La Comunitat Valenciana participa en quatre projectes d'I+D+i amb fons europeus valorats en 185 milions

Es tracta de plans complementaris dissenyats pel Ministeri de Ciència que tenen com a objectiu establir sinergies entre les comunitats autònomes

Guardar

Professional d'un equip d'investigació, en el laboratori
Professional d'un equip d'investigació, en el laboratori

La Comunitat Valenciana participarà en quatre grans projectes d'investigació llançats pel Ministeri de Ciència i Innovació i finançats amb fons europeus que suposaran una inversió global de 185 milions d'euros.

Sota la coordinació de la Conselleria d'Innovació i de la Direcció General de Coordinació d'Acció de Govern, diversos centres universitaris i d'investigació valencians han aconseguit formar part dels diferents consorcis que s'han organitzat per a desenvolupar les àrees d'investigació de Ciències Marines, Agroalimentació, Astrofísica i Física d'Altes Energies i Materials Avançats, segons explica la Generalitat en un comunicat.

Es tracta de plans complementaris dissenyats pel Ministeri de Ciència i que tenen com a objectiu establir sinergies entre les comunitats autònomes amb la finalitat d'alinear l'execució de fons europeus a través de la cooperació en línies d'investigació prioritàries per al país, conjuminant esforços de l'administració central, les comunitats autònomes i els fons europeus.

La Comunitat Valenciana destaca per pertànyer, al costat d'Aragó, el País Basc i Catalunya, al "selecte" grup que ha aconseguit finançament per a quatre dels huit programes d'investigació proposats, concretament en les àrees de Ciències Marines, Agroalimentació, Astrofísica i Física d'Altes Energies i Materials Avançats, ha destacat l'administració valenciana.

La consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, ha ressaltat la importància d'aquests plans i "la fortalesa i el talent dels grups investigadors valencians i la seua capacitat per a liderar i assumir els reptes de la transformació econòmica de la Comunitat".

Per part seua, el director general de Coordinació de l'Acció de Govern, Juan Ángel Poyatos, ha destacat que el treball que es realitza durant mesos, preparant projectes al costat d'empreses o centres d'investigació, està ja donant els seus fruits. "A més, en temes clau com són els de recerca i desenvolupament que seran els que canvien el nostre teixit productiu, que és l'objectiu", ha posat en valor.

CIÈNCIES MARINES

El programa definitiu de Ciències Marines té un pressupost total de 50 milions d'euros, dels quals 10 milions corresponen a la Comunitat. 6 milions seran finançats directament pel Ministeri de Ciència i Innovació a través dels fons MRR, mentre que els restants 4 milions corresponen a cofinançament autonòmic.

Al costat de la Comunitat Valenciana, participen en aquest programa altres quatre comunitats autònomes: Andalusia, Cantàbria, Galícia i Regió de Múrcia.

El projecte que desenvoluparà la Comunitat Valenciana està coordinat per Jaume Pérez Sánchez, professor d'investigació de l'Institut d'Aqüicultura Torre de la Sal (IATS-CSIC) i per Carlos Valle Pérez, professor de Ciències de la Mar de la Universitat d'Alacant, i la principal línia de treball se centra a aconseguir una aqüicultura sostenible, intel·ligent i de precisió, a fi de transferir l'impacte productiu a les economies de les comunitats costaneres.

AGROALIMENTACIÓ

Aquest programa reuneix cinc comunitats autònomes: Aragó, Regió de Múrcia, Navarra, La Rioja i la Comunitat Valenciana, i té un pressupost inicial de 45,58 milions d'euros, dels quals el Ministeri finançarà 29,63 milions.

El pressupost de la Comunitat Valenciana ascendeix a 9 milions d'euros, dels quals 5,85 milions provenen dels fons MRR, i 3,15 seran cofinançats per part de la Generalitat.

El projecte presentat per la Comunitat Valenciana estarà coordinat per Raúl Moral Herrero, Catedràtic d'Edafologia i Química Agrícola i Francisco José Barba Orellana, professor titular de Medicina Preventiva i Salut Pública, Ciències de l'Alimentació, Toxicologia i Medicina Legal de la Universitat de València i versarà sobre "Augment de l'eficiència tècnica, econòmica i mediambiental del sector agroalimentari cap a aliments funcionals 5S (saludables, segurs, satisfactoris, sostenibles i socials".

ASTROFÍSICA I FÍSICA D'ALTES ENERGIES

El programa d'Astrofísica i Física d'Altes Energia reuneix sis comunitats autònomes, juntament amb la Comunitat Valenciana treballaran, Andalusia, Aragó, Balears, Cantàbria i Catalunya, i té un pressupost de 38,10 milions dels quals 22,2 seran finançats pel Ministeri de Ciència i Innovació.

El pressupost de la Comunitat Valenciana ascendeix a 8,08 milions d'euros, dels quals 5,25 milions d'euros seran subvencionats pels fons MRR i 2,83 milions per la Generalitat.

La Comunitat Valenciana treballarà en el projecte "Instrumentació avançada per a instal·lacions d'avantguarda en astrofísica i física d'altes energies", coordinat per Carlos Lacasta, investigador en l'Institut de Física Corpuscular (IFIC) de la Universitat de València/CSIC.

MATERIALS AVANÇATS

Finalment, la Comunitat Valenciana liderarà i coordinarà el programa de Matèries Avançats, en el qual també participen les comunitats d'Aragó, Castella i Lleó, Catalunya, Madrid i País Basc.

El pressupost del programa ascendeix a 51,85 milions d'euros, dels quals es destinaran 10 a la Comunitat Valenciana, dels quals 6,08 es finançaran amb càrrec als MRR i 3,92 milions seran cofinançats amb fons de la Generalitat Valenciana.

El projecte de Materials Avançats serà coordinat pel Catedràtic de Química Inorgànica de la Universitat de València i director de l'Institut de Ciència Molecular-CSIC/UV, Eugenio Coronado Miralles, i se centrarà en "Materials amb funcionalitats avançades per a la nova transformació tecnològica".

Arxivat a:

Destacats