La Generalitat executa el 100% de l'assignació ordinària del programa FEDER 2014-2020 dos anys abans del tancament

Guardar

Banderes de la UE
Banderes de la UE

La Generalitat ha executat el 100% dels recursos ordinaris totals assignats al programa operatiu FEDER de la Comunitat Valenciana per al període financer 2014-2020, dos anys abans que concloga el termini establit per la Unió Europea per a certificar aquestes actuacions el 31 de desembre de 2023.

En concret, dels 590.577.528 euros programats per a la Comunitat ja té certificats 590.580.726, la qual cosa representa el total dels fons. FEDER és el principal instrument financer de la UE per a avançar en la cohesió econòmica, social i territorial de les regions a través d'un creixement intel·ligent, sostenible i innovador que permeta reduir les bretxes, així com un dels de major quantia del marc financer pluriennal europeu.

Les seues actuacions es divideixen en sis eixos temàtics, incloent-hi l'assistència tècnica, entre els quals destaca per la seua quantia l'1, sobre l'enfortiment i l'impuls a l'R+D+I. La Generalitat va destinar 366,62 milions d'euros i ja ha aconseguit un grau d'execució del 99,09%, detalla la Conselleria d'Hisenda.

Per la seua elevada execució, destaquen les actuacions vinculades a la millora de la competitivitat de les pimes de l'eix 3, amb 57,53 milions d'euros (103,92% d'execució); la transició cap a una economia baixa en carboni de l'eix 4, amb 42,92 milions i una execució del 104,41%, i l'eix 6 sobre protecció mediambiental i recursos naturals amb una certificació del 109,3% i 22,77 milions.

Com a director general de Fons Europeus, Andreu Iranzo agraeix l'esforç de tots els òrgans gestors de fons europeus i destaca: "La Comunitat torna a ser un exemple de gestió eficient dels recursos europeus, tant dels vinculats al foment de l'ocupació, la lluita contra la pobresa i la formació, com dels recursos destinats a l'impuls de polítiques econòmiques, innovadores i mediambientals".

"Gran part de les activitats que la Generalitat va dissenyar per al Programa Operatiu CV 2014-2020 estan ara alineades amb les línies estratègiques de la Unió Europea per a la recuperació postpandèmia", destaca, i afig que "la diligent actuació de la Generalitat en la gestió dels fons europeus ha permés que una part important dels recursos destinats a la lluita contra la COVID s'hagen finançat a càrrec del programa FEDER 2014-2020".

L'execució abans de termini permet al govern valencià centrar-se en l'execució del React-EU i en el disseny del Programa Operatiu FEDER CV 2021-2027, que s'iniciarà en breu.

RECUPERACIÓ "VERDA, DIGITAL I RESILIENT"

A l'octubre, la Comissió Europea va donar la seua aprovació a la proposta de la Comunitat de destinar 790,64 milions addicionals, procedents del fons React-EU, com a part del Next Generation EU, a fomentar la recuperació econòmica i l'ocupació després de la COVID-19 a través del programa FEDER.

L'objectiu és afavorir una recuperació "verda, digital i resilient" de l'economia valenciana, per la qual cosa el total d'ajuda europea de fons FEDER s'ha vist incrementada per al marc financer 2014-2020 fins a 1.381,21 milions. Aquests recursos addicionals permetran augmentar la inversió en actuacions relacionades amb el foment de les pimes i de l'ocupació, el suport als sistemes sanitaris i fomentar la reparació de la crisi en el context de la pandèmia i les seues conseqüències socials.

D'aquesta manera, la Generalitat ha vist incrementada la quantia d'ajuda europea del Programa Operatiu Feder 2014-2020 dels 590,57 milions inicials a 1.381 milions, comptant amb els recursos addicionals. La normativa estableix que els recursos del React-EU s'han de canalitzar a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional i del Fons Social Europeu. En concret, la proposta valenciana de repartiment del React-EU inclou destinar 790,64 milions al programa FEDER i 463,36 milions per al Fons Social Europeu.

"L'objectiu del React és que les ajudes i els diners arribara de la forma més immediata possible al teixit productiu, als ciutadans i els serveis públics", apunta la secretària autonòmica de Model Econòmic, Mª José Mira, per la qual cosa el Consell ha optat per destinar els recursos addicionals a sufragar part de les ajudes del pla Resistir.

En xifres, el foment cap a una economia digital amb més de 16 milions, la transició cap a una economia verda amb prop de 70 milions i, fonamentalment, el reforç i inversions en infraestructures que presten serveis bàsics als ciutadans com les sanitàries i les educatives i als quals es destinaran més de 340 milions.

Destacats