La pandèmia de trànsfugues se salda amb quatre arravataments d'alcaldia en menys d'un any

Massalfassar, la Torre de les Maçanes, Agres i Teulada-Moraira han estat els grans escenaris on els valencianistes de Compromís han perdut les respectives alcaldies per la falta de suport

Guardar

vara mando
vara mando

La pandèmia de la COVID-19 va començar fa just un any. No obstant això, hi ha una altra pandèmia de la qual es fa soroll en moltes ocasions, però aquest mateix renou s'apaga al moment. Primer va ser Massalfassar, després la Torre de les Maçanes i Agres i fa a penes unes setmanes la localitat costanera de Teulada-Moraira on la usurpació d'alcaldies es va donar en plena pandèmia sanitària. Els consistoris dels quatre municipis esmentats estaven en mans de la coalició valencianista de Compromís, però, davant la falta de suports i les discrepàncies en auge per part dels socialistes, populars i fins i tot dels de l'altra formació taronja, Ciutadans, els qui conjuntament van iniciar diferents mocions de censura en aquestes localitats per a apartar del poder als de Compromís.

La desescalada per la COVID-19 es va iniciar a les portes de l'estiu de 2020, i amb l'arribada de les samarretes de tirants i els ventalls valencians, PP, Ciutadans i Demòcrates Valencians, van començar a conrear el seu camp de batalla en la localitat de l'Horta Nord, Massalfassar, on el 29 de juny Compromís va abandonar l'alcaldia de la localitat. La moció que va tirar endavant en un ple extraordinari va comptar amb els vots dels grups que la van promoure, però també va rebre el suport del representant del PSPV.

D'aquesta manera, es confirmava la sortida de l'equip de govern de la coalició i l'Alcaldia passava a les mans d'Álvaro Montañés, del Partit Popular fins a agost de 2021 i, des de llavors fins a les eleccions municipals de maig de 2023, serà Higinio Yuste de Ciutadans qui ostentarà la vara de comandament.

A mitjan agost es coïa el mateix en la localitat alacantina de la Torre de les Maçanes on una moció d'un regidor del PP al costat d'una exsocialista va tirar endavant i va tornar a posar al 'popular' Cristóbal Sala al capdavant de l'Ajuntament d'aquest petit municipi després d'un any i dos mesos en l'oposició, mentre governava coalició PSOE-Compromís amb David Espí al capdavant.

En el ple municipal on es va dur a terme la moció de censura, el vot d'Amparo Molla, antiga integrant del grup municipal socialista, va ser decisiu per al canvi de govern. Aquesta trànsfuga va acordar amb Sala repartir-se l'Alcaldia el que quedava de mandat a canvi del seu suport.

Per si no fora prou, la mateixa fórmula es va dur a terme a mitjan desembre i es confirmava ja entrats en 2021 a la localitat del Comtat, Agres, on el PSPV arrabassava l'Alcaldia a Compromís en una moció de censura secundada pel PP. Rafael Sanjuan, trànsfuga socialista, assumia l'Alcaldia de la població després de prosperar, amb el suport dels tres edils del PP, la moció de censura que va presentar el passat 24 de desembre en contra del primer edil de Compromís, Josep Manuel Francés ('Junts per Agres'). No obstant això, en aquest cas, els dos regidors fins i tot dins del PSPV i la de Compromís van votar en contra.

Amb març, entrava 'el caloret', les ganes de petards, Falles i fins i tot de mascletaes, i per a mascletá, la que es va viure en la localitat costanera de la Marina Alta el passat 2 de març, quan el regidor 'popular' Raúl Llobell es convertia en nou alcalde de la localitat de Teulada-Moraira després que prosperés una moció de censura impulsada per dos regidors exsocialistes -Héctor Joaquín Morales i Alejandro Llobell-, votada en un ple extraordinari a l'Ajuntament.

L'equip de govern municipal, fins al moment, estava integrat per quatre regidors de Compromís, sota el mandat l'alcaldessa Rosa Vila, dues del PSPV i tres sense grup que eren dos ex de Ciutadans i un antic socialista. No obstant això, Vila va decidir cessar els dos socialistes per no donar suport als pressupostos municipals i tots dos edils trànsfugues van impulsar i secundat una moció de censura contra l'alcaldessa de Compromís i a favor del 'popular' Raúl Llobel.

Així, ni més ni menys que quatre alcaldies ha perdut la coalició valencianista de Compromís per trànsfugues socialistes, al que els taronges adverteixen que "s'incompleix el pacte del Botànic", però no obstant això, en altres municipis, com Cortes de Pallars, dos trànsfugues de Compromís van treure al PSPV de l'alcaldia amb el suport del PP.

Sembla que la pandèmia de les trànsfugues, les mocions i els canvis de govern s'ha estés més del que es pensava ja hora, amb el terratrémol de les mocions a Múrcia, Madrid i Castella i Lleó, el que perilla és res més o ni més ni menys que la Diputació d'Alacant i el consistori de la mateixa ciutat, ja que la Comunitat Valenciana no es manté al marge d'aquestes mocions i els socialistes valencians ja "allarguen la mà" a Ciutadans per a forçar una moció contra el PP de Mazón en la Diputació d'Alacant i poder dur a terme un "govern de progrés".

Destacats