a l'ús públic" que volen "posar en valor per a potenciar l'atractiu museístic i cultural de la ciutat".

El següent centre en detallar ha sigut el situat a la seua esquena, la Nau de Demetrio de Ribes. El conegut com a Embull número tres del Parc Central estarà "destinat a ús cultura" i com a "espai multidisciplinari": "Tindrà una adaptació per a ús escènic, de manera que l'escenari podrà fer-se més gran o més xicotet i canviar la seua posició". Assegura que és un espai concebut per a "tota mena d'espectacles" i serà un dels centres que més prompte estiguen habilitats, perquè ja s'estan acabant les obres d'adaptació.

El candidat ha detallat també la rehabilitació de l'"Alqueria d'Albors" del barri d'Orriols, que "oferirà un nou espai cultural per a la participació i ús ciutadà", al costat de l''Antic Ateneu Republicà', amb un ús semblant a l'Alqueria.

També en el Cabanyal s'habilitara l'Antic Escorxador, un centre que, assenyala Ribó, està ple de "simbologia" per ser on es reunia la plataforma "Salvem el Cabanyal". "Serà un Centre d'Interpretació dels Poblats Marítims, amb exposicions i un treball de recerca sobre la història del Cabanyal", ha detallat. També les obres ací estan iniciades, en "procés d'execució". Ha recordat que, amb el pla de la legislatura anterior del PP, aquest edifici "hauria sigut un dels quals, inevitablement, s'haurien derruït".

L'últim centre que ha assenyalat Ribó ha sigut el Xalet d'Aben al Abbar, lloc on es van realitzar les últimes reunions del Govern de la República, en el barri d'Albors. Ha volgut destacar el seu "gran valor" tant "patrimonial com simbòlic" per aquestes reunions, que està "sent dignificat per l'Ajuntament de València". Volen oferir així un "nou espai cultural obert a la utilització de la planta baixa pel veïnat", que també serà seu de la Mostra de Cinema: "Les obres de restauració i rehabilitació de l'espai ja s'estan executant".

"Last Minute"

Ribó, abans de donar per acabada la presentació, ha afegit un punt més que, encara que no és un nou centre, sí que està relacionat amb la cultura. Es tracta de donar un nou ús a dues casetes de la Plaça de l'Ajuntament -actualment en desús-, per a crear un "quiosc" per a vendre entrades de "Last Minute": "O de 'Últim minut', també en valencià". Una cosa similar al que ja ocorre en altres grans ciutats com Londres o Nova York", ha assenyalat, per a la venda d'entrades d'últim minut "per a concerts, teatres o museus". Unes entrades "amb descompte per a afavorir l'activitat dels recintes culturals de la ciutat" en el centre de la ciutat: "Els ciutadans tindran així un punt de referència per a aquest tipus d'entrades".

La regidora de Recursos Culturals Glòria Tello, que acompanyava a Ribó al costat del regidor de Cultura Festiva Pere Fuset, ha assenyalat que "pràcticament tots" aquests nous centres "estan subvencionats": "Molts estan dins del pla EDUSI i Confiança. El Xalet té una ajuda de la Diputació de València. Són projectes cofinançats per altres entitats i, per tant, costen menys a l'Ajuntament".

Destacats