La Diputació aporta 1,6 milions contra la despoblació i incrementa les ajudes als municipis més xicotets

La corporació provincial incrementa en un 50% la seua aportació als pobles de la província amb menys de 300 habitants en el marc del Fons de Cooperació contra la Despoblació al costat del Consell

Guardar

Municipi de Casas Altas
Municipi de Casas Altas

La Diputació de València torna a incrementar la seua aportació al Fons de Cooperació contra la Despoblació en el qual participa al costat del Consell, aquesta vegada amb una partida addicional de 140.000 euros per als 24 municipis de la província que no superen els 300 habitants. D'aquesta manera, Diputació destina 1.653.885 euros al Fons contra la Despoblació, que sumats a l'1.515.885 euros de la Generalitat superen els tres milions d'euros que es repartiran els 65 pobles valencians qualificats com en risc de despoblació.

La Comissió Informativa de Cooperació Municipal de la Diputació ha dictaminat aquest dimarts l'aportació de la institució a aquest mecanisme en el qual col·labora al costat de l'Executiu autonòmic, igual que el Fons de Cooperació Municipal que arriba als 266 ajuntaments de la província i en el qual la Diputació ha invertit enguany prop de 60 milions d'euros. L'aprovació definitiva de la transferència als consistoris s'inclou en l'ordre del dia del ple d'octubre.

El Fons, dotat pressupostàriament per la Diputació i la Generalitat, té com a objectiu millorar el finançament, de manera incondicionada i no finalista, dels 65 municipis de la província qualificats d'en risc de despoblació d'acord amb el Decret 182/2018 del Consell. Per a ser inclòs en el fons, els municipis han de tindre una població inferior a 300 habitants, aspecte que els incorpora automàticament, o bé complir diversos indicadors en matèries com a densitat de població, taxa de creixement demogràfic, taxa de creixement vegetatiu, índex d'envelliment, índex de dependència i taxa migratòria. En funció d'aquests indicadors, el Fons aportarà entre 19.000 i 120.000 euros a cadascun dels respectius ajuntaments.

Aportació addicional

Al costat de les aportacions ordinàries compartides al 50% per la Diputació de València i la Generalitat Valenciana, que totalitzen 3.031.770 euros, la institució provincial ha apostat per reforçar el seu suport als municipis de menys de 300 habitants, destinant als 24 ajuntaments que no superen eixe llindar de població una aportació addicional de 138.000 euros.

D'aquesta manera, aquests municipis veuran incrementats els imports rebuts per part de la Diputació en el present fons en un 51,03%, en passar dels 270.413 euros inicials a 408.413 euros. D'acord amb la proposta efectuada pel diputat de Desenvolupament Rural i Polítiques contra la Despoblació, Ramiro Rivera, es planteja un increment de 7.500 euros per a l'aportació de la Diputació a cadascun dels tres municipis menors de 100 habitants: Sempere, Puebla de San Miguel i Carrícola.

A més, amb l'objectiu d'aproximar l'import total a percebre per aquests xicotets municipis al dels de major població, s'incrementarà en 5.500 euros l'assignació a cadascun dels 21 municipis d'entre 101 i 300 habitants, que són Llocnou de la Corona, Estubeny, Casas Altas, Vallanca, Castellonet de la Conquesta, Torrella, Vallés, Bufali, Pinet, Aielo de Rugat, Casas Bajas, Segart, Rugat, Benagéber, Benissuera, Beniatjar, La Yesa, Terrateig, Almiserà, La Granja de la Costera i Bellús.

Altres projectes

La unitat de Desenvolupament Rural i Despoblació de la Diputació, creada aquesta legislatura, impulsa diversos projectes per a millorar la qualitat de vida i les oportunitats econòmiques a les comarques d'interior de la província. Les línies de treball inclouen accions de foment de l'emprenedoria i desenvolupament empresarial, millora de la mobilitat rural, suport a l'escola rural i cooperació interadministrativa.

En matèria d'emprenedoria i desenvolupament empresarial, destaquen els programes Emprendeaventura Rural i Mentoring Rural, finançats per la Diputació i executats pel Centre Europeu d'Empreses Innovadores CEEI València, que posen l'accent en la formació i assistència tècnica gratuïta a projectes emprenedors i empreses de recent creació.

En aquesta línia, tenint en compte la potencialitat de la producció i transformació agroalimentària en el territori de la província, des de la Delegació de Desenvolupament Rural i Polítiques contra la Despoblació es financen projectes pilot d'anàlisis de viabilitat d'explotacions ramaderes extensives, així com projectes de dinamització agroecològica o centrada en productes concrets com la tòfona d'Andilla i la cirera de Zarra.

D'altra banda, amb l'objectiu d'analitzar i proposar accions de millora de la mobilitat rural, s'han realitzat enquestes de necessitats de transport a residents en comarques rurals, que es completaran en breu amb projectes pilot a implantar en el Rincón d'Ademuz lligats a la instal·lació de sensors Smart City per a detectar, de manera anònima, patrons de desplaçament i la definició de nous serveis de transport rural.

El suport a les escoles rurals en municipis de menys de 1.500 habitants és una altra de les línies de treball de la delegació, que ha convocat quatre línies d'ajuda per a transport escolar rural, menjadors escolars, activitats extraescolars i posada en marxa d'aules d'educació infantil de 0 a 3 anys, amb l'objectiu de contribuir a la prestació d'aquests serveis, que milloren la qualitat de vida i fomenten la conciliació de la vida laboral i familiar.

Finalment, destaca la tasca d'interlocució i cooperació de la Diputació de València amb entitats l'àmbit d'actuació de les quals inclou zones rurals i en risc de despoblació, com és el cas dels quatre Grups d'Acció Local (GAL) i el Grup d'Acció Local Pesquer (GALP) de la província, les 177 Agències de Desenvolupament Local (ADL) d'ajuntaments i mancomunitats que formen part de la Xarxa Provincial d'ADL, la Universitat de València, o entitats associatives del món agrari i forestal.

Destacats