El terratrèmol de les mocions en Múrcia, Madrid i Castella i Lleó agita l'escenari polític valencià

El govern valencià descarta un ajust de comptes com els altercats en altres governs autonòmics però cap la possibilitat

Guardar

pleno-corts-mampara
pleno-corts-mampara

Primer Múrcia, després Madrid i a última hora del matí d'ahir, Castella i Lleó va ser la protagonista de la jornada. No obstant això, ara el quid de la qüestió no se centra en la gestió de la pandèmia, ni en el nombre de contagis ni morts sinó d'unes possibles eleccions a la vista i un possible canvi de presidència autonòmica en aquestes comunitats autònomes. La Comunitat Valenciana no es manté al marge d'aquestes mocions i els socialistes valencians ja "estenen la mà" a Ciutadans per a forçar una moció contra el PP de Mazón en la Diputació d'Alacant i poder dur a terme un "govern de progrés".

El primer moviment el van donar a Múrcia els dirigents del PSOE i Ciutadans en presentar una moció de censura contra el president de la regió, fins al moment, el popular Miras. A aquest altercat polític, li va seguir la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, qui davant un intent de moció de censura, va actuar ràpida dissolent l'assemblea madrilenya, convocant l'avançament d'eleccions així com el cessament de tots els seus consellers de la formació taronja i el seu vicepresident, també de Ciutadans, Aiguado. No obstant això, les formacions de Más País i PSOE se li van avançar a la seua publicació en el Butlletí Oficial de la Comunitat de Madrid amb el corresponent decret regulador, i abans de les 13.30 del matí d'ahir dimecres, ja s'havien registrat dues mocions de censura com a possibles candidats a la presidència de la Comunitat de Madrid, el socialista Gabilondo, i la política de Más Madrid, Mónica Garcia. A tots aquests sobresalts polítics, els van seguir els socialistes lleonesos en presentar poc abans de les 14 h, una moció contra el Govern de la regió format per PP i Cs i que presideix el popular Alfonso Fernández Mañueco.

Les reaccions en territori no es van fer esperar i, a mitjan signatura amb la CEOE i la CEV perquè les empreses valencianes siguen un punt més de vacunació massiva d'acord amb el Pla Sumem, li va pillar a Ximo Puig aquesta notícia. Sobre aquest tema, el president de la Generalitat Valenciana, va afirmar, preguntat per si la moció de censura del Cs i PSOE a la Regió de Múrcia contra el PP podria afectar la Diputació d'Alacant, que "no es pot fer d'això una visió partidista".

Respecte a la situació madrilenya, el president opta per "res més a acceptar les decisions que legítimament prenen els representants polítics" mostrant el seu desig de tenir una "bona relació" amb Madrid. D'aquesta manera, recordant la posició de la Comunitat de Madrid, de Díaz Ayuso, en els últims temps, Puig ha advocat perquè amb l'avançament electoral, "els madrilenys decidisquen amb la millor de les seues mirades, perquè és el que cal respectar sempre, la democràcia".

No obstant això, en la Comunitat Valenciana, el focus no estava en les declaracions referent a les situacions de territoris veïns, sinó que si en la Diputació d'Alacant, on governen PP i Ciutadans es pogués donar la mateixa situació, de la mateixa manera que en el consistori alacantí. Sobre aquest tema, Puig afegeix que "si en algun moment determinat els partits polítics que formen part de la institució pensen que és necessari un canvi, l'articularan. Però no pot ser una qüestió de mirada partidista". "No es pot traslladar a l'opinió pública que les institucions estan simplement en un joc partidari", va insistir.

Fora de la visió del president, com és el cas de la líder dels populars valencians, Isabel Bonig, ha manifestat la seua posició contrària. Sobre aquest tema, Bonig declara que "a Ayuso no li perdonen que siga tan intel·ligent d'avançar-se a la més que possible traïció de Ciutadans", prosseguint que "els madrilenys saben qui els defensa malgrat ser contínuament atacada" i que "amb Madrid, el PSOE torna a fer tard", animant a la decisió de la líder popular madrilenya perquè "Madrid et tria a tu". Les paraules de la seua companya de partit i líder de l'oposició en el consistori de València, Maria José Catalá, seguien la mateixa línia, i així, Catalá declarava que el PP és "l'única opció del centre moderat, responsable i amb sentit d'Estat".

El líder de la formació taronja Ciutadans en el territori valencià, Toni Cantó, es mostrava "enfadat", i per això manifestava que "com a gran part de l'executiva, no era coneixedor d'aquesta decisió", per la qual cosa el mateix Cantó ha demanat una convocatòria urgent per a traslladar allí la seua opinió.

L'escenari polític de l'esquerra no amagava el seu orgull per aquest triomf de les mocions de censura, però sobre aquest tema, el síndic de Compromís en les Corts, Fran Ferri, criticava el "lamentable espectacle de la dreta a Madrid", explicant que amb aquests fets "demostren el poc que els interessa la vida de la gent". "En plena pandèmia, quan la crisi econòmica colpeja a treballadors i empreses, i quan milers de persones sofreixen pel seu futur", denunciava Ferri, manifestant la seua tranquil·litat davant el govern del Botànic valencià.

De la mateixa manera, els socialistes valencians no han callat, i les declaracions del seu síndic, Manolo Mata, declarava que "encara que se'm critique molt, en la meua humil opinió crec que ha de prevaler la convocatòria d'eleccions", ja que "una altra interpretació permetria rebentar qualsevol avançament electoral". De la mateixa manera, Mata es preocupava per si "la moció d'Errejón s'hagués registrat abans que Ayuso haguera signat el decret de dissolució", ja que "amb una moció registrada, l'Estatut de la Comunitat de Madrid no autoritza convocar eleccions".

Cartes sobre la taula i reunions constants, a l'espera que tiren endavant totes les mocions presentades, algunes d'elles anaven gestant-se de manera discreta des de fa just un mes, coincidint amb els resultats de les eleccions catalanes, els polítics valencians estan tranquils i espantats a parts iguals i és que ni més ni menys que la Diputació o l'Ajuntament d'Alacant podria estar en joc, ja que tal com van anunciar ahir els socialistes d'Alacant, "estenen la mà" a Ciutadans per a una moció a la Diputació. De la mateixa manera, en ple març de 2021, es veu el gir de la postura de Ciutadans davant una possible catàstrofe electoral com el de Catalunya.

Destacats